До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 музичних кліпів, які заслуговують на місце в історії сучасної моди

Від Бейонсе в Gucci й убрання 1970-х у кліпах Гаррі Стайлса до суконь Кортні Лав у стилі гранж 1990-х — у цьому матеріалі згадуємо 10 наймодніших музичних кліпів усіх часів.

Rihanna — Bitch Better Have My Money (2015)

Цей семихвилинний опус авторства Ріанни й Megaforce присвячений проблемам раси, класу, капіталізму й справді чудовому одягу — лоферам Maison Margiela, деніму Tom Ford, протисонцевим окулярам Dior, латексу Lex Clothing. У короткометражному фільмі, сюжет якого навіяний реальними фінансовими питаннями з життя Ріанни, знімалися актори Мадс Міккельсен та Ерік Робертс, а також моделі й інфлюенсерки Рейчел Робертс і Сіта Абеллан.

Реклама
Beyoncé — Formation (2016)

Чесно кажучи, весь цей список можна було б заповнити лише відеороликами Ріанни й Бейонсе. Але якщо доводиться вибирати лише одну перлину з усього послужного списку Бейонсе, то це має бути кліп на трек Formation. Відео, яке відома режисерка Меліна Мацукас зняла в Новому Орлеані, стало важливою частиною роботи співачки, яка до цього моменту ще не сформувала політичних поглядів. У кліпі порушуються теми жорстокості поліції, наслідків урагану Катріна, расизму, креольської культури, колоризму. Все це Бейонсе робить у вбранні з нової колекції Gucci й аксесуарах Chanel, Alessandra Rich і Wolford.

Amy Winehouse — Tears Dry On Their Own (2007)

Щедро обдарована від природи модниця Вайнгаус працювала з Девідом Лашапелем над цим пам’ятним відео з її альбому Back To Black 2006 року, що став п’ятикратним володарем "Ґреммі". У кліпі, знятому на Голлівудському бульварі в Лос-Анджелесі, навколо Екопарку і в мотелі Grand Motel, повно модних відсилань, не кажучи вже про образ самої Емі: пишна зачіска, виразно підведені чорним олівцем очі, балетки, жилет у парі з крихітними шортиками й вінтажною картатою сукнею, яку згодом буде продано за 47 475 фунтів стерлінгів на аукціоні для Фонду Емі Вайнгаус.

George Michael — Freedom! ‘90 (1990)

У цьому творі тривалістю шість з половиною хвилин знялися найуспішніші суперсупермоделі світу: Наомі Кемпбелл, Лінда Євангеліста, Крісті Тарлінгтон, Сінді Кроуфорд і Тетяна Патітц. Натхнений обкладинкою січневого номера британського Vogue 1990 року, над якою працював Пітер Ліндберг, режисер Девід Фінчер зняв гарне стильне неонуарське відео.

Lady Gaga — Bad Romance (2009)

Цей фантастичний футуристичний короткометражний фільм, що його зняв Френсіс Лоуренс, тепер слугує значущою присвятою геніальному Олександру Макквіну. Для відео дизайнер надіслав своїй подрузі попзірці вбрання з його блискучої колекції Plato's Atlantis (включно з відомими туфлями Armadillo).

Harry Styles — Watermelon Sugar (2020)

Натхнені естетикою 1970-х, Гаррі Стайлс і стиліст Гаррі Ламберт використали найкращі подіумні колекції, щоб створити море затишних образів для кліпу: укорочені топи, великі протисонцеві окуляри й вузькі шарфи в стилі бохо. Пісня дістала премію "Ґреммі" у 2021 році — нагороді неабияк посприяв блискучий образ співака, одягненого у вбрання з колекції Gucci осінь-зима 2020/2021.

Hole — Violet (1994)

Це відео, що уособлює моду 1990-х, сповнене класичних образів Кортні Лав: вінтажні сукні, прозорі тканини й розмазана губна помада, ефектні аксесуари, темно-зелений Fender і шпильки для волосся, що намагаються підібрати скуйовджене волосся. Відео зняв фотограф Марк Селігер і артдиректор Rolling Stone Фред Вудворд.

Madonna — Like A Virgin (1984)

Від бюстгальтера під неоново-зеленою футболкою до саморобного чорного вкороченого топа, яскраво-червоних губ і весільної сукні — глядачі із шоком і трепетом спостерігали за Мадонною й цим абсолютно незвичним відео. Мадонну справедливо вважають однією з найвпливовіших артисток попкультури, яка з першого дня в музиці стала іконою стилю.

Missy Elliott — The Rain (Supa Dupa Fly) (1997)

Стиль Міссі Елліотт зародився з того самого моменту, як вона вперше потрапила в музичну індустрію. Відтоді артистка носить шкіряні костюми й зібрала, певно, найбільшу колекцію величезних сережок, з’являється в кастомізованих спортивних костюмах і надзвичайних пуховиках Marc Jacobs. А в цьому відео, автор якого Гайп Вільямс, Елліотт вбралася в лакований шкіряний костюм і має просто незрівнянний вигляд.

Tupac Shakur — Keep Ya Head Up (1993)

Тупак Шакур, один з найкращих виконавців гіп-гопу, уособлював стиль 1990-х своїми банданами, панамами, боксерами з низькою посадкою, мішкуватим комбінезоном, черевиками Timberland і денімом Carhartt. Для цієї пісні про права темношкірих жінок Шакур не став відступати від свого стилю й вибрав смугасту футболку Karl Kani, мішкуваті зелені спортивні штани, пірсинг у носі й кепку.

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.