Чорна ікра від А до Я
Чорна ікра – для багатьох цей делікатес до сих пір залишається одним з головних супутників новорічних свят, яким обов'язково прикрашають стіл. Vogue UA розповідає, що потрібно знати про один з головних гастрономічних делікатесів, мода на який не минає вже багато років.
Смак. Чорна ікра хорошого засолу – явище цілком самостійне. Щоб його оцінити, досить кістяної ложечки і невеликої кількості смакових рецепторів. Якісна ікра позбавлена вираженого рибного запаху, сіль в ній лише засіб консервації та механізм створення більш виразного смаку. Текстура ікринки не гумова, навпаки, майже безтілесна. Зуби не відчувають оболонки, лише легку, ледь відчутну пружність.
Колір. Чорна ікра не завжди чорного кольору. Наприклад, колір ікри білуги – сріблясто-сірий, осетер дає темно-бірюзову ікру, а чисто чорний колір має лише ікра севрюги.
Подача. Ікру можна заморожувати. Найкраще подавати її у кришталевій або скляній чаші поверх льоду. Якщо смак ікри насичений, можна подавати її з маслом, білим хлібом, млинцями. Масло кімнатної температури можна змішати з вершками і окропити декількома краплями лимонного соку.
Напої. За будь-яких обставин ікра завжди найкраще поєднується з шампанським. Якщо свята занесли вас в Італію, можна скомбінувати чорну ікру з просекко, якщо в морозні скандинавські країни – з крижаною горілкою.
@clarapaban
Осетри. Найкращу чорну ікру у світі дають три види осетрових: білуга (ікра білуги), осетер (ікра осетра) та севрюга (ікра севрюги). В Україні живуть чотири види осетрових риб: білуга, севрюга, стерлядь і осетер російський.
Чарлі Чаплін. Відомий актор був великим шанувальником чорної ікри. Кажуть, що одного разу йому виплатили гонорар в розмірі 4 кілограм чорної ікри.
Турбота. За останнє сторіччя популяція осетрових зменшилася на 70%. Щоб допомогти – достатньо уникати покупки осетрини і чорної ікри сумнівного походження, радить Всесвітній фонд природи WWF.
Читайте також:
5 необычных закусок к шампанскому