До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі говорять про актрису Аню Тейлор-Джой

На Netflix вийшов новий серіал "Хід королеви". Що потрібно знати про 24-річну актрису Аню Тейлор-Джой, яка блискуче зіграла геніальну шахістку — читайте на vogue.ua

"Хід королеви"

Ані Тейлор-Джой ніколи не діставалися прості ролі. Варто тільки подивитися на її фільмографію, і стає ясно, що вона не шукає легких шляхів: трилери "Відьми" Роберта Еггерса і "Спліт" М. Найт Ш’ямалана, "Ферзевий гамбіт", а незабаром — ще й приквел постапокаліптичного трилера "Божевільний Макс", у якому Тейлор-Джой дісталася ключова роль — відважної Ф’юріоси в юності.

Реклама

Майбутня актриса народилася в Штатах, дитинство провела в Лондоні. Її мама з Англії, батько з Аргентини, тому в юності Аня багато подорожувала, жила то в Буенос-Айресі, то в Лондоні. Перш ніж стати актрисою, вона встигла домогтися успіху в модному бізнесі: ще школяркою Тейлор-Джой як модель працювала на майданчику з мамою-фотографкою. Паралельно знімалася в кліпах, одна з найвідоміших її робіт — відео Red Lips гурту Skrillex.

Аня Тейлор-Джой

Тейлор-Джой зіграла свою першу роль у фільмі страхіть "Академія вампірів" 2014 року, але сцену з її участю вилучили з остаточної версії. Пізніше вона зіграла в серіалі "Прагнення" та в кількох епізодах фентезі-серіалу "Атлантида". Її великий дебют відбувся у 2015 році, коли їй випала роль у горорі "Відьми" режисера Роберта Еггерса — про сім’ю, яка живе на фермі в Новій Англії XVII століття і стає жертвою чаклунства. 19-річна актриса зіграла біснувату дівчину — і прокинулася знаменитою. Прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі "Санденс" у 2015 році, тоді ж Тейлор-Джой здобула премію Gotham Independent Film Award за поступ і премію Empire як нове ім’я.

"Відьма"

У 2017 році у Тейлор-Джой зіграла ще одну головну роль, і знову в трилері, а саме у фільмі М. Найта Ш’ямалана "Спліт". Її героїня Кейсі Кук — дівчина-підліток, яку викрала таємнича людина з безліччю особистостей (Джеймс Макевой). Також у 2017 році вона знялася в похмурому трилері "Чистокровні" й мінісеріалі BBC One "Мініатюрист". У такий спосіб у 20 років актриса дістала статус "королеви крику" — так називають артисток, які яскраво виявили себе в горорах. Здається, цей жанр буквально створений для Тейлор-Джой: великоокого дівчати з довгим волоссям і уважним поглядом. У 2017 Аню номінували на BAFTA в категорії "Висхідна зірка", і того ж року вона дістала премію ювелірного дому Chopard у Каннах як "Відкриття року".

"Спліт"

2020-й почався активно для Ані. Вона зіграла ексцентричну Емму Вудгаус у фільмі "Емма", екранізації однойменного роману Джейн Остін 1815 року. Потім приміряла образ мутантки Ілліани Распутіної у фільмі про супергероїв "Нові мутанти". І, нарешті, знялася у "Ферзевому гамбіті" — серіалі Netflix, де зіграла геніальну шахістку Бет Гармон, яка до 20 років стала чемпіонкою світу. "Ферзевий гамбіт" нагодився в дуже насичений для актриси рік. В інтерв’ю для журналу Interview вона зізналася, що ця роль змусила її більше дбати про себе й навчила ставити на паузу всі справи, щоб не збожеволіти.

Аня Тейлор-Джой

"Мої персонажі — певною мірою терапія для мене. Коли ми з Бет зійшлися, у мене був справді шалений рік, тому що я зіграла Емму, потім після кількох вихідних працювала в стрічці "Минула ніч у Сохо", а відтак знову після кількох вихідних — у серіалі "Хід королеви". Уперше в житті я подумала: "Мені потрібно дуже добре піклуватися про себе, тому що в іншому разі я не зможу добре працювати".

"Хід королеви"

У Ані Тейлор-Джой та її героїні Бет Гармон більше спільного, ніж може видатися на перший погляд. Вони обидві почали працювати занадто рано й обидві домоглися майже всього до 20 років. До успіху Тейлор-Джой, як і її героїня, ставиться по-філософськи: "У серіалі є прекрасна фраза, коли Бет розмовляє зі ще одним дуже молодим шахістом, який хвалиться: „Я стану чемпіоном світу до 16 років". І вона запитує його, водночас думаючи й про себе: „Що ти збираєшся робити після цього?. Ми з тобою почали працювати, коли були дуже молоді, і є ідея, що є вершина гори, і коли ти дістанешся туди, все буде чудово. Але почекайте секунду. Після того, як ви досягнете своєї мети, вам доведеться ще багато прожити""...

"Хід королеви"

В інтерв’ю Тейлор-Джой зізнається: найцінніше в ролі Бет — її космічність і несхожість на жодну іншу героїню, яку їй доводилося грати раніше. Вона немов живе у власному світі й не помічає, що відбувається із суспільством — ніщо не може похитнути її віри в себе. "У 1960-ті жінки все ще не рівні, що звучить дико, але все-таки в 60-ті ми точно не були рівні. Але Бет цього не помічає. Вона так глибоко розуміє власний геній, що не припускає, що хтось міг би вважати її гіршою за чоловіків, тому що вона дівчина. Вона — дивна маленька космічна істота, і вона прекрасна".

Аня Тейлор-Джой

І поки ми насолоджуємося серіалом "Хід королеви", Аня Тейлор-Джой вже готується до нових перемог. Її графік вражає. Наступного року вона зніматиметься в історичному фільмі про помсту "Сіверянин" разом з Олександром Скарсгардом, Ніколь Кідман і Віллемом Дефо. Фільм описують як "сагу про помсту вікінгів, події якої відбуваються в Ісландії на межі X століття". Вона також грає головну роль у фільмі страхіть "Носферату", римейку однойменного фільму. А буквально два тижні тому стало відомо, що вона зіграє Ф’юріосу в юності у фільмі-відгалуженні "Божевільного Макса". А поки 24-річна актриса живе в ізоляції в селі в Ірландії, готується до нових ролей і ділиться в інстаграмі власними новинами та розміщує світлини, на яких позує з улюбленим собакою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.