До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 коротких оповідань для осінніх вечорів

У найхолодніший місяць осені Vogue.ua вибрав 7 коротких оповідань, які зроблять затишним навіть найбільш похмурий вечір. І які легко прочитати за кілька годин.

Мішель Вільямс в зйомці для Vogue US (фото: Енні Лейбовіц)
"Двадцять чотири години з життя жінки", Стефан Цвейг

Стефан Цвейг – геніальний стиліст і майстер напружених новел, від яких не відірватися. Вважають, що Цвейг розробив власний жанр новели – їх дія відбувається, зазвичай, в подорожі і займає лічені години. Дія оповідання "Двадцять чотири години з життя жінки" відбувається в Монте-Карло протягом одного дня. Літня пані ділиться з молодим французом зворушливою історією, яка всі ці роки не давала їй спокою.

"Дні, як сьогодні", Етгар Керет

Ізраїльський письменник Етгар Керет – один з найяскравіших сучасних авторів. До слова, був серед учасників київського Книжкового арсеналу. Керет славиться простою мовою та іронією. Розповіді з цього циклу присвячені звичайному життю людей: любові і дружбі, відносинам між дітьми і дорослими, роботі, війні, політиці. А ще у Керета прекрасне почуття гумору.

"Ліки від меланхолії", Рей Бредбері

Класик наукової фантастики, автор романів і антиутопій, Бредбері пише про світ, космос і майбутнє, але робить це просто і виразно. "Ліки від меланхолії" надрукували 1960 року, книжка включає близько 20 оповідань, кожне з яких зосереджене на людині та її психології.

"Голос великого міста", О. Генрі

Ще один майстер короткого жанру і гострого стилю – американський письменник О. Генрі. Ця розповідь, як і однойменний збірник, присвячена Нью-Йорку. Автор хоче почути голос Нью-Йорка, тому вирушає досліджувати все, що трапляється йому на шляху. Вслухаючись у звуки вулиць, О. Генрі розповідає про місця, які він бачить, про людей, з якими він розмовляє. Це чудовий спосіб познайомитися з Нью-Йорком 1900-х років.

"Кам'яний матрац: дев'ять казок", Марґарет Етвуд

Феміністка, активістка, володарка Букерівської премії – Маргарет Етвуд одна з найуспішніших авторів нашого часу. Світ заново відкрив її завдяки екранізації її роману "Оповідь служниці" – однойменний серіал з Елізабет Мосс у головній ролі приніс письменниці нову хвилю інтересу. "Кам'яний матрац" написаний 2014 року. Це цикл історій про помсту і кохання – з іронією і чорним гумором.

"Птахи, звірі і родичі", Джеральд Даррелл

Друга частина автобіографічної трилогії розповідає про життя Джеральда Даррелла на грецькому острові Корфу з сім'єю. Дія відбувається в 1935-39 роках, а сам Даррел дуже легко і захопливо пише про себе і сім'ю, про острів і про те, що його оточує.

"Чоловіки без жінок", Харукі Муракамі

Проза найзнаменитішого у світі японського письменника є меланхолійною, наче осінній настрій. Головні герої циклу "Чоловіки без жінок", який вийшов 2014 року, – чоловіки. Хтось із них не зміг добитись уваги коханої, хтось болісно переживав втрату, а ще сам і винен в розлученні. Читається легко, а потім не уникнути смутку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.