До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий фільм Антоніо Лукіча "Люксембург, Люксембург"

В український прокат вийшла стрічка "Люксембург, Люксембург" режисера Антоніо Лукіча. За перший вікенд прокату фільм подивилося понад 36 000 глядачів. Як знімався фільм, чому його прем’єра пройшла не в Києві, а в селі Близнюки на Харківщині, та чому головні ролі грають непрофесійні актори, читайте нижче.

Реклама

Про режисера Антоніо Лукіча заговорили у 2019 році, коли він дебютував із трагікомедією "Мої думки тихі". Смішний, тонкий фільм зачарував глядачів: "Мої думки тихі" побачили на 70 кінофестивалях по всьому світу, а в Україні касові збори склали понад 10 млн гривень. Дебютна стрічка Лукіча, в якій він досліджував складні стосунки сина та матері, що разом вирушають в експедицію Закарпаттям, посіла 20 місце у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Нова стрічка "Люксембург, Люксембург" присвячена взаєминам героїв та батька. У центрі фільму — брати-близнюки Василь та Микола, які дізнаються, що їхній батько, який покинув родину ще коли вони були малі, захворів у Люксембурзі. Вони вирушають у подорож, аби побачити його — виявляється, що востаннє. Якою буде ця зустріч, чи збігатимуться спогади братів про батька з реальністю — саме це досліджує у фільмі Антоніо Лукіч.

"Люксембург, Люксембург" певною мірою натхнений особистою історією режисера: в інтерв’ю "Суспільному" напередодні прем’єри Антоніо Лукіч розповідав, що "дуже любив свого батька, але ніколи не міг пробачити", що їхні стосунки не були близькими, хоча емоційно Антоніо був сильно прив’язаний до нього.

"Якщо "Мої думки тихі" — це перший український фільм про високого чувака, то "Люксембург, Люксембург" — мабуть, перший український фільм про близнюків з міста Лубни, — розповідає про свій новий фільм Антоніо Лукіч. — Це історія про двох хлопців, які намагаються зрозуміти, як влаштоване життя, спираючись на приклад свого батька. Один із братів вважає його за героя, а інший намагається триматись подалі від його кримінальної фігури. Фільм вступає в боротьбу за увагу глядача з самого початку. Цей фільм про вічне, тільки не пафосно, а на слобожанському суржику".

Серйозну тему Лукіч досліджує у легкій комедійній формі, використовуючи гумор та іронію як потужний інструмент розкриття героїв. Знімання стрічки "Люксембург, Люксембург" проходили у 2021 році в Лубнах Полтавської області, у Києві, на справжньому поліцейському полігоні та в Люксембурзі. Завершувати фільм команді довелось уже після початку російського вторгнення, зокрема рятувати та вивозити матеріали. Міжнародна прем'єра стрічки відбулася восени на 79-му Венеційському кінофестивалі, де фільм брав участь у конкурсі "Горизонти".

У Венеції прем'єра пройшла з великим успіхом, особливо схвальні відгуки та рецензії отримали акторська гра виконавців головних ролей — непрофесійних акторів Раміла та Аміла Насірових, учасників відомого харківського реп-гурту Курган & Agregat. Зокрема, критики порівняли Аміла та Раміла з коміками ери німого кіно та акцентували увагу на тому, що "братів Насірових благословили обличчями, створеними для трагікомедії".

Органічність була ключовою рисою для режисера, коли він вибрав саме Насірових для виконання головних ролей. "Антоніо Лукіч зв’язався з братами через соцмережі і запропонував знятися в кіно, — розповідає піар-менеджерка фільму Тетяна Власова. — Разом з продюсером Володимиром Яценком режисер поїхав до Харкова, звідки всі разом з братами вирушили в Київ. Дорогою зупинились на обід, де Аміл та Раміл прочитали сценарій і погодилися на знімання".

Розповідаючи про стрічку, актори називають її "непластмасовою". "У фільмі дуже цікавий сценарій — це історія з життя самого Антоніо, — говорить Раміл Насіров. — І це те, що зараз потрібно глядачам. З одного боку, вони зможуть розрядити обстановку і посміятися. З іншого, в фільмі закладений біль українського народу, тому що зараз багато дітей будуть рости без батьків через країну-терориста".

Всеукраїнська прем'єра фільму пройшла не в Києві, а в селі Близнюки Харківської області, де спеціально для цього розклали червоний хідник та запросили пресу. Це вперше, коли прем’єра відбулась не у столиці чи великому місті, а у селищі, де навіть кінотеатру немає. Ця ідея належить режисеру Антоніо Лукічу, який вирішив спершу показати стрічку у рідному селищі її головних зірок — Аміла та Раміла Насірових. Показ влаштували в районному Будинку культури. Всі кошти від нього були направлені на підтримку ЗСУ — зокрема воїнів родом із села Близнюки.

Стрічка "Люксембург, Люксембург" в прокаті з 13 квітня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.