До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювався новий фільм Йоргоса Лантімоса "Бідолашні створіння"

1 вересня на Венеційському кінофестивалі відбудеться прем'єра нового фільму Йоргоса Лантімоса. "Бідні-нещасні" — фентезійний трилер про жінку (Емма Стоун) з розумом дитини, яка стає "результатом" дивного експерименту її батька (Віллем Дефо). Як сворювався цей фільм, розповідають сам Йоргос Лантімос та Емма Стоун.

Реклама

Коли ми вперше зустрічаємо Беллу Бакстер, персонажку, яку Емма Стоун грає у майбутньому фільмі Йоргоса Лантімоса "Бідні-нещасні", вона — молода жінка, яка живе в XIX столітті. Єдина проблема в тому, що у Белли... мозок та свідомість немовляти. Вона — об’єкт дивного експерименту, який був проведений її опікуном доктором Ґодвіном Бакстером (Віллем Дефо) за допомогою напарника Макса МакКендлесса (Рамі Юсеф). Белла хапається за голову, кидає посуд на підлогу та танцює як навіжена. Поступово ми бачимо, як вона дорослішає та розвивається з надшвидкістю...

Спостерігати, як розумовий вік Белли наздоганяє її фізичний розвиток, безперечно, моторошно. Якщо захочеться дізнатися більше про цей дивний сюжет, прочитайте однойменний роман шотландського письменника Аласдера Грея 1992 року, який ліг в основу цього фільму.

З усіх задоволень, які має світ, секс є, мабуть, найважливішим відкриттям для героїні, і оскільки Белла прагне цього з запалом, вона постає як рідкісна жінка-протагоніст, яка не зважає на суспільні оцінки. Коли колишній коханий, якого грає Марк Руффало, намагається присоромити її за роботу в паризькому борделі, вона відповідає: "Ми — власні засоби виробництва". (Виявляється, вона з колегою їде на збори молодих соціалістів.)

Белла — унікальна для свого часу героїня. Вона не зважає на гендерний культурний контекст і тому абсолютно вільна — навіть серед повсякденної жорстокості та патріархальної потворності, які також існують у "Бідних-нещасних".

В основі фільму — однойменний постмодерністський роман Аласдера Грея. Ось як розповідає про роман Йоргос Лантімос. "Я прочитав цю книгу багато років тому, і я пішов і зустрівся з автором, Алістером Греєм, у Шотландії, щоб переконати його надати мені права вибирати її. І він це зробив – він був дуже милим чоловіком. На жаль, він помер лише за кілька років до того, як ми зняли фільм. Ми разом гуляли Глазго, він показував різні місця, про які пише у книзі. Шлях до цього фільму був довгим, але книга завжди була в моїй пам’яті".

"Бідні-нещасні" — це друга колаборація Лантімоса та Емми Стоун після стрічки 2019 року "Фаворитка". Стоун, до речі, також стала продюсеркою фільму. Для акторки це перш за все історія про жіночу сексуальність і звільнення. Емма Стоун розповідає, що знайома з режисером вже близько восьми років, і вони почали говорити про цей фільм десь у той час, коли знімали "Фаворитку", у 2017-му.

Дійсно, фільм "Бідні-нещасні" досліджує жіночу сексуальність і свободу. Адже, як ми дізнаємося пізніше, Белла — по суті, експеримент її опікуна: жінка намагалася накласти на себе руки через жорстокість чоловіка, а її батько пересадив їй мозок ненародженої дитини і цим врятував. Таким чином Белла починає нове життя — і сама визначає, яким воно буде.

Ось як розповідає про це Емма Стоун: "Це казка і метафора. Зрозуміло, що такого не може статися насправді, але ідея, що ти можеш почати заново як жінка, побачити все немов уперше, спробувати зрозуміти природу сексуальності, отримати здатність робити вибір і жити за власними правилами, а не за правилами суспільства — я думаю, що це справді захопливий світ, у який варто поринути. Йоргос європеєць, тож у нього трохи більше свободи щодо цих речей, але я з Аризони, і в мене була своя сумна історія дівчини, яка зростала в американському суспільстві".

Підкреслити розвиток героїні допомагають костюми: від вільних, пухких силуетів її дитячої епохи до майже корсетної сукні, яку вона одягає в кульмінаційний момент фільму. Над костюмами працювала давня партнерка Лантімоса Голлі Воддінгтон. "Такої персонажки, як Белла, ніхто раніше не бачив, тому вам потрібно почати з нуля", — описує Лантімос роботу над фільмом.

"На початку фільму Беллу одягає покоївка, і вона носить білу шовкову домашню накидку, — розповідає Емма Стоун. — Потім, коли вирушає в подорож, вона одягається сама, тож носить шаровари з піджаком і великим капелюхом. А вже далі бачимо її у дорослих образах — красивих сукнях та корсетах, які дають їй змогу віднайти та вивчити себе".

Стрічка "Бідні-нещасні" виходить у світовий прокат 8 вересня.

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.