До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 популярних стилів у дизайні інтер'єру, які потрібно знати

Не знаєте, чим відрізняється модерн середини століття від сучасного стилю? А в чому різниця між сільським і богемним інтер'єрами? У матеріалі відповідаємо на всі можливі запитання про найпопулярніші стилі в дизайні інтер'єру.

Photo: Marc Van Praag. Style: Thelma McQuillan
1. Мінімалізм

Близький друг сучасного стилю, мінімалізм відрізняється від сучасних інтер'єрів тим, що завжди можна побачити, чого бракує мінімалістичному дому. У мінімалізмі замість зайвого орнаменту і метушливого декору перевага віддається зрозумілим, чистим лініям, нейтральній колірній палітрі з акцентом на гладенькій і простій архітектурі. Планування зазвичай відкрите і просторе, а кожен предмет меблів та інтер'єру виконує певну функціональну або естетичну функцію. Мистецтво в такому домі часто абстрактне або сучасне, при цьому скульптурні інтерпретації виготовляються з каменю, бетону і необробленої деревини. Якщо вам не подобається відверто чистий і порожній дім, пам'ятайте, що мінімалізм — це чудова основа для поєднання з іншими стилями.

Реклама
Photo: Jackie Nickerson. Interior design: Axel Vervoordt
2. Промисловий стиль

На вибір промислового дизайну часто впливає розташування помешкання або історичне минуле будівлі, пов'язане з промисловими районами і специфічним плануванням з великою кількістю горищ і складських приміщень. Для такого дизайну характерні необроблені елементи, як-то цегла, дерево і метал, видимі стельові балки, металеві або відкриті світлові шарніри і сталеві віконні рами. Меблі зазвичай обираються з огляду на їхню функціональність, а не декоративність; при цьому зустрічаються такі базові неотесані елементи, як потерті дерев'яні або бетонні підлоги. Більшість промислових інтер'єрів ґрунтуються на нейтральній або монохромній кольоровій схемі, при цьому гарною прикрасою стануть чорно-білі світлини або абстрактне мистецтво.

Photo: Nick Glimenakis. Interior design: Jae Joo
3. Морський стиль

Невимушений інтер'єр, комфортні житлові зони і, якщо пощастить, вид на воду — прибережному стилю притаманна легкість. Морський дизайн ще називають "хемптонским": він хоча й дещо специфічний, але прямує під егідою прибережного: спільним є те, що обидва стилі орієнтуються на довкілля. Прибережна естетика може варіюватися від більш розкішної і традиційної "хемптонської" (уявіть: навісні дошки, стулчасті вікна і палітра з білого, сірого і темно-синього кольорів) до морської атмосфери з іспанським флером (білий бетон, натуральне дерево, ротанг), але в обох випадках використовуються льон і бавовна, плетені меблі і камерне освітлення, тропічна зелень і товари для дому в морському стилі. Щодо кольору, ви помітите безліч кремових нейтральних відтінків з вкрапленнями темно-синього і сірого кольорів.

Photo: Anson Smart. Interior design: Tamsin Johnson
4. Бохо

Стиль бохо — така собі безтурботна і розслаблена "дитина" у світі інтер'єрів, що не дотримується безлічі канонічних правил у дизайні. Замість цього бохо поєднує різні текстури, матеріали та оздоблення. У такому інтер'єрі ви зустрінете вінтажні меблі, подушки, різні освітлювальні прилади і килими, розставлені і розкладені упереміш з різнокольоровими дрібничками і декоративними предметами, доправленими з усіх куточків земної кулі. Змішання різних стилів, культур і епох в одному місці зачаровує почуттям еклектики: старе поєднується з новим, розкішні предмети інтер'єру сусідять із знахідками з блошиного ринку, при цьому єдина колірна гама відсутня. У цьому вся принадність, тому що прикрасою може стати все що завгодно, від постерів у рамці і старовинних предметів мистецтва до чогось випадково знайденого на вінтажному маркеті. Також неодмінно зверніть увагу на поєднання різних матеріалів, як-то льон, шкіра, оксамит і ротанг. І обов'язково — свіжі квіти й зелень.

Photo: Leslee Mitchell. Style: Jessica Sailer Van Lith. Interior design: Pierce & Ward
5. Стиль кантрі або "провінція по-французьки"

Стиль кантрі в інтер'єрі естетично дуже близький до стилю французьких провінційних котеджів. Тоді як кантрі натхненний химерними будинками англійської сільської місцевості, другий створений під впливом інтер'єрів заміських будинків французької провінції. Для цих стилів характерні землисті тони, велика кількість дерев'яних акцентів (до прикладу, двері сараїв і відкриті стельові балки), кам'яна кладка або цегла, свіжі квіти і затишні текстури. І кантрі, і французький провінційний стиль багато в чому спираються на естетику фермерського будинку. Приготуйтеся побачити вінтажні або сільські меблі, тканини з квітковими принтами і візерунками, а також традиційні, зношені предмети домашнього побуту, як-то порцелянові тарілки і подушки у плетених наволочках. Наразі багато будинків з подібним інтер'єром все одно обирають сучасне прочитання сільського стилю, тому навряд чи вийде зустріти його в чистому вигляді.

Photo: Stephen Kent Johnson. Style: Michael Reynolds. Interior design: Studio Shamshiri
6. Традиційний

Це гарний класичний стиль, який часто зустрічається в європейських будинках з красивими історичними деталями. У такому інтер'єрі зазвичай уникають сучасних тенденцій — перевага віддається темному дереву, багато прикрашеним меблям і тканинам з розкішним малюнком. Тут помітно присутність орнаментальності, яка проявляється великою кількістю декоративних елементів, таких як штори, портьєри і оборки, поруч з розкішними тканинами, на кшталт оксамиту, шовку і парчі. Предмети мистецтва зазвичай належать до періоду до ХХ століття: як правило, східні килими і легендарні скарби старого світу — біло-блакитна порцеляна, старовинні книги, карти і, звісно, кришталеві карафки. Традиційний стиль гарантує відчуття спокою, стабільності, затишку, тепла й історії.

Photo: courtesy of Hardie Grant Books
7. Сучасний або модерн

Важлива довідка! Сучасний стиль і модерн є відображенням теперішнього часу, тому не варто плутати їх з модерністськими будинками середини минулого століття. Хоча цей опис може здатися занадто розпливчастим і відкритим для всіляких інтерпретацій, думайте про сучасний стиль у всіх сенсах цього слова — він зазвичай охоплює популярні тенденції в інтер'єрі, об'єднуючи безліч стилів. З огляду на те, що наше уявлення про сучасність змінюється кожні кілька років, будьте впевнені, що в подібному інтер'єрі ви зустрінете суміш з культових дизайнерських меблів, сучасного мистецтва та модерністської обробки в будь-якому подібному будинку. Зараз для сучасного стилю характерна нейтральна колірна палітра, центральне місце в якій займають округлі предмети меблів, а також гладенька і розкішна обробка, начебто мармуру, бетону та терраццо у ванній і кухні.

Photo: Nicole Franzen. Interior design: Athena Calderone
8. Модерн середини століття

Модерн середини століття — один із найвпливовіших напрямків дизайну середини ХХ століття, всеосяжний ефект якого відчувається і сьогодні. За фактом, це пов'язано з розвитком творчості в повоєнний час в 40-х, 50-х і 60-х роках, що особливо відбилося на архітектурі, на промисловому і графічному дизайні, а також на мистецтві. Попри те, що цей стиль не відзначається особливими характеристиками якоїсь конкретної країни або дизайну, він заснований на простих, функціональних, органічних, природних формах і егалітарному дизайні.

Чисті геометричні лінії цього стилю разюче актуальні сьогодні. З архітектурного погляду, прямі лінії і великі вікна, що наче запрошують природу всередину, як і раніше, зустрічаються в сучасних будинках, а дизайн легко адаптується до багатьох інтер'єрів. Модерн середини століття добре поєднується з теплими земляними кольорами 70-х років, які часто зустрічаються в предметах меблів з натуральних матеріалів.

Photo: Anson Smart
9. Сільський

Визначення в словнику говорить, що сільському стилю притаманний природний і стриманий інтер'єр, де переважають простота й автентичність, а не очевидна дизайнерська розкіш. Тоді як сама назва може вказувати на щось сільське, в дизайні інтер'єру вона охоплює низку стилів, від фермерського і провінційного до морського і тосканського. Сільські інтер'єри зазвичай прикрашені антикварними і вінтажними знахідками, букетами польових квітів і зелені, а основу підлог, стін і меблів складають необроблені або перероблені деревина й камінь, а також натуральні тканини, як-то бавовна, полотно і льон. Хоча в подібному інтер'єрі є місце прикрасам, загальний настрій чітко натякає на простоту, невибагливість і практичність. Зазвичай у таких приміщеннях відчувається теплота, завдяки великій кількості природних і землистих тонів. Для цього стилю також характерна непідвладність часу, відсутність трендів і чарівна врівноваженість — не дивно, що багато подібних будинків слідують японській філософії вабі-сабі, яка знаходить красу в недосконалості і природі.

Interior design: Alexander Waterworth
10. Арт-деко

Цей напрямок декоративного мистецтва зародився в 1910-х роках у Франції, при цьому по-справжньому сформувався після Першої світової війни, коли був представлений на Міжнародній виставці декоративного мистецтва та сучасної промисловості в Парижі в 1925 році — тоді популярність арт-деко тривала до 1930-х років. З огляду на те, що прикметною рисою арт-деко є декоративний дизайн і стилізована геометрія, виготовляють предмети інтер'єру переважно зі штучних матеріалів, таких, як скло, пластик і сталь, на відміну від природних альтернатив, як-то нефрит, срібло і слонова кістка. Фірмовий грайливий, елегантний і дорогий стиль, копіюється всюди — особливо в архітектурі, меблях і моді — свого часу арт-деко був утіленням сучасності. Естетика арт-деко, як і раніше, цінується сьогодні і помітна в багатьох будинках і будівлях початку ХХ століття.

Photo: Matthieu Salvaing. Interior architecture: Gaspard Ronjat
11. Скандинавський стиль

Цей стиль дизайну інтер'єру, також відомий як Scandi, натхненний домашньою обстановкою жителів північних країн, як-то Швеція, Данія і Норвегія. Хоча цей стиль часто пов'язують з цінностями мінімалізму, лаконічністю і світлим інтер'єром, багато будинків, особливо в Данії, вирізняються яскравими грайливими відтінками і візерунками. Меблі підбираються з урахуванням таких факторів, як витонченість, скульптурність і функціональність з широким використанням деревини світлих тонів, таких, як бук і сосна, а також натуральних текстур — ротанга, вовни та хутра. Через затяжні північні зими скандинавські інтер'єри облаштовані спеціально так, щоб у приміщення проникало природне світло, при цьому відтінки в інтер'єрі залишаються приглушеними і світлими. У приміщенні немає місця для зайвих прикрас і безладу, які б приваблювали простотою і функціональністю. Радше навпаки, інтер'єр наповнений чистими лініями, зеленим кольором і рослинами, які пожвавлюють простір.

Photo: Copenhagen apartment where you can shop the interiors
12. Еклектика або максималізм

Хоча еклектичний стиль і максималізм — це не одне і те ж, обидва стилі поєднують елементи з інших стилів в дизайні інтер'єру, комбінуючи їх по-новому. Якщо еклектичний інтер'єр заснований на всіляких стилях і періодах в історії дизайну інтер'єру й результат може вийти досить збалансованим, то максималізм дотримується підходу "більше значить більше" і віддає перевагу яскравим кольорам, сміливим принтам, примітній графіці, авангардним формам і екстравагантним творам мистецтва. Лише уявіть: візерунчасті і текстурні шпалери, багатошаровість і різноманітна колірна гама. І будьте обачні: створити таке складніше, ніж здається. Насправді, обидва стилі вимагають ретельно продуманого розподілу кольорів і акцентних елементів, щоб відчувалася цільність дизайнерського задуму, а зовнішній результат не асоціювався з хаосом.

Photo: Francis Amiand

Текст: Yeong Sassall

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.