До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих романів Володимира Набокова

Один з найвидатніших російських письменників і всесвітньо улюблений автор Володимир Набоков за свою майже 50-річну кар'єру написав близько 20 романів, більше 10 книг оповідань, а також безліч віршів і перекладів. Його твір "Лоліта" входить в число 100 кращих романів XX століття, проте, в його послужному списку є чимало хороших робіт, які з легкістю складуть конкуренцію культовому твору. У цьому матеріалі vogue.ua розповідає про п'ять книг Набокова, які варто додати в свій список літератури для читання.

"Ада"

"Ада", опублікована через два тижні після його сімдесятиріччя, є одним з найвидатніших шедеврів Набокова, славною кульмінацією його кар'єри романіста. Ця книга розповідає історію кохання, затьмарену інцестом. Але більш того: це одночасно й казка, й епічний, філософський трактат про природу часу, пародія на історію, й еротичний каталог. Яскравий роман у набоковському стилі, що провокує найсміливіші розбіжності. Багато хто ненавидить цю сагу кровозмісного інцесту, інші вважають цю книгу вищим літературним досягненням Набокова.

Реклама
"Блідий вогонь"

Твір, який було названо першим і найкращим в світі гіпертекстовим романом і найбільшим романом свого століття. Довгий автобіографічний вірш поета з Аппалачського університету поетапно коментується його безмежно егоїстичним сусідом, чиї замітки на передньому плані оповіді. Ця історія – вихор протилежностей: поезії та прози, реалізму й нестримної уяви, домашнього затишку і дикого вигнання, стазису й поспіху, розсудливості й божевілля, безтурботності та відчаю, веселощів і розбитого серця.

"Дар"

Останній і найкращий з романів, написаних Набоковим російською мовою, "Дар" – це портрет молодого російського письменника Федора Костянтиновича Годунова-Чердинцева, який знайшов свій творчий шлях художника та закохався в жінку, яка стане його дружиною. Набоков перетворює цю банальну передумову в роман, насичений деталями, наповнений прикладами творів Годунова-Чердинцева, і переконаний, що доля працює таємно, щоб забезпечити щастя молодого письменника.

"Пнін"

Найзворушливіший роман Набокова. Головним героєм цього твору є Тимофій Пнін, доцент, народжений в Росії, якому понад 50 років і який живе в США. Автор іронічно зображує життя злегка дезорієнтованої російської інтелігенції на тлі першої хвилі радянської імміграції. Роман досліджує гумор і співчуття, несподівані повороти в житті та здатність людини адаптуватися до них.

"Пам'ять, говори"

Не роман, а спогади про життя Набокова з дитинства і до того моменту, коли він залишає Францію за кілька тижнів до німецького вторгнення в 1940 році. "Пам'ять, говори" – це класика автобіографічних творів. Автор фокусується на найзаповітніших спогадах про родину та друзів; юність у Росії та молодість в західноєвропейському вигнанні; світі природи та полювання на метеликів. При цьому, через кожну історію червоною ниткою проходить знакова набоковська переконаність в тому, що перед початком і після кінця життя є щось більше, ніж тьма.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.