До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як актор Роберт Паттінсон перетворився на Бетмена

З 12 травня в українських кінотеатрах (у тих містах, де відвідування кінотеатрів є безпечним) можна переглянути нового "Бетмена". Розповідаємо найцікавіше про перевтілення актора Роберта Паттінсона в Бетмена.

Новий "Бетмен" – перезапуск серії фільмів про Бетмена, на який ми так довго чекали. Поціновувачі цього супергероя добре пам’ятають найкрутіші версії – наприклад, іронічну та ефектну трилогію Тіма Бертона 1990-х з Майклом Кітоном у головній ролі; та версію Крістофера Нолана, складну й меланхолійну, де роль Бетмена дісталася харизматичному Крістіану Бейлу. У 2016 році свою інтерпретацію Бетмена представив Зак Снайдер, з Беном Аффлеком у головній ролі. Аффлек і тепер мав грати Бетмена, та згодом вибув з проєкту, а його місце посів Роберт Паттінсон. У режисерському кріслі натомість опинився Метт Рівз, якого глядачі знають як режисера стрічок "Планета мавп".

Реклама
Роберт Паттінсон та Зої Кравіц на прем’єрі "Бетмена"

У 2017 році, приєднавшись до роботи над стрічкою, Метт Рівз повідомив, що шукатиме на головну роль молодого актора, який зможе передати становлення Бетмена та його дуальність. Він не хотів створювати образ плейбоя та безперечного супергероя натомість прагнув показати складний і драматичний характер Бетмена. Поки режисер писав сценарій, він почув пісню "Something in the Way" гурту Nirvana й вирішив взяти за основу образу фронтмена Nirvana Курта Кобейна. Цікаво, що серед головних претендентів було кілька акторів: Роберт Паттінсон, Ніколас Голт, Армі Гаммер та Аарон Тейлор-Джонсон. Перед усім режисер бачив у ролі Бетмена саме Паттінсона, але думав, що той відмовиться, адже після фільму "Сутінки" пообіцяв собі не зніматися в блокбастерах.

"Мені ніколи не було цікаво зніматися у фільмі про супергероїв, це взагалі не було в полі моєї уваги, але чомусь Бетмен завжди вирізнявся як дуже особливий персонаж, – розповідає Роберт Паттінсон. – Для мене, та й для світової культури він має велике символічне значення. Потім, коли я почув, що Метт робить це, я був дуже схвильований. Коли я, нарешті, поговорив з ним, він показав мені деякі зі своїх дуже ранніх розкадровок, які задали тон чомусь зовсім іншому; у нього просто був дуже захопливий ракурс. І характеристика Брюса також була іншою. Він самотній та ізольований. Є навіть якийсь безнадійний відчай, і це була цікава інтерпретація".

Метт Рівз вибрав Паттінсона на роль, тому що, за його словами, "хотів показати іншу сторону персонажа; я хотів, щоб у нього був майже відлюдний рок-н-рольний настрій, щось на кшталт Курта Кобейна та Говарда Г’юза. У Роберта Паттінсона є інтенсивність, щоб втілити це в життя".

Режисер згадує: "Я почав думати, що мені справді варто подивитися на акторів цього віку, і я завжди був шанувальником Роберта. Джеймс Грей, мій друг зі школи кіно, зняв фільм під назвою „Втрачене місто Z", і я пам’ятаю, як він сказав мені, що знімав Роба у фільмі. Ми завжди ділимося один з одним кадрами, і коли він показав мені фільм, я не впізнав Роберта Паттінсона. Отже, коли Роб з’являється у фільмі, у нього є величезна борода, і він не схожий на жодну версію Роба, яку ви коли-небудь бачили, і я сказав: „Боже мій, це Роб Паттінсон; як цікаво, він хамелеон"".

Підготовка до ролі Бетмена потребує від актора не тільки морального перевтілення, а й серйозної фізичної роботи над власним тілом. Так, у свій час Крістіану Бейлу довелося набрати понад 30 кг м’язової маси, щоб мати досить мужній та сильний вигляд у костюмі Бетмена. Щодо Роберта Паттінсона, то актор також тримався калорійної та протеїнової дієти, не вживав алкоголю, а також мав інтенсивні кардіотренування. Підготуватися до бойових сцен йому допоміг координатор трюків Роберта Алонзо – саме він готував акторський склад для незліченних епізодів боїв та інших масштабних сцен у "Бетмені". Паттінсон тренувався сім тижнів, розпочавши бойову підготовку до першого бою у фільмі, який відбувається на платформі залізничного вокзалу Готема в ніч на Геловін. Паттінсон підтверджує, що почувався повністю підготовленим завдяки тижням тренувань, а координатор трюків Роберто Алонзо каже: "У Роберта абсолютно чудовий стиль поєдинку!".

Ще один помічник у складному процесі перетворення – легендарний костюм Бетмена. Це захисний обладунок Бетмена, створений власноруч. Брюс Вейн поєднав технічні тканини й куленепробивне покриття, щоб надати своєму пильному альтер-его грізного тактичного захисту від злочинців. Костюм Batsuit розробив головний концепт-художник Batsuit Глін Діллон і керівник костюмів Дейв Кроссман. Натхнений старими скафандрами, він є ручною роботою, з видимими швами та очевидними бойовими шрамами. Паттінсон був здивований тим, наскільки зручним був костюм, а також надавав йому відчуття фізичного захисту. І ще, за словами актора, в ньому було неймовірно комфортно працювати.

В інтерв’ю GQ актор зізнається, що робота над фільмом не була для нього простою, а по закінченні знімання він побачив у дзеркалі, що його обличчя стало буквально зеленого кольору, таким він був виснаженим. "Ми завжди знімалися вночі, було темно весь час, і я почувався дуже самотнім. Навіть просто бути в костюмі весь час було непросто. Тобі заборонено виходити зі студії в костюмі, тож я ледве знав, що відбувається на вулиці, і проводив майже весь час між зніманнями в трейлері, слухаючи ембієнт".

"Бетмен" виходить в український прокат 12 травня. В Києві, наприклад, його можна подивитися в кінотеатрах мережі "Планети кіно" або в "Жовтні".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.