До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати: 5 найкращих книг з саморозвитку

Книжки з саморозвитку – популярний запит у Google. Але не варто ставитися до цієї категорії літератури зі снобізмом: в ній можна знайти багато цікавих книжок і розумних порад. І почуття гумору.

"Я знаю, як їй все вдається", Лора Вандеркам

"Коли люди дізнаються, що я пишу про тайм-менеджемент, вони впевнені в одному – що я завжди все роблю вчасно. Але у мене четверо дітей, і я хотіла б назвати їх причиною моїх запізнень, але це не так. Одного разу я запізнилася на власну лекцію по тайм-менеджменту ... І нам нічого не залишалося, як просто посміятися над цим".

Реклама

Автор книжки "Я знаю, як їй все вдається" Лора Вандеркам – журналістка The New York Times і The Wall Street Journal, блогер, автор трьох бестселерів про вміння керувати часом і мати чотирьох дітей. До теми тайм-менеджменту вона ставиться не тільки з гумором, але ще і дуже практично. Замість того, щоб детально розмірковувати про те, як складно жінці поєднувати кар'єру і сім'ю, вона вчинила по-діловому. Проаналізувала хронометраж з життя успішних жінок. Критеріїв успіху було два: жінки повинні заробляти мінімум 100 000 доларів на рік і мати хоча б одну дитину до 18 років, що проживає разом з нею. Шляхом простих підрахунків автор довела, що і працювати, і мати сім'ю – можна і потрібно. Порада Лори така: ведіть щоденник часу, записуйте хронометраж всіх подій дня протягом тижня, наприклад – і проаналізуйте, що любите, чому приділяєте більше часу, що приносить вам справжнє задоволення. Кому метод Лори Вандеркам сподобається, варто прочитати її "Книгу про втрачений час" – в ній вона говорить, що у кожного з нас в тижні 168 годин, але проводимо ми їх по-різному.

"Викинь мотлох із життя!", Марі Кондо

Японка Марі Кондо – дивовижна людина. Вона перетворила свою пристрасть до чистоти і порядку в багатомільйонний бізнес: представила чотири книжки у загальному тиражі – два мільйони примірників, стала людиною року за версією журналу Time, а з недавніх пір і героєм реаліті-шоу на Netflix. А найдивніше те, що, за зізнанням письменниці, прибирання і порядок вона любить з п'яти років.

Її книжка "Викинь мотлох із життя", а разом з нею і метод КонМарі, ґрунтуються на простій, але важливій тезі – порядок робить нас щасливішими і заспокоює. Наступним кроком у кар'єрі Марі Кондо цілком може стати відкриття психотерапевтичної практики – її метод допомагає багатьом впоратися з тривожністю і психологічними проблемами. Коротенько ідея КонМарі полягає в тому, що кожна річ в будинку повинна приносити радість. А всі речі, які радості не приносять, треба нещадно викинути.

"Робота рулить! Уроки Google. Правила гри у команді мрії"

Немає людини, яка могла б розповісти краще про роботу в команді, ніж Ласло Бок – віце-президент Google з роботи з персоналом. Під його керівництвом, по суті, перебувають 70 офісів по всьому світу, в яких сумарно працює 50 тисяч осіб. Про те, як Google вже багато років вдається залишатися роботодавцем мрії (такою компанію визнавали 30 разів), Бок розповідає неспішно, детально і дуже доброзичливо. Головний секрет, зважаючи на його роздуми, звучить так: важливо створити в компанії творчу, вільну атмосферу (безкоштовні обіди теж на це працюють, як не дивно), а також постаратися зробити так, щоб робота для ваших колег не була тягарем або обов'язком, а сприймалася як органічна частина життя.

"Чудовий ранок. Як не проспати життя", Гел Елрод

Англійською мовою книжка Гела Елрода називається The Miracle Morning – це щось на зразок "чудовий ранок" або "магія ранку". Звучить дуже точно: письменник і психолог Елрод пропонує поглянути на наш звичайний буденний ранок під іншим кутом. Ранок створений не для того, щоб зім'ято прокинутися, миттю зібратися і летіти на роботу. Ні, ранок цілком може бути магічним, варто тільки захотіти. Автор пропонує простий спосіб: проведіть першу хвилину ранку не так, як зазвичай, а усвідомлено, наприклад, займіться медитацією або хоча б просто глибоко подихайте рівно одну хвилину.

У Штатах "Магію ранку ..." називають найкращою книгою для мотивації 2000-х. Пов'язано це з тим, що вона написана досить прямолінійно. У передмові Гел Елрод розповідає свою історію: в 20 років він потрапив у страшну автомобільну аварію, ледь не загинув, а після декількох днів в комі і не однієї операції, коли навчився дихати, говорити і ходити заново, вирішив змінити своє життя, і став тренером і психологом. Звучить як казка – але насправді навіть краще.

"Творча впевненість. Як розкрити свiй потенцiал", Девід і Том Келлі

Співавтор цієї книги Девід Келлі – бізнесмен, інженер і професор Стедфордського університету. Він керівник величезної американської корпорації IDEO, яка займається дизайном. Вважають, що саме вони ввели в ужиток таке поняття, як дизайн-мислення, яким сьогодні користуються креативні фахівці з усього світу. Метод дизайн-мислення звучить досить абстрактно, але застосувати його на практиці просто: в основі не аналітичний підхід, а творчий, емоційний. А це означає, що на планерці ви можете накидати які завгодно ідеї, не критикувати одне одного, не говорити "ні, ну це нереально" ... Пам'ятайте, що будь-яка, навіть найбільш божевільна ідея, в підсумку може потрапити в десятку. Цей підхід орієнтований на інтереси клієнта, а тому в ньому важлива емпатія і спостережливість. А ще Девід Келлі дає добру пораду: згадайте, якими креативними ви були в дитинстві – і іноді поводьтеся так вільно, ніби вам 10.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.