До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих фільмів Каннського кінофестивалю-2023

На Лазуровому узбережжі завершився Каннський кінофестиваль. "Золоту пальмову гілку" отримала французька режисерка Жюстін Тріє за фільм "Траєкторія падіння" — вона стала третьою жінкою в історії Канн, яка здобула престижну нагороду. Про п'ять найкращих фільмів цьогорічного кінофестивалю читайте нижче.

"Травень, грудень" (May December)

Реклама

Нова яскрава робота Тодда Гейнса ("Керол") з Джуліанною Мур та Наталі Портман, де кожен герой має свої недоліки. "Травень, грудень" — візуально захопливий фільм про голлівудську зірку Елізабет Беррі (Наталі Портман) і Грейсі Атертон-Ю (Джуліанна Мур), жінку, яку героїня Портман збирається зіграти в новому сміливому інді-фільмі. З таблоїдів ми дізнаємося, що Грейсі — у минулому горезвісна викладачка, у якої у віці 36 років був роман з підлітком Джо. Десятиліття по тому, після її звільнення з в’язниці, вони одружилися і вже мають трьох дітей, які незабаром підуть до коледжу. Коли Елізабет проникає в їхнє життя, ставить незручні запитання та заново відкриває старі рани, все навкруги швидко вибухає.

"Зона цікавості" (The Zone of Interest)

Після десятирічної перерви режисер cтрічки "Сексуальний звір" Джонатан Глейзер повертається з новою роботою. "Зона цікавості" — виважене, детальне і глибоко тривожне дослідження Голокосту з нової, шокуючої точки зору. Головні герої — Рудольф Гесса (Крістіан Фрідель) і його "сталева" дружина Гедвіг (Сандра Гюллер, знову у відмінній формі), які живуть зі своїми дітьми в буколічній ідилії на кордоні Освенцима. Поки він керує табором, контролюючи безперебійну роботу газових камер з беземоційною точністю, вона порпається у викинутих речах ув’язнених, вибираючи шовкові нічні сорочки та розкішні шуби для себе, і відпочиває в пишному саду, звідки можна почути далекі крики жертв Освенцима. Коли Рудольфа мають перемістити в інший регіон, Гедвіг відмовляється покинути свій "рай". Тим часом небо над їхнім домом темніє, а дим від газових камер продовжує підніматися... Незважаючи на жорстокий сюжет, це захоплива драма про людську амбівалентність, яку просто неможливо пропустити.

"Вбивці квіткової повні" (Killers of the Flower Moon)

Новий фільм майстра Мартіна Скорсезе розповідає про розслідування серії смертей у індіанському поселенні в графстві Осейдж у 20-ті роки XX століття. Ці загадкові смерті були пов’язані з відкриттям родовищ нафти на цій території, що насправді відбулося в ті часи на землях корінних американців. Стрічка, що триває понад три години, в Каннах викликала справжній ажіотаж та дев'ятихвилинну овацію. Причина? Блискуча операторська робота, декорації та геніальна гра Лілі Гладстон у ролі Моллі Кайл, заможної індіанської жінки, яка закохалася в американця Ернеста Буркхарта (суворого Леонардо Ді Капріо). Правда, після одруження Ернест міняється: разом зі своїм дядьком Біллом (Роберт Де Ніро) вони ведуть таємну війну з індіанською громадою в гонитві за їхніми надзвичайними багатствами, а Моллі, спустошена діабетом і ще більше ослаблена інсуліновими ін’єкціями, які робить їй чоловік, продовжує виживати всупереч усім. Це яскраве нагадування про руйнівний фрагмент недавньої історії Штатів, свідчення неймовірної мужності індіанців і, безперечно, найкращий фільм Скорсезе за останні роки.

"Траєкторія падіння" (Anatomy of a Fall)

Фільм-переможець Каннського кінофестивалю. Напружений трилер Жюстін Тріє починається у віддаленому засніженому будиночку у Французьких Альпах, де гостра, як бритва, німецька письменниця Сандра (Сандра Гюллер) живе зі своїм маленьким сином Даніелем (Майло Мачадо Гранер) і дещо розчарованим у житті чоловіком Семюелем (Семюель Тейс). Коли тіло чоловіка знаходять біля їхнього будинку, всім навкруги незрозуміло, чи він упав і розбився на смерть, стрибнув чи його штовхнули — і незабаром Сандра постає перед судом за його вбивство... Цей слизький кубик Рубіка в стилі Гічкока змушує вас міркувати до самого кінця, хто ж винен, потроху розкриваючи шокуючі факти про справжній стан шлюбу Сандри та Семюеля. Навіть Деніел починає сумніватися в невинності своєї матері...

"Дивний спосіб життя" (Strange Way of Life)

Нову стрічку Педро Альмодовара вже встигли охрестити відповіддю "Горбатій горі". У ній розповідається про кохання на Дикому Заході між шерифом прикордонного міста (Ітан Гоук) і незнайомцем (Педро Паскаль), який приїжджає в місто. "Здається, ці двоє чоловіків знали один одного, у біблійному розумінні, ще колись", — пише The Rolling Stones. Чи є у цих стосунків майбутнє — велике питання, але Альмодовар не намагається дати на нього відповідь у цьому неймовірно естетському тридцятихвилинному фільмі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.