До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 перевірених осінніх рецепта з інжиром

Їсти інжир в Італії з дерева в цьому році — нездійсненна мрія. Але можна купити його в Києві — і пекти з ним пироги. Готуємо за рецептами Олени Сагун, авторки блогу www.editorsandbeauty.com.

ЗСЖ-кекс з інжиром

Цей кекс цілком можна назвати healthy-десертом. По-перше, в ньому цільнозернове борошно (і в цьому випадку краще не замінювати його звичайним білим, тому що текстура кексу буде занадто вологою і клейкою). По-друге, солодкості (помірної) кексу надає поєднання банана, інжиру і меду.

Реклама

Для прямокутної глибокої форми 23х12 см:

— 1 великий стиглий банан;

— 3 яйця;

— 80 г рідкого меду;

— 100 г (приблизно 120-125 мл) рослинної олії без запаху;

— 175 г цільнозернового борошна;

— 1 ч. л. розпушувача;

— 1 ч. л. кориці (можна більше);

— дрібка солі;

— 150 г сушеного (в'яленого) інжиру для начинки. Можна і свіжого, але він не такий солодкий, і, можливо, знадобиться більше меду;

— 2-3 свіжих інжира + жменя будь-яких горіхів для прикрашання.

Приготування

Сушений (в'ялений) інжир буває м'яким і твердим. Твердий треба попередньо замочити в теплій воді, потім промокнути паперовими рушниками і нарізати невеликими шматочками.

Банан розім'яти виделкою. У велику ємність налити олію, додати банан, мед, яйця. Добре збити міксером, щоб маса стала однорідною і злегка спінилася. Додати борошно, корицю, розпушувач, сіль, знову збити. Додати в тісто нарізаний сушений інжир, перемішати ложкою.

Форму застелити папером для випікання — так потім простіше дістати кекс. Вилити тісто у форму. Нарізати свіжий інжир кружечками завтовшки до 1 см. Розкласти кружечки інжиру по тісту. Зверху посипати горіхами. Поставити в розігріту до 170 градусів духовку приблизно на годину. Треба перевіряти готовність зубочисткою — вона має виходити з тіста сухою. Якщо поверхня сильно потемніє, а серединка буде не готовою, накрити кекс фольгою і допікати. Готовий кекс дістати, остудити до кімнатної температури.

Галета з крем-сиром і інжиром

Я не втомлююся експериментувати з галетами. Цього разу мені захотілося нових смакових відтінків, тому я використовувала мікс з гречаного і цільнозернового пшеничного борошна. Вийшло чудово! Але для цього рецепта використання гречаного борошна не є принциповим, можна пекти просто з цільнозернового. Буде дуже смачно.

— 200 г цільнозернового борошна + 50 г гречаного (або ж просто 250 г цільнозернового борошна);

— 70 г рафінованої соняшникової олії;

— 100 г гарячої води;

— 1/2 ч.л. розпушувача;

— 2 ст. л. цукру;

— дрібка солі;

— ½ ч. л. кориці.


Начинка

— 130 г крем-сиру;

— 1 ст. л. рідкого меду;

— 5 інжирів;

— жменя волоських горіхів.



Приготування

Борошно насипати в глибоку миску, туди ж — цукор, розпушувач, сіль і корицю. Перемішувати ложкою. Влити олію і воду, замішати тісто. Я спочатку змішую компоненти ложкою, потім вимішую рукою упродовж хвилини. Тісто виходить щільним, гладеньким і не липне до рук. Скачати тісто в кулю, обернути плівкою і відставити хвилин на 15-20. За цей час розігріти духовку до 170 градусів і зробити начинку.

Для начинки змішати крем-сир з медом. Інжир вимити, витерти, нарізати кружечками завтовшки близько 0,5 см.

Розкачати тісто в корж діаметром 30 см. Раджу відразу розгортати на папері для випікання. Розподілити по тісту сирно-медову суміш, відступивши від країв приблизно на 4 см. Потім зверху на сирний прошарок викласти інжир. Загорнути краї тіста. Якщо вони рвуться, просто добре їх притискати, намагаючись "склеїти" прогалини.

Поставити в розігріту духовку приблизно на 30-35 хвилин (стільки пішло у мене, але ви орієнтуйтеся по своїй духовці). Коли галета буде готова, посипати горіхами і ще 5 хвилин випікати під грилем. Якщо гриля немає, можна додати горіхи хвилин за 10 до готовності.

Вийняти готову галету, дати трохи охолонути. Можна їсти теплою і холодною. Можна полити медом, якщо хочеться побільше солодкості. Можна додавати грецький йогурт, а можна і кульку морозива.

Десерти з крем-сиром, яблуками й інжиром

Ідея дуже проста. Я могла б назвати десерт запіканкою, але використовувала крем-сир замість сиру і пекла його за принципом чізкейка. Вибрала крем-сир, тому що хотілося максимально ніжної текстури. Плюс крем-сир злегка солонуватий — дуже люблю цей присмак. Але можна спокійно використовувати звичайний кисломолочний сир або рікотту.

Інгредієнти на 4 форми діаметром по 10 см і завглибшки 4,5 см:

— 350 г крем-сиру (я беру бюджетний український, він цілком ок);

— 100 г сметани 15-20%;

— 50 г цукрової пудри;

— 2 яйця;

— 1 велике або 2 невеликих яблука;

— 1 ч. л. кориці;

— 2 інжира.

Приготування

Далі все просто. Розігріти духовку до 160 градусів. Поки гріється, змішати вінчиком сир, сметану, цукрову пудру і корицю. Додати яйця і знову перемішати. Очистити яблука від шкірки. Дрібно нарізати, змішати з сирною масою. Розлити по формочках.

Розрізати інжир навпіл і покласти половинки на кожен десерт. Яблука, частина яких опуститься на дно форми, не дадуть інжиру потонути.

Далі можна просто поставити форми в духовку і випікати до готовності, а можна випікати, як я — за принципом чізкейка. Так сирна маса не буде занадто підніматися, а потім — різко опадати і викривлятися. Отже, поставити формочки в глибоке деко або велику форму. Налити на дно дека або форми окріп, щоб формочки занурювалися в нього на 2 см.

Поставити деко або форму в розігріту духовку і випікати десерти приблизно 45 хвилин. За цей час маса повинна добре схопитися. Якщо буде здаватися рідкою, випікати ще — все залежить від духовки. Коли ступінь готовності буде достатнім, дістати десерти, охолодити до кімнатної температури і поставити в холодильник. Як і чізкейк, їх слід їсти холодними.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.