До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 сучасних романів, які має прочитати кожен

Великі романи — не лише задоволення, а й можливість знайти відповіді на багато питань світобудови. Спеціально для тих, хто завжди перебуває в пошуку "а що б почитати", vogue.ua склав список з 9 (за фактом більше, тому що "Неаполітанський квартет" — це цикл) сучасних романів, які точно не залишать вас байдужими, і які треба прочитати хоча б раз.

"Бог дрібниць", Арундаті Рой

Арундаті Рой — найвідоміша сучасна письменниця родом з Індії, лауреатка Букерівської премії. У 1996 році вийшов її перший роман "Бог дрібниць" (частково автобіографічний) і став сенсацією: він приніс їй Букер, найважливішу літературну премію у світі. Це зворушливий, яскравий, мудрий і глибокий роман про сучасну Індію; справжня сімейна драма, дія якої відбувається у штаті Керала на півдні Індії то у 1960-ті роки, то в 1990-ті. Головні герої книги — близнята Рахель та Еста: вони живуть у багатій індійській родині, переживають особисті й сімейні драми, великі й маленькі, стикаються з жорстокістю світу й шукають себе в ньому. Книга легко читається, а ще вона насичена деталями з життя Індії, так що цілком може стати для вас чимось на кшталт подорожі.

Реклама

До слова, за посиланням — чудове інтерв'ю з Арундаті Рой.

"Ловець повітряних зміїв", Халед Госсейні

Дебютний роман американського письменника афганського походження Халеда Госсейні вийшов у 2008-му й кілька років поспіль тримався у списку бестселерів США. "Ловець повітряних зміїв" — історія про вічні цінності й поняття: дружбу, вірність, зраду, самотність, але особливою цю книгу робить поетичний стиль Госсейні й любов, з якою він описує як рідний Кабул, так і своїх героїв, юних хлопчиків Аміра й Хасана, які переживають у дитинстві зраду і живуть із нею все життя. "Ловець повітряних зміїв" — тонкий і сентиментальний роман, який навряд чи залишить вас байдужими.

"Не відпускай мене", Кадзуо Ішіґуро

Ішіґуро — лауреат Нобелівської премії з літератури 2017 року й один із головних письменників сучасності, тож якщо вам цікаво, чим живе сучасна література, варто познайомитися з його творчістю. "Не відпускай мене" — найвідоміший його роман, який у 2005 році був номінований на Букера і став найкращим романом року за версією журналу "Time", увійшовши до списку 100 найкращих англомовних романів. Головна героїня роману, 30-річна жінка, згадує свої будні в установі особливого типу, розташованій в антиутопічній Англії 20 століття. Це інтернат, у якому дітей клонували й вирощували як донорів для пересадки життєво важливих органів. Кеті Х. розповідає про те, що сталося з її друзями, які виросли в цьому інтернаті. І про те, що сталося з нею самою, адже там, як живий біоматеріал, з'явилася на світ і вона сама.

"Таємна історія", Донна Тартт

Донна Тартт — зіркова американська письменниця, авторка гучного роману "Щиглик", загадкова інтелектуалка, яка не дає інтерв'ю і пише по одному роману в 10-річчя. І хоча саме "Щиглик" вважається її знаковою книгою, ми рекомендували б прочитати "Таємну історію" — її дебютну книгу. До "Щиглика" Тартт була відома як майстриня детективно-психологічного жанру — і "Таємна історія" — квінтесенція її детективного таланту. Це заплутаний філологічний детектив: дія відбувається в коледжі на факультеті, де студенти вивчають давньогрецьку мову й захоплені античною культурою, і де відбувається загадкове ритуальне вбивство. Цікаво, що книга частково автобіграфічна: Тартт почала писати її ще коли була студенткою Беннінгтонського коледжу, а атмосфера в коледжі в книзі нагадує атмосферу в її рідному Беннінгтоні.

