Ягідний дощ: за що ми любимо полуницю із черешнею
Початок червня є зірковим часом головних солодощів, що знаменують прихід літа: полуниці й черешні. Vogue.ua розповідає, чому потрібно встигнути насититися цими ягодами, і ділиться простим рецептом чудового шербету.
Раніше ми вже писали, що ягоди — знахідка для ласунів, прихильників детоксу й тих, хто хоче бути завжди молодим. У них безліч корисних властивостей: від низької калорійності й насиченості антиоксидантами до позитивного впливу на здоров’я серця й можливого впливу на сповільнення росту ракових пухлин. Цього разу ми вирішили відмовитися від комплексного підходу й розібратися в тому, який вплив на наш організм мають ягоди полуниці й черешні та чи є в них побічні ефекти.
Полуниця є прекрасним джерелом вітамінів С і В9, мангану й калію. Вітамін С потрібен для імунної системи й здорової шкіри; вітамін В9, відомий як фолієва кислота, — для нормального росту тканин і особливо важливий для здоров’я вагітних жінок і літніх людей; манган і калій — для здорового функціонування більшості процесів, що відбуваються в організмі людини.
Ягоди полуниці на 91% складаються з води й багаті на рослинні сполуки, що можуть бути корисними для здоров’я серця й контролю рівня цукру в крові.
Вживання полуниці також багато в чому пов’язане з профілактикою різних хронічних захворювань. Серед доведених переваг є реальна можливість поліпшити здоров’я серця, знизити рівень цукру в крові й навіть допомога в запобіганні деяким онкологічним захворюванням.
Протипоказання:
Алергічна реакція на полуницю не рідкісне явище. Найчастіше вона трапляється в дітей, але люди з розвиненою алергічною чутливістю до пилку або яблук також можуть відчувати дискомфорт, вживаючи полуницю.
Крім того, у полуниці містяться гойтрогени, які можуть порушувати функцію щитоподібної залози в людей з відповідними проблемами. Також обережними з полуницею потрібно бути людям із захворюваннями нирок.
Черешня, як і безліч ягід, є гарним джерелом вітаміну С, калію, клітковини та інших поживних речовин, потрібних нашому організмові для оптимального функціонування. Вся черешня, від жовтих до темно-бордових ягід, багата на антиоксиданти й протизапальні сполуки, які можуть знизити ризик хронічних захворювань і поліпшити загальний стан здоров’я.
Серед унікальних властивостей черешні є також потрібна більшості спортсменів здатність швидко відновлюватися. Вживання черешні, а особливо таких кислих плодів, може поліпшити спортивні результати, зменшити м’язові ушкодження й знизити чутливість.
Завдяки наповненості калієм й антиоксидантами черешня має потужні захисні властивості для серця. Також є дослідження, які підтверджують, що протизапальні властивості черешні можуть допомогти тим, хто страждає на артрит і подагру. Окремі сполуки разом з мелатоніном сприяють поліпшенню якості сну в деяких людей.
Протипоказання:
Як і в разі з полуницею черешня має кілька вад. З обережністю до цієї ягоди потрібно ставитися вагітним і годувальницям, дітям до трьох років і в разі індивідуальної нестерпності окремих складників ягоди або наявності інших алергій.
Ліпше відкласти вживання черешні до кращих часів (а то й назавжди) людям з розладами кишківника, синдромом подразненого кишківника, у разі захворювань шлунка й підшлункової залози, а також у разі абдомінального синдрому.
Якщо є такі побоювання, консультація у фахівця суворо обов’язкова.
Інгредієнти:
2,5 склянки заморожених ягід;
2 ч. л. лимонного соку;
1—2 ст. л. меду або кленового сиропу;
2—3 ст. л. теплої води (якщо потрібно).
Приготування:
Помістіть всі інгредієнти, крім води, у блендер або кухонний комбайн. Подрібніть їх до однорідної маси, іноді зупиняючи процес, щоб краще подрібнити насіння. Додайте трохи води в разі потреби.
Перемістіть суміш у придатний для заморожування контейнер, закрийте його й залиште в морозильній камері на 2—3 години.
Подавати шербет можна зі свіжими ягодами або будь-яким топінгом на бажання.