До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових творів Ернеста Гемінґвея

Серед американських письменників, мабуть, годі й шукати більш видатного та впливового, ніж Ернест Гемінґвей, який народився 21 липня 1899 року. Він був ветераном війни, кореспондентом міжнародних газет і журналів, а крім того — завзятим мисливцем, рибалкою, борцем. Життя й робота Гемінґвея визначалися подорожами, пригодами, слабкістю, шляхетністю й любов’ю. Він написав безліч чудових книг, які до сьогодні вважаються одними з найкращих в історії літератури. Деякі з них згадуємо в цьому матеріалі.

Ернест Гемінґвей у кубинському рибальському селі, як у своїй книзі "Старий і море", 1952

"Переможцю не дістається нічого"

Це третя й остання збірка оповідань Гемінґвея. Вона вийшла темною, сповненою важких тем безсилля, безчестя і смерті, які постійно виходять на перший план. На противагу багатьом іншим його романам, де фігурують героїчні постаті, історії збірки "Переможцю не дістається нічого" зосереджуються на похмурих аспектах життя. До цієї колекції ввійшло також одне з найвідоміших оповідань Гемінґвея "Там, де чисто, світло" про старого іспанського жебрака.

Реклама

"Прощавай, зброє!"

"Прощавай зброє!" вважається найкращим американським романом, який вийшов після Першої світової війни й утілює все найкраще в стилі Гемінґвея. Ця проза без жодних прикрас змальовує життя головного героя Фредеріка Генрі, фельдшера, що служить в італійській армії, зіставляючи теми страху й мужності. До слова, ця книга має один з найвдаліших фіналів у всій літературі.

"Старий і море"

"Старий і море" — останнє опубліковане оповідання Гемінґвея, яке часто називають найвизначнішим у його творчості. За нього письменник здобув Пулітцерівську премію в галузі літератури. У центрі сюжету старий кубинський рибалка, який намагається зловити марліна, а також теми наполегливості, надії й боротьби.

"Чоловіки без жінок"

Друга збірка оповідань Гемінґвея, з добіркою прекрасних творів, "Чоловіки без жінок" вважається однією з найкращих не лише в доробку Гемінґвея, а й коли-небудь написаних у всій американській літературі. Загалом збірка пропонує 14 історій, більшість з яких опубліковано у відомих літературних журналах. Причина, з якої Гемінґвея називають "майстром американської белетристики", криється на цих сторінках.

"Мати і не мати"

У романі "Мати і не мати" розповідається про подорож Гаррі Моргана — добросердого капітана рибальського човна, вимушеного через фінансову скруту вдатися до нелегальної контрабанди між Кубою й Флоридою. Через надлишок діалогів і популярних літературних прийомів, Гемінґвей трохи втрачає у власному стилі, але книга все одно є однією з найкращих у його літературній спадщині.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.