До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 творів Михайла Булгакова, які має прочитати кожен

15 травня минає 130 років від дня народження великого письменника Михайла Булгакова, із цієї нагоди vogue.ua згадує й розповідає про 5 його творів, які має прочитати кожен.

"Майстер і Маргарита"
Первая публикация романа Перша публікація роману "Майстер і Маргарита", журнал "Москва", №11, 1966

"Майстер і Маргарита" — історія про візит диявола в офіційно атеїстичний Радянський Союз. "Майстер і Маргарита" поєднує надприродні елементи із сатиричною темною комедією й християнською філософією, кидаючи виклик винятковому жанру. Багато хто з критиків вважає книгу одним з найкращих романів ХХ століття, а також взірцем радянської сатири.

Реклама
"Біла гвардія"
Издание романа Видання роману "Біла гвардія", 1927

Дія книги відбувається в Україні, починаючи з кінця 1918 року, і розповідає про життя сім’ї Турбіних на тлі радянсько-української війни. Роман багато в чому автобіографічний, а персонажі створені на прототипах української й російської інтелігенції, офіцерів, родичів і друзів Булгакових.

"Записки юного лікаря"
Записки юного врача

Книга "Записки юного лікаря" являє собою збірку оповідань, написаних у 20-х роках. Вони були навіяні особистим досвідом Булгакова як молодого дипломованого лікаря в 1916-1918 роках, що практикував у маленькій сільській лікарні Смоленської губернії в революційній Росії. Спочатку історії з’явилися в російських медичних журналах того часу, а потім були узагальнені як книга.

"Морфій"
Морфий

Розповідь Булгакова, яка стоїть осібно в його бібліографії, попри те, що за змістом належить до творів зі збірки "Записки юного лікаря". "Морфій" — це історія-спогад лікаря на ім’я Бомгард про 1917 рік. Більшу частину розповіді Бомгард читає щоденник свого покійного друга, лікаря Полякова, який став морфіністом.

"Собаче серце"
Оригинальная обложка книги Оригінальна обкладинка книги "Собаче серце"

Ця пекуча сатира більшовизму була написана в 1925 році в розпал періоду непу, коли в Радянському Союзі послаблювався комунізм. Цей твір зазвичай інтерпретується як алегорія комуністичної революції й "помилкової спроби революції радикально перетворити людство". Його публікація була спочатку заборонена в Радянському Союзі, але вона поширювалася в самвидаві доти, доки не була офіційно випущена в країні в 1987. Новела стала культурним феноменом, який обговорювали всі: від школярів до політиків.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.