До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Бог дрібниць" Арундаті Рой

Щовихідні редакція Vogue.ua обирає книги, яки її вразили. Цього тижня редактор культури Дар'я Слободяник розповідає про роман "Бог дрібниць" індійської письменниці Арундаті Рой, лауреата Букерівської премії.

Цього літа в британському видавництвіPenguinвийшов новий роман Арундаті Рой – російською він вийде восени під назвою "Міністерство найвищого щастя". Про книгу вже написали британський і амриканський Vogue, Time, New York Times – нову книгу Арундаті з нетерпінням чекають в усьому світі. Готуючись до релізу, я взялася за перший і єдиний роман Рой, який вийшов у 1996 році і став сенсацією: він приніс їй Букер – найважливішу літературну премію в світі – і статус однієї з найупливовіших письменниць світу. Це "Бог дрібниць" – зворушливий, колоритний, мудрий і глибокий роман про сучасну Індію; справжня сімейна драма, дія якої відбувається у штаті Керала на півдні Індії то в 1960-ті роки, то в 1990-ті.

Реклама
Арундаті Рой, Vogue UK, липень 2017 (фото Bharat Sikka)

Арундаті Рой – блискучий стиліст: її мова соковита, смачна, метафорична, і коли вона описує природу, запахи і смаки штату Керала, по тілу пробігають мурахи – вона буквально переносить тебе в Індію. За всього багатства образів книга читається легко, мова – прозора, дзвінка.

Не тільки стиль приніс Арундаті Рой Букерівську премию. Її "Бог дрібниць" – глибоке дослідження сучасної Індії з усіма гострими проблемами: кастова система, становище недоторканних, роль жінки в суспільстві, становище християнської общини. Головні герої книги – блізнюки Рахель та Еста: вони живуть у багатій індійській сім'ї, переживають особисті й сімейні драми, великі й маленькі, зіштовхуються з жорстокістю світу й шукають себе в ньому. Роман частково автобіографічний: Арундаті виросла в тому ж місті, що й герої, її батько був успішним бізнесменом – власником чайної плантації, а сама дівчина, як і головна героїна Рахель, закінчила архітектурний коледж. Після виходу роману в Індії вісім британських видавництв боролися, щоби опублікувати дебют Рой в Британії – в підсумку видавець виплатив їй величезний аванс в розмірі півмільйона доларів. Після виходу роману Джон Апдайк назвав "Бога дрібниць" шедевром і сказав, що вона винайшла свою нову мову, а Арундаті Рой стала суперзіркою. Книга розійшлася вісьмома мільйонами копій по всьому світу.

Арундаті Рой у своєму будинку в Делі

Після міжнародного успіху письменниця різко змінила своє життя – і стала політичним активістом. Вона жорстко критикує американську зовнішню політику, виступає прости атомного озброєння Індії, займається екологічними питаннями і навіть була критикует американскую внешнюю политику, выступает против атомного вооружения Индии, занимается экологическими вопросами і навіть була засуджена до тюремного ув'язнення в Індії за антиглобалістські акції. "Я була улюбленицею індійського середнього класу, – каже Арундаті в інтерв'ю британському Vogue у липні цього року. – Я була на обкладинці кожного журналу, на першій смузі всіх індійських газет. І тут раптом уряд починає проводити ядерні випробування. Зберігати спокій було неможливо. Я більше не могла бути казковою принцесою – і почала протестувати".

Усім цим Арундаті була зайнята останні 20 років, і тільки зараз знайшла час написати й опублікувати новий роман. Вона говорить, що в нім – усі останні 20 років її життя. 17 жовтня в Лондоні оголосять переможців Букерівської премії-2017 – Арундаті в шорт-листі.

Читайте також:

Книга на вихідні: "Ціна ілюзії", Джоан Джулієт Бак

П'ять кращих книг про Іва Сен-Лорана

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.