До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Скільки коштує політ в космос: чутки і факти

12 квітня світ відзначає Міжнародний день космонавтики, а Vogue.ua, тим часом, з'ясував, скільки коштуватиме космічна подорож для звичайного туриста (дані Forbes.com і Businessinsider.com).

Для початку потрібно розібратися з теорією. Що таке космічний туризм? Це польоти в космос, або на навколоземну орбіту, з розважальною метою. Розмови про необхідність розвивати цей туристичний напрямок почалися ще в 1960-ті роки першими про це заговорили американські вчені Баррон Гілтон і Ерік Крофт. Від розмов до практики вдалось перейти за 40 років.

Реклама
Франсуаза Харді, актриса і астролог, муза Пако Рабана в сукні з його "футуристичної" колекції 1968 року

Перший турист відправився в космос 2001 року його польотом на Міжнародну космічну станцію займалася американська компанія Space Adventures і російське агентство "Роскосмос". Італійцю Деннису Тіто в момент його космічної подорожі був 61 рік, і, незважаючи на дрібні неполадки, політ пройшов успішно, і обійшовся бізнесменові в 20 мільйонів доларів. Після Тіто на МКС злітало ще шестеро осіб, найвідоміший з них Гі Лілліберте, керівник Цирку дю Солей. Зараз на сайті Space Adventures можна залишити заявку на подорож на Місяць "найбільшу експедицію нашого часу", як кажуть в компанії. Експедиція відбудеться 2020 року, в неї відправляться два туриста і один професійний астронавт, які зможуть побачити не тільки Місяць, але і Землю, що злегка підніматиметься над поверхнею супутника. Ціна, повідомляють в Space Adventures, залежить від обраного космічного корабля, часу, який ви проведете в подорожі, і особливостей вашої місії.

Колекція Chanel осінь-зима 17/18

Сьогодні у Space Adventures три основні конкуренти. Перша і найвідоміша компанія Virgin Galactic, що належить Річарду Бренсону, одіозному британському бізнесменові, засновнику компанії Virgin Groups, і одному з найбагатших людей світу. За місце на його кораблі SpaceShipTwo доведеться заплатити 250 тисяч доларів, всього корабель може вмістити вісім людей, всі місця на перший політ вже продані. Вся інформація прозора: на сайті Virgin Galactic в спеціальному розділі можна залишити заявку на політ, заповнити прості дані про себе і пояснити, чому ви так захоплені космосом. Річард Бренсон впевнений: відправка людей в космос не тільки поглибить наше розуміння науки, а й дає нам можливість зрозуміти, наскільки дивовижна людина, її винахідливість і можливості.

Річард Бренсон

Друга компанія, яка зараз приймає заявки на космічні подорожі Space X, головного мрійника Силіконової долини Ілона Маска. Рік тому Space X оголосили, що 2018-го року відправлять на Місяць двох туристів, і на той момент мандрівники вже встигли внести депозити. За цей час туристи повинні подолати відстань в 600 тисяч кілометрів, а сам політ триватиме тиждень. Поки ж Ілон Маск в прямому ефірі тільки тестує ракети Falcon, які в теорії повинні вивести на орбіту космічний корабель Dragon з двома туристами. З чуток, вартість такого польоту 300 мільйонів доларів, а сам Маск акцентує увагу на тому, що двоє людей, які оплатили депозит, не селебріті.

Ілон Маск і його космічний корабель Dragon

Подорожі на навколоземну орбіту також пропонує компанія Blue Origin, яка належить Джеффу Безосу, засновнику Amazon. Вони розробили космічний корабель New Shepard і вже більше 6 років тестують його. Приземлення, точніше, "примісячення" в кратері Шеклтон (невеликий кратер в районі південного полюса Місяця) планують в 2020 році. Подивитися, який вигляд матиме ваш політ в теорії, можна на сайті Blue Origin. У компанії налаштовані романтично: "Земля, незважаючи на всю її красу, це тільки початкова точка. Найцікавіше за її межами". Заявок на польоти Blue Origin поки не приймають, вартість майбутньої подорожі не оголошують.

Тим часом, модні дизайнери вже більше 40 років продовжують надихатися космосом. Все почалося в 1960-ті з футуристичних колекцій Андре Куррежа, Пако Рабана і П'єра Кардена, присвячених епосі Space Age: їх моделі носили мінімалістичні короткі сукні-трапеції і чоботи-гольфи з лакованої шкіри.

Костюми Пако Рабана для фільму "Барбарелла" 1968 року

2017 року Карл Лагерфельд на показі Chanel осінь-зима 2017/2018 в Гранд-Пале вибудував величезну космічну ракету, а моделей перетворив в астронавтів. Не відсторонився від космічних ідей і італійський будинок Gucci: за задумом Алессандро Мікеле режисер Глен Ланчфорд створив 2017-го року рекламний фільм про космічних піратів і роботів, які розгулюють в одязі Gucci. У березні 2017-го Coach випустили колекцію, присвячену NASA: світшоти, рюкзаки та сумки були розшиті символікою Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору.

Але мода для дизайнерів не тільки натхнення: так, бренд Y-3 Йоджі Ямамото вже встиг заявити, що готовий створити колекцію космічного одягу для тих туристів, які відправляться в космічну подорож з Річардом Бренсоном і його Virgin Galactic. Чекаємо першого польоту.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.