Як минули гастрономічні вечори із шеф-кухарем Едуардом Лубе в ресторані Citronelle
10 років тому найкращий шеф-кухар Франції за версією гіда Gault Millau і володар двох зірок Мішлен Едуард Лубе приготував першу вечерю в межах щорічних мішленівських вечорів у ресторані Citronelle. Цього року шеф символічно повернувся до Києва з новою вечерею з дев’яти страв.
Мішленівські вечори в Citronelle тривали під егідою посольства Франції в Україні. "Упродовж 10 років ми пропагуємо цінність французької гастрономії, і це велика гордість — приймати на кухні шефа, який брав участь у гастрономічному святі внесення французької кухні до списку „нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО Le Diner des Grands Chefs"", — каже Марія Дідковська, засновниця ресторану Citronelle.
Едуард Лубе прийшов у кулінарію зі спорту — приставши на пораду матері, Лубе покинув лижний спорт. Перший кулінарний досвід шеф дістав у готелі Fitz Royal, який почали споруджувати за ініціативи його матері в 1983 році. Потім Лубе стажувався в різних ресторанах Америки та Європи. У рідній Франції "поважати продукти" й знаходити незвичайні поєднання Лубе навчився в одного з найкращих французьких шефів Алена Чапела, після роботи з яким став частиною команди Марка Вейрата в Ансі. Едуард Лубе вдосконалював свою кулінарну майстерність майже десять років, після чого в 1992 році відкрив власний перший ресторан Le Moulin de Lourman у затишному містечку Лурмарен. Свою першу зірку Мішлен Лубе дістав 1995 року, коли йому було 25 років — він став наймолодшим шеф-кухарем Франції, який здобув таку високу нагороду. І за три роки Лубе знову став володарем другої зірки Мішлен.
Знайомство з Едуардом Лубе відбулося 19 і 20 листопада. У перший день шеф-кухар влаштував майстер-клас для журналістів. Шеф учив правильно чистити й готувати артишоки. Пояснив: щедра дрібка солі — це гірка на долоньці. А процес тушкування, виявляється, можна розпізнати за звуком, коли страва не вистрибує з каструлі, а мирно обіймає своїми соками, смаками й ароматом всі інгредієнти (і простір навколо).
Для гостей ресторану шеф приготував дві вечері з дев’яти страв. Зокрема й такі: артишоки баригуль із чорним люберонським трюфелем і ягодами ялівця, фуа гра з ревенем, тартар із середземноморської барабульки з осетровою ікрою, філе оленя з яблуками й соусом із зелених томатів. До кожної страви Лубе й сомельє ресторану підібрали французькі вина, а до деяких страв подавали віскі The Macallan. Також не обійшлося без лінійки The Macallan Double Cask і дегустації крафтових французьких сирів, які шеф особисто привіз із Французьких Альп.
Партнери мішленівських вечорів теж підтримали цікавість до нових відкриттів і досвіду. Офіційний імпортер BMW ALPINA в Україні — АВТ Баварія — презентував надпотужний автомобіль BMW ALPINA B8 Gran Coupe, який розвиває 621 к. с.
Туристична компанія Chance Travel Club розіграла три подорожі на вихідні до Марселя, Довіля й Канн з проживанням у готелях Hotel Dieu, Hotel Barriere Le Normandy Deauville і Нôtel Martinez Cannes.
Група компаній DIM розіграла сертифікати на квадратні метри у своїх преміальних комплексах А136 Highlight Tower і Park Lake City, де покупці мають великий вибір зручних рішень планування.
Також традиційно мішленівські вечори підтримали юридична фірма ASTERS, мережі мультибрендових бутиків DOMINO group і нішевої парфумерії ЖАН, першокласна франшиза салонів краси PIED-DE-POULE, бутик-готель 11 Mirrora Design Hotel і ювелірні бутики Il Cammeo — єдина компанія в Україні, колекції якої підбирає гемолог з більш як 14 дипломами європейських гемологічних інститутів.