До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українські ЛГБТК+ пари та їх зіркові друзі у фільмі на підтримку шлюбної рівності

Музикант та телеведучий Володимир Дантес і підприємиця Даша Кацуріна одного дня прийшли в центральний РАЦС Києва. До них приєднались телеведучий Анатолій Ярема з партнером, ведучий чоловічого YouTube-шоу "Ебаут" Ігор Донскіх, активістка та художниця з Маріуполя Діана Берг з чоловіком та ще багато ЛГБТК+ пар і союзників, зокрема представники ЛГБТ-військових. Усе заради знімання фільму "Шлюбна (не)рівність в Україні". Проєкт на підтримку рівних шлюбів, який реалізували режисер Юрій Двіжон, Громадська Організація "ХЖО Сфера" та ХарківПрайд за фінансової підтримки Європейського Союзу, Національного Демократичного Інституту та квірної соціальної мережі Hornet.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Шлюбна (не)рівність в Україні"

Реклама

"ЛГБТК+ можуть захищати країну, можуть працювати на будь-яких посадах, можуть робити будь-що для цієї країни. А офіційно бути в шлюбі не можуть. І це дуже дивно для мене", — Володимир Дантес, музикант, телеведучий

Шлюбна рівність — це принцип, який гарантує рівні права та обов'язки для подружжя незалежно від їхньої статі, раси, релігії чи інших особистих ознак. Таким чином подружжя мають однакові права у справах, пов'язаних з майном, спадщиною, наслідуванням, страхуванням, пенсіями, медичним доглядом та іншими важливими аспектами життя.

"Мої друзі, які знаходилися в Харкові, один з них зараз воює, інший цивільний. І коли військовий був поранений, він не міг до нього навіть прийти в лікарню. Тому що йому казали — ви документально йому ніхто", — Артур Озеров, працівник військової адміністрації, дрег-перформер

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Шлюбна (не)рівність в Україні"

Наразі у Верховній Раді готуються до прийняття законопроєкт №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств", який надасть можливість ЛГБТК+ парам мати частину тих прав, що мають різностатеві пари після одруження. Проте його прийняття — лише перший крок. Україні потрібна шлюбна рівність.

"ЛГБТК+ сімʼї в Україні наразі не мають жодного юридичного статусу, через що вони лишаються поза увагою держави та суспільства. Мова йде про конкретні можливості, які гарантує держава начебто усім громадянкам та громадянам: приймати рішення в кризових станах, поховати, мати доступ в реанімацію, успадкувати спільне майно в разі смерті партнерки чи партнера. Виходить так що в умовах війни та постійної загрози людському життю частина українок та українців залишаються юридично не захищеними", — розповідає Анна Шаригіна, програмна директорка ГО "ХЖО Сфера" та співорганізаторка ХарківПрайду.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Шлюбна (не)рівність в Україні"

Деякі з країн Європи, де вже є шлюбна рівність, починали з цивільних партнерств. Тобто, Україна — на правильному шляху. І зараз важливо, аби суспільство зрозуміло та підтримало ці зміни. Адже запит на рух до демократії та рівності — величезний.

Фільм "Шлюбна (не)рівність в Україні" складається з двох частин. В одній відображено викривлений світ, у якому гетеросексуальним парам заборонено укладати шлюби. Вона не лише про емоційний біль, а про реальні катастрофічні наслідки та загрози, до яких призводить така заборона. У другій частині фільму реальні ЛГБТК пари та їх союзники розповідають свої історії — про кохання та втрати, про почуття та страхи, які зрозумілі кожному.

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Шлюбна (не)рівність в Україні"

"Боротьба за рівні права в Україні продовжується. Цей фільм — мій маніфест та звернення до глядачів з бажанням пояснити, що я та сотні тисяч українців відчувають, коли розуміють, що не мають права офіційно одружитись зі своїми коханими людьми", — Юрій Двіжон, режисер, ЛГБТК+ активіст.

Документальний фільм "Шлюбна (не)рівність в Україні" виходить 11 жовтня, в День камінг-ауту.

Команда фільму

Режисер та креативний продюсер: Юрій Двіжон
Продюсерка: Валерія Отченаш
Сценаристи: Анастасія Алєксєєва, Льоша Чащин,
Оператор: Боря Борисов
Оператор команда В: Андрій Карпець
Гаффер: Леонід Сидоренко
Звукорежисер: Іван Галадюк
Художниця-постановниця: Ксенія Небольсіна
Артдиректор: Олег Рожков
Стиль: Ксенія Небольсіна
Грим: Вікторія Шевчук
Майстриня по волоссю: Лера Горностай
Режисер монтажу ігрової частини: Павло Ковтун
Звукорежисер постпродакшену ігрової частини: Михайло Закуцький та 4Ears Studio
Саундпродюсер ігрової частини: Володимир Мажора
Режисер монтажу документальної частини: Сергій Рюмін
Звукорежисер постпродакшену документальної частини: Євген Луценко
Колористка: Марина Ткаченко
Фотографка: Христина Пашкіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.