До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 маловідомих фактів про Емі Вайнгауз

14 вересня 1983 року народилася британська співачка Емі Вайнгауз. Її сильний голос часто порівнювали з голосом Елли Фіцджеральд, Мейсі Грей або Сари Воган, а її стиль був натхнений 1960-ми — зухвала об’ємна зачіска й вугільно-чорні масивні стрілки. Виконавицю соул-музики, джазу та R&B критики визнали однією з провідних британських артисток нульових. За плечима молодої талановитої дівчини була успішна 8-річна кар’єра: перший альбом Frank номінували на Mercury Prize, потім співачка отримала Brit Award як "Найкраща британська виконавиця", її другий альбом Back to Black приніс їй шість номінацій "Греммі" і перемогу в п’яти з них, а потім став найуспішнішим альбомом XXI століття у Великій Британії. Vogue.ua зібрав 10 маловідомих фактів про талановиту співачку Емі Вайнгауз.

Емі Вайнгауз

Її бабуся була для неї прикладом

Батько Емі ознайомив її з мелодійним звучанням пісень Френка Сінатри в ранньому дитинстві, а завдяки бабусі Синтії, співачці кабаре, Емі остаточно закохалася в джаз. 2006 року, коли бабуся пішла з життя, Емі вшанувала її олдскульним тату у вигляді pin up girl.

Реклама
Емі Вайнгауз

Вона не завжди хотіла бути співачкою

Емі Вайнгауз не планувала бути співачкою. Колись вона надихалася простим життям і мріяла стати офіціанткою на роликах.

Емі Вайнгауз

Коли їй було 10 років, вона заснувала реп-гурт

Дитинство — пора, де завжди панують чарівні ідеї й життя Емі було не винятком. У віці 10 років разом зі своєю найкращою подругою Джульєттою Ешбі, Емі заснувала реп-гурт під назвою Sweet'n'Sour. Дівчата жили разом у квартирі в Камдені, улюбленому лондонському районі Емі Вайнгауз.

Емі Вайнгауз

Вона мала долучитися до стрічки про Джеймса Бонда

2008 року Емі Вайнгауз запросили записати головну пісню до фільму про Джеймса Бонда. Дівчині запропонували працювати над вступною піснею для 22-ї стрічки про агента 007 – "Квант милосердя", проте Емі не змогла виконати умови контракту через особисті проблеми.

Емі Вайнгауз

Емі надихала дизайнерів

З першим музичним успіхом настав і модний: Емі Вайнгауз стала іконою стилю для багатьох дизайнерів. Карл Лагерфельд розробив свою колекцію осінь-зима 2008/2009 на основі естетики шістдесятих, а Жан-Поль Готьє вже 2012 року, після смерті співачки, присвятив своє кутюрне шоу весна-літо 2012 Емі Вайнгаус, щоб вшанувати легенду британської музики. 2010 року Емі розповіла про співпрацю з Fred Perry, одним з її улюблених брендів. Вихідною точкою для створення колекції слугував стиль ретро з нотками рок-н-ролу.

Емі Вайнгауз

Прорив року

2008 року Емі Вайнгауз отримала п’ять номінацій на "Греммі": "Виконавиця найкращої пісні", "Найкращий попальбом", "Рекорд року", "Найкращий новий виконавець" і "Найкращий жіночий попвокал". Емі не була присутня на ювілейній 50-й церемонії Grammy Award у Лос-Анджелесі, бо їй відмовили у візі. Дівчина дізналася про те, що вона перемогла в п’яти номінаціях під час сольного концерту в Лондоні. Вайнгауз виголосила подячну промову з екрана й виконала You Know I'm No Good і Rehab. Це була знаменна ніч.

Емі Вайнгауз

Прінc був її шанувальником

Під час знімального інтерв’ю з Тімом Кешем 2007 року ведучий передав Емі Вайнгауз, що Прінс хотів би виступити разом з нею. Дует планував виконати разом пісню Love is a losing game, але їхні плани так і не здійснилися.

Емі Вайнгауз

Історія створення легендарної пісні Rehab

Rehab — одна з найпопулярніших пісень Емі Вайнгауз, і, за словами співачки, спершу вона була іронічним жартом, як казала Емі в декількох своїх інтерв’ю у 2000-х роках. "Я йшла вулицею з Марком Ронсоном, який продюсував мій останній альбом, і голосно заспівала кілька рядків. Це було досить безглуздо — Марк засміявся і запитав, хто це написав, бо йому сподобалося. Я відповіла, що щойно це вигадала, і це було правдою. Ми записали всю пісню, яка зайняла п’ять хвилин. Це було не складно", — розповідала Емі.

Емі Вайнгауз

Вона заснувала лейбл Lioness Records

2009 року Емі Вайнгауз заснувала власний рекорд-лейбл, щоб підтримати свою хресну доньку Діону Бромфілд, якій тоді було всього 13 років. Вона не випадково назвала лейбл "Левиця" — таке прізвисько дала їй бабуся Синтія в дитинстві. Досі активний лейбл підписав контракт з кількома артистами, які були близькі з Емі, серед них: Джульєтта Ешбі, Залон, її запасний вокаліст і Ліам Бейлі.

Емі Вайнгауз

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.