До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому фільм "Вбивці квіткової повні" — один з головних кандидатів на "Оскар-2024"

Нова стрічка Мартіна Скорсезе "Вбивці квіткової повні" має всі шани стати головною подією сезону нагород. Драма з Леонардо Ді Капріо та Лілі Гладстон у головних ролях виходить в український прокат вже 19 жовтня. Фільм засновано на реальних подіях сторічної давнини.

Реклама

Події фільму відбуваються у 1920-х роках в Оклахомі, у поселенні індіанців з племені осейджів. Вони знаходять на своїй землі родовища нафти — так індіанці графства Осейдж швидко стають одними з найбагатших людей у світі: одягаються в розкішне хутро, купують екстравагантні коштовності та катаються на "Роллс-Ройсах", багато з яких водять білі шофери.

В Осейдж приїздить Ернест Буркхарт (Ді Капріо), ветеран війни, який нещодавно повернувся сюди, щоб жити зі своїм дядьком Біллом Гейлом (Де Ніро). Гейл — бізнесмен і фермер, який видає себе за союзника Осейджів, але насправді вважає, що має право на значну частину їхнього величезного статку, адже багатством, на його думку, мають володіти білі люди. Аби цього досягти, Білл Гейл готовий бути безжальним.

Роберт де Ніро та Леонардо Ді Капріо
Роберт де Ніро та Леонардо Ді Капріо

Він знайомить свого племінника з Моллі Кайл (Лілі Гладстон), представницею індіанської спільноти, яка одразу ж закохується в Ернеста. Незабаром вони одружуються, але нещастя спіткає Моллі на кожному кроці: кілька багатих членів племені Осейдж, включаючи її власних сестер, убито за загадкових обставин; жодних слідів не знайдено; а сама Моллі починає бліднути й хворіти від діабету, а регулярні ін’єкції інсуліну — які, звісно, робить Ернест — лише погіршують її стан...

Леонардо Ді Капріо та Лілі Гладстон
Леонардо Ді Капріо та Лілі Гладстон

Є певні речі, яких ми звикли очікувати від фільмів Мартіна Скорсезе: насамперед це потужна і напружена історія, розказана в захопливому епічному масштабі; це кримінальний сюжет, під час якого герой часто потрапляє у судове розслідування, а грає його чи Леонардо Ді Капріо, чи Роберт Де Ніро. У цьому сенсі кримінальний трилер "Вбивці квіткової повні" є абсолютною квінтесенцією стилю Скорсезе.

В певний момент до графства приїздить агент ФБР (Джессі Племонс), аби розслідувати справу. Проте серцем історії є не таємниця як така — підозри виникають на самому початку фільму, і вони швидко підтверджуються, — а, скоріше, тернисті стосунки між Ернестом і Моллі, які, здається, і люблять, і бояться одне одного. Коли герой Ді Капріо починає розмовляти мовою Осейджів, одягатися, як вони, і стає частиною їхньої спільноти, ви бачите проблиски надії, проте він все одно прагне грошей та влади. Моллі, своєю чергою, відразу визначає його як золотошукача, але все одно зачарована ним.

Ді Капріо майстерно грає з цими двозначностями, передаючи через екран поблажливий характер Ернеста, а також його пригніченість. Де Ніро також захоплює — він грає чоловіка, який, здається, не бачить суперечності між своєю вдячністю до громади Осейдж та жорстоким бажанням їх усунути. Однак гра Лілі Гладстон затьмарює навіть зіркових акторів. Корінна американська акторка, мабуть, найвідоміша за своєю роллю у фільмі Келлі Райхардт "Окремі жінки", і у фільмі Скорсезе вона стала справжнім відкриттям. Вона тиха й насторожена, її очі й майже непомітна складка на чолі говорять багато навіть під час її тривалого мовчання. Коли вона все-таки говорить, усі й усе відходить на задній план. У 2024 році номінація на "Оскар" — якщо не перемога — точно гарантована Лілі Гладстон.

Лілі Гладстон для британського Vogue, фото Craig McDean
Лілі Гладстон для британського Vogue, фото Craig McDean

І навряд чи це буде єдина статуетка, яку отримує фільм: він також, ймовірно, змагатиметься за нагороду "Найкращий фільм", а також заслуговує на відзнаку за приголомшливу операторську роботу, розкішний дизайн і ретельне оформлення костюмів, усе це допомагає створити дуже об'ємний та справжній світ індіанців.

48-річний Леонардо Ді Капріо та 37-річна Лілі Гладстон прикрасили обкладинку жовтневого числа британського Vogue. "У цьому фільмі Лілі абсолютно вражаюча, — каже Ді Капріо під час інтерв'ю. — Вона несе на собі весь фільм і історію".

"У нас не було жодної читки, — згадує він про свою першу зустріч із Скорсезе та Гладстон через Zoom. — Марті [Мартін Скорсезе] просто інстинктивно зрозумів, що вона саме та, хто ідеально втілиться в роль".

Побачити дует Леонардо Ді Капріо та Лілі Гладстон на екрані можна вже з 19 жовтня в кінотеатрах.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.