"Неаполітанський квартет", серія романів Елени Ферранте

Італійка Елена Ферранте — суперзірка світової літератури. У 2011 році в італійському видавництві було опубліковано першу частину її серії "Неаполітанський квартет" — роман "Моя геніальна подруга". Популярність цього циклу подарувала Елені рядок у рейтингу 100 найвпливовіших людей світу за версією Time. Серію романів про дружбу двох дівчаток з бідного району Неаполя, яка тривала упродовж 60 років, було перекладено 40 мовами світу, одна з книг потрапила в шорт-лист премії Man Booker Prize, а фільми за її романами брали участь у конкурсі Венеційського й Канського кінофестивалів. Ферранте чарівно пише не лише про рідну Італію, а й про жіночу дружбу. Коли прочитаєте "Неаполітанський квартет", зверніть увагу на нову книгу Ферранте — "Моє брехливе доросле життя".

"Маленьке життя", Ганья Янаґігара

Роман "Маленьке життя" американської письменниці Ханья Янагіхари — одна з головних книг минулого десятиліття, на рівні зі "Щигликом" Донни Таррт. Це роман на 800 сторінок про життя чотирьох друзів — юриста Джуда, актора Віллема, художника Джей-Бі та архітектора Малькольма. Книга сфокусована на службі Джуда й травмах, які він пережив у юності — і на тому, що, на жаль, заподіяна комусь жорстокість може зламати цю людину назавжди. "Маленьке життя" порушує одночасно кілька масштабних питань — це і звичаї сучасної Америки, любов і дружба, свобода. Ну а найважливіше — це дуже емоційний роман і справжній струс для читача. Янаґігара — журналістка, головна редакторка The New York Times Style Magazine — на жаль, пише небагато: якщо вам сподобалося "Маленьке життя", то можна прочитати її роман "Люди серед дерев" 2013 року.

"Страшенно голосно і неймовірно близько"

Зворушлива і смішна книга Джонатана Сафрана Фроєра в 2006 році очолила список бестселерів The New York Times, отримала кілька літературних премій і сподобалася читачам по всьому світу. Це історія про 9-річного хлопчика Оскара, який, переживаючи загибель батька в теракті 2001 року, знаходить у коморі загадковий ключ, залишений батьком — і намагається знайти загадку цього ключа. Серед шанувальників цього пронизливого роману Салман Рушді; а у 2012 році вийшла екранізація із зірковим акторським складом — Томом Хенксом, Сандрою Буллок та Віолою Девіс.

"Нормальні люди", Саллі Руні

30-річну ірландку Саллі Руні називають селінджером для мілініалів: Руні пише історії про покоління 30-річних, які намагаються розібратися в собі й сучасному світі, і не соромляться своїх слабкостей. "Нормальні люди" (2018) — її найвідоміший роман; щемна й відверта історія про двох студентів Маріанну та Коннелі, які закохані одне в одного, але бути разом їм заважають характери, упередження, соціум і ще багато всього. На сьогодні продано більше трьох мільйонів копій роману по всьому світу, книга отримала високу оцінку від усіх, від Барака Обами до Тейлор Свіфт, і була перекладена 46 мовами. BBC зняли серіал за мотивами роману — із прекрасними акторами Полом Мескалем та Дейзі Едгар-Джонс у головних ролях. Серіал подивилися 62 мільйони разів, а дебютанти Дейзі Едгар-Джонс і Полу Мескаль відразу стали зірками.

"Співчутливий", В'єт Нгуєн Тан

"Співчутливий" — один із найгучніших дебютів останніх років. У 2016 році його автор, американський письменник в'єтнамського походження В'єт Тан Нгуєн, отримав за роман Пулітцерівську премію. Нгуєн удостоївся премії за те, що зумів створити потужну й багатошарову іммігрантську історію, розповівши її з позиції людини, яка представляє дві культури: американську та в'єтнамську.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.