Що на десерт: японські мочі за рецептом The New York Times
Кілька років тому шеф-кондитер Томоко Като розповіла The New York Times, як приготувати мочі — японський десерт з рисового борошна з начинкою, який можна їсти як тістечко, а також подавати як морозиво. З дедалі сильнішою любов'ю до азійської кухні, vogue.ua публікує рецепт класичних мочі з пастою з червоної квасолі.
Photo: Getty Images
Інгредієнти
Photo: Getty Images
Для 20 штук.
Тісто:
- 1 склянка (150 г) солодкого рисового борошна (також борошно мочика або клейке рисове борошно);
- ¾ склянки (150 г) цукру;
- Картопляний крохмаль для посипання.
Начинка:
- 1 склянка (200 г) сушеної квасолі адзукі;
- ¾ склянки (150 г) цукру;
- ¼ ч. л. солі.
Приготування
Photo: Getty Images
- Спочатку приготуйте начинку: добре промийте квасолю і перекладіть у велику каструлю. Залийте водою і доведіть до кипіння. Потім злийте воду. Знову залийте квасолю водою і варіть на повільному вогні, поки вона не стане повністю м'якою (1-1,5 години). Під час приготування квасоля має постійно залишатися під водою, тому за необхідності слід додати більше води. Коли квасоля буде готова, — злийте воду і дайте стекти зайвій волозі.
- Висушену квасолю подрібніть за допомогою блендера, щоб утворилася однорідна паста. Якщо квасоля занадто суха, додайте кілька ложок води. Готову квасоляну пасту поверніть у каструлю, додайте сіль і цукор. На середньому вогні, постійно помішуючи, готуйте начинку (10-15 хвилин), до випаровування зайвої води — маса має дуже загуснути. Готову пасту викладіть у широку неглибоку ємність і поставте в холодильник, щоб вона охолола і загусла ще більше.
- Тепер готуйте тісто: застеліть деко пергаментом і щедро присипте його крохмалем; відкладіть. У мисці до однорідної маси змішайте рисове борошно зі склянкою води. Через сито процідіть суміш у каструлю – використовуйте вінчик, щоб тісто легше проходило через сито. Потім додайте до тіста цукор і добре перемішайте. Постійно помішуючи, готуйте тісто на середньому вогні, поки воно не загусне і не перетвориться на гладеньку кульку. Для цього знадобиться 5-7 хвилин.
- Присипте ніж крохмалем і розріжте тісто на 20 рівних частин. По черзі розкачайте кожен шматочок тіста — має вийти плаский кружок діаметром близько 5 сантиметрів. Рясно посипте крохмалем поверхню, скалку і руки, щоб тісто не прилипало. Візьміть столову ложку квасолевої пасти і за допомогою рук сформуйте кульку. Квасолеву кульку помістіть в центр розкачаного тіста. Пальцями аккуртно розтягніть тісто, щоб кулька з начинки не втратила форму і знаходилася просто в центрі. Плавно закрийте начинку в тісті, формуючи круглий "пиріжок" в долонях. Готове тістечко викладіть на покрите крохмалем деко швом донизу.
- Тістечка готові. Їх можна з'їсти зразу ж, або зберігати накритими в холодильнику упродовж одного дня.