До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які знання та навички допоможуть бути ефективними під час війни

Психологічна стійкість, критичне мислення, креативність – це навички та скіли, які є актуальними будь-коли, а під час повномасштабної війни набувають особливого значення. Як їх розвивати, як не боятися починати нове, як бути інноваційним та продуктивним в роботі попри велику емоційну виснаженість і втому – про все це у своїй колонці для Vogue розповідає Тетяна Шерман, голова відділу маркетингу та комунікацій DTEK Academy.

Тетяна Шерман
Тетяна Шерман

Реклама

5 найважливіших навичок воєнного часу

Наше суспільство емоційно виснажене – цей факт підтверджує ВООЗ (від 21.12.22). Кожен четвертий українець схильний до ризику розвитку психічного розладу через війну. Директор Європейського регіонального бюро ВООЗ, лікар Ганс Клюге заявляє, що вплив війни на психічне здоров'я українців стане найруйнівнішим наслідком із часів Другої світової війни.

Люди втомлені, іноді навіть дуже. І це спонукає нас, роботодавців, до ще більшого піклування про психіку співробітників. Вкрай важливо, щоб кожен українець усвідомив, що від його стану залежить зрештою можливість вижити та якість життя, яку зможемо побудувати в майбутньому.

Переконана, що найважливішими навичками воєнного часу у 2023-му стануть:

Резильєнтність (психологічна стійкість)

Управління емоційними станами

Критичне мислення та майстерність робити рішення

Взаємодія через емпатію

Креативність

Академія ДТЕК
Академія ДТЕК

Резильєнтність – термін, запозичений у фізиків, означає здатність твердих і пружних тіл відновлювати свою форму після механічної деформації. Психологи ж цим терміном називають здатність людини успішно функціонувати в умовах стресу. Резильєнтність живиться надією, оптимізмом, стійкістю й адаптивністю. "Технічна" частина резильєнтності – це здоровий спосіб життя. Тобто правильний режим сну, раціональне харчування, фізична активність і в цілому work/life balance. Якщо щось із цих факторів випадає, ви точно не зможете похизуватися витривалістю.

До резильєнтності належить і навичка адаптивності, що сьогодні вкрай важливо у бізнесі. Це здатність перепрофілюватися, а простими словами – вміти за будь-яких обставин знаходити своє місце. Ми спостерігаємо, як адаптація вже відбувається на всіх рівнях – окремих людей, суспільства, бізнесу, держави.

Управління емоційними станами. Єдина стабільність – це зміни, і ми це з вами вже усвідомлюємо. Успіх у воєнних реаліях вже не залежить від рівня освіти, інтелекту чи досвіду. Вміння керувати своїми емоціями – ось що дійсно має значення. І в цьому напрямку є багато практичних, прикладних напрацювань.

Критичне мислення та майстерність робити рішення. Щодня ми приймаємо сотні рішень. Які наслідки та якість цих рішень – ось головне запитання. Сьогодні ці рішення про виживання – своє власне або ж бізнесу. Ви можете використовувати методи, які для вас будуть найефективнішими: матриця рішень, дослідження ринку, аналіз витрат і корисності, SWOT-аналіз, Т-діаграма тощо. Головне, пам’ятайте, що це вміння допомагає залишатися сильним у безнадійній ситуації.

Взаємодія через емпатію. Нині турбота й емпатія стали гаслом ведення бізнесу. Ми переживаємо пік емпатії, яку мають проявляти роботодавці до співробітників, а співробітники до своїх компанії. Наша ефективність, здатність будувати якісні відносини та й задоволення від взаємодії залежить від нашого вміння проявляти щиру емпатію, не бути байдужим.

Креативність. Вміння відкривати розум для нових ідей, вміння сумніватися у статусі-кво, готовність йти проти умовностей та тестувати нові гіпотези. Креативність може і не бути вродженою здатністю, але згодом може навчитися кожен. Лише ця навичка відкриває ті двері, які ще вчора ніхто не бачив.

Як не боятися починати нове

Перша порада: хочеш бути успішним – перестрибни через страх. Давайте розберемося. Нам подобається жити в зоні комфорту. Нашій підсвідомості це подобається, бо все "відомо". Будь-які зміни викликають страх – це крок у невідомість, а нашій підсвідомості не подобається "невідоме". І підсвідомість чинить опір. Потрібно тверезо усвідомити: у зонах комфорту поховані наші нездійснені мрії, вони вороги досягнень. Наша підсвідомість має звикнути до того, що ми виходимо із зони комфорту та робимо нові, інколи страшні вчинки. Цю звичку потрібно напрацьовувати, як будь-яку іншу. З часом ми навчимо нашу підсвідомість вірити в те, що виходити із зони комфорту та робити "нові, страшні" речі – це нормально для нас.

Друга порада: правда в тому, що поки ми не приймемо ситуацію, поки не вибачимо себе, поки не зрозуміємо, що ситуація вичерпана, поки не відпустимо її – ми не зможемо рухатися вперед.

Вміння приймати. Тут мушу підкреслити – саме "приймати", а не "миритися". Під "прийняттям" я маю на увазі процес усвідомлення того, що є речі, які перебувають поза зоною вашого контролю. Ви не можете змінити те, що зробили чи не зробили в минулому, тому відпустіть це. Єдиний контроль, який у нас є зараз, – це вибір жити у справжньому тепер та майбутньому житті.

Третя порада: складіть список страшних речей, які ви мали б зробити, але надто боялися. Складіть план, а потім приступайте до виконання. Наш страх та самообмежувальні переконання спрацьовують, коли ми зіштовхуємося з руйнівними наслідками змін. Не можна уникнути того факту, що зміни – це руйнівник, і вони здаються незручними та лякаючими. Однак саме наша сила вибору та сильний позитивний намір дозволяє нам активувати позитивні зміни в нашому житті.

Одна з необхідних навичок під час війни – вміння працювати з інформацією

Ми, природно, хочемо все знати і більше, ніж люди навколо нас. Тому за гонкою і бажанням першим дізнатися "швидкі, інсайдерські новини" ми підписуємось на купу телеграм-каналів, новинних сайтів, зокрема анонімних. Тут важливо знати: багато агрегаторів новин ведуть не ЗМІ, не медійники, а люди-маніпулятори, завдання яких надати інформацію першими та з необхідної точки зору. Ми потрапляємо в це інформаційне поле і живемо в постійному нагнітанні, надмірне споживання якого з часом гарантовано призведе до психічних розладів.

Бібліотека в Академії ДТЕК
Бібліотека в Академії ДТЕК

Тож, перше, що варто робити – нарощувати інформаційним імунітет. Його головне правило – це ставати факт-чекером, постійно перевіряти правдивість інформації. Спробуйте критично підійти до оцінки контенту, аналізуючи його на: наявність фактів та аналітики, відсутність категоричних тверджень, наявність різних точок зору та простір для роздумів.

Друге, залиште собі не більше трьох каналів комунікації з "білих" медіа, перевірених Інститутом Масової Інформації, з яких ви черпаєте інформацію.

Третє, перш ніж самому щось поширювати – запитайте себе, чи перевірена ця інформація вами? А далі – навіщо ви це робите? яка мета?

Як змінилися навчальні програми Академії ДТЕК з огляду на війну

Війна, безумовно, дала великий поштовх та необхідність відійти від традиційних компетенцій. А точніше, змінила фундамент розвитку будь-яких скілів. Цією основою стали програми в напрямках турботи про психологічне здоров’я – mental health, wellbeing.

Академія ДТЕК
Академія ДТЕК

Відповідальністю СЕО та HRD стало забезпечення, насамперед стабільного психологічного здоров’я, що, як наслідок, дає продуктивність співробітників. Якщо бути точними, ми в Academy DTEK провели 726 заходів для 2,6 млн українців. Академія вже понад 7 років працює не лише для своїх співробітників, а й ділиться знаннями з кожним охочим. Я отримувала багато зворотного зв’язку навесні 2022-го: "ви працюєте, ми слухаємо ваші ефіри та віримо, що все буде добре, ви вселяєте у нас стабільність". Наша core-експертиза – це знання, і ми ділимося ними та прагнемо підтримати кожного українця.

Великий попит мали наші інтерактивні онлайн-тренажери Keep Calm та ReEnergy. Їхня унікальність у тому, що в будь-який зручний час ви можете їх увімкнути та в гейміфікованому форматі пройти їх. З вами будуть спілкуватися, давати практичні поради, які ви будете виконувати одразу і помічати зміни одразу.

Вже в березні ми плануємо запустити нову програму в партнерстві з ізраїльськими колегами "Сrisis Management and Business Continuity". Вона буде про унікальний досвід на кейсах – як колеги пережили та продовжують ефективно функціонувати у воєнні часи.

Також ми стартували з новим проєктом "Мистецтво Жити", через який ми будемо вчитися жити по-новому, попри все. Це буде серія онлайн-ефірів про бізнес, стосунки та здоров’я. Він відкритий та доступний кожному українцю у фейсбуці та YouTube-каналі Академії.

Де знайти ресурс

На жаль, багато українців перебувають практично у депресивному стані. Запитайте себе – "у чому моя цінність?", усвідомлення відповіді вирве вас з лап негативного стану. А якщо відповіді зараз немає – щомога шукайте її, самі чи з допомогою коучів, психологів. Шукайте, бо лише усвідомлення власної цінності та сенсів здатне дати нам поштовх жити та зробити нас щасливими попри війну.

"Тримати тіло в доброму здоров'ї – це обов'язок... інакше ми не зможемо зберегти розум сильним і ясним" колись сказав Будда. Турбуйтеся про своє здоров’я – це ваш базовий ресурс. А взагалі існувати сьогодні для мене – означає змінюватися, змінюватися означає дорослішати, дорослішати означає безкінечно створювати себе заново. Наша нація стала ще більш зрілою, мудрою, стійкою. Усвідомлення цього – наш ресурс та фундамент відродження. Щиро захоплююсь і пишаюсь нами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.