До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі обговорюють новий серіал HBO про Чорнобиль

6 травня на каналі HBO відбудеться прем'єра серіалу "Чорнобиль", присвяченого найжахливішій техногенній катастрофі у світі. Рецензії на серіал вже опублікували на Vogue.com, The Guardian, Time. Чому про нього всі говорять?

Серіал обіцяє бути найгучнішою прем'єрою року – після "Гри престолів", звичайно. Історію про Чорнобиль зняла сильна команда. Творець – Крейг Мазін, який працював над "Дуже страшним кіно", двома частинами "Похмілля у Вегасі" і "Без відчуттів". Режисер – швед Юхан Ренк, якого весь світ знає як режисера кліпів Мадонни, Роббі Вільямса і Бейонсе, а також як творця популярних серіалів "Вікінги", "Ходячі мерці" і "Пуститися берега". З фільмографії Крейга Мазіна і Юхана Ренка, здається, що все зрозуміло – вони роблять гостре і жорстке кіно.

Реклама

У списках акторів зазначені не менші зірки. Призер Берлінського кінофестивалю Стеллан Скарсгаард, який в німецькому кіно завжди грає лиходіїв, у "Чорнобилі" виконує роль Бориса Щербини – радянського функціонера, заступника голови Ради міністрів СРСР якраз у період катастрофи. Щербина очолював урядову комісію з ліквідації наслідків аварії та якраз відповідав за евакуацію жителів із зони. Хіміка Валерія Легасова, котрий запропонував склад суміші для засипання палаючого реактора, що в деякій мірі зменшило шкоду, заподіяну світові, грає Джаред Гарріс, зірка серіалу "Божевільні". 1988 року Легасов повісився у себе в кабінеті. Емілі Вотсон грає Уляну Хамюк – вчену-фізика.

HBO підписали контракт про створення серіалу 2017 року, робота над ним зайняла два роки. Велика частина зйомок проходила в Литві, частина в Києві. За виробництво в Києві відповідала студія Radioaktive films – найвідоміша в Україні компанія, яка знімала кліпи для FKA Twigs, Coldplay, Twenty One Pilots. Продюсери серіалу кажуть, що на зйомках "Чорнобиля" все було великим: команда, локація, декорації і, звичайно, напруга. "Нам було б легше, якби ми знімали звичайний фільм-катастрофу. Тоді головним