Водний баланс: 5 рецептів страв з кавуна
У кавуна ніжний аромат, ненав’язлива солодкість, хрустка м’якоть, а в нестерпну спеку він такий самий гарний друг, як і санскрин. І навіть краще, адже в ньому багато вітамінів А, С, магнію й антиоксидантів. І хоч кавун добрий сам по собі, ми вибрали п’ять рецептів, у яких він звучить по-особливому.
Освіжний і пікантний салат для недільного бранчу на терасі.
Інгредієнти:
400 г м’якоті кавуна
12 креветок
50 г кеш’ю
1 ст. л. кунжуту
2 лайми
2 шт. цибулі-шалот (біла частина)
0,5 пучка м’яти
1 червоний чилі,
1 пучок шпинату
2 ст. л. оливкової олії
Сіль, перець — на смак
Приготування:
З лайма зняти цедру й відкласти, а в сокові, дрібно порізаному перці чилі без насіння, солі й перці маринувати очищені сирі креветки впродовж 15 хвилин. Тим часом кеш’ю й насіння кунжуту підсушити до легкого рум’янцю й відкласти. У салатницю додати листя м’яти, шпинату, порізаний великими кубиками кавун, кільця цибулі, цедру лайма. Обсмажити в олії креветки по одній хвилині з кожної сторони, відкласти. Маринад від креветок тушкувати в сковорідці хвилину, додати в страву як заправу. Побризкати оливковою олією, свіжомеленим перцем і перемішати. Зверху викласти креветки, посипати кунжутом і кеш’ю.
Хрустка солодка м’якоть кавуна, м’який козячий сир і келих білого мінерального вина із Сансера — три товариші, що стали гастрономічною класикою.
Інгредієнти:
800 г м’якоті кавуна
100 г м’якого козячого сиру
20 г вершків 33%
10 г перцю чилі
Свіжий тархун, морська велика сіль, білий свіжомелений перець — на смак
Приготування:
Кавун нарізати великими кубиками, приправити сіллю, білим перцем, чилі без насіння, нарізаним тонкими кільцями, і перемішати. Сир, тархун і вершки збити в блендері. Викласти на блюдо кавун зі спеціями, кожну часточку прикрасити кулькою сирного мусу й гілочкою естрагону.
Іспанські кулінари часто використовують під час приготування абсолютно різних страв один трюк — змінюють томати на кавун або міксують ці дві ягоди. Варто спробувати.
Інгредієнти:
500 г м’якоті кавуна
1—2 краплі соусу Табаско
1 ч. л. бальзамічного оцту
5 г базиліку
2 великі рожеві помідори
2 зубки часнику
10 г водоростей вакаме
3 великі маслини
Пучок базиліку
Оливкова олія, сіль, перець — на смак
Приготування:
Нарізати дрібно маслини й залишити просушитися на годину. Збити в блендері до однорідної маси м’якоть кавуна, очищені томати, табаско, бальзамічний оцет, оливкову олію й базилік, залишивши кілька листочків для прикрашення. Процідити й охолодити. З кавуна ложкою для морозива вирізати кілька кульок, викласти на тарілку й залити гаспачо, прикрасивши кришивом з оливок і листям базиліку.
Легкий гарнір, який добрий з усім — м’ясом на грилі, запеченою рибою, морепродуктами, сирами, травами й горіхами.
Інгредієнти:
½ кавуна
½ пучка розмарину
Морська сіль, оливкова олія — на смак
Приготування:
Кавун нарізати пласкими трикутниками зі шкіркою, але очистити від кісточок. Маринувати 20 хвилин в оливковій олії з морською сіллю й рубаним розмарином. Обсмажити на сковорідці гриль за високої температури з обох сторін по 1 хвилині.
Пікантна й хрустка закуска до келиха просеко.
Інгредієнти:
6 слайсів прошуто
2 кг кавуна
50 г зеленої цибулі
Велика морська сіль, свіжомелений червоний перець — на смак
2 ст. л. оливкової олії
Приготування:
Слайси прошуто викласти на деко й запікати в розігрітій до 200 °C духовці сім хвилин. Відтак остудити й поламати. Зелену цибулю дрібно нарізати. Кавун очистити від шкірки й насіння, порізати тонкими скибочками й добре охолодити. Потім викласти на блюдо, посипати великою сіллю й свіжомеленим червоним перцем, збризкати оливковою олією, присипати зеленою цибулею й шматочками прошуто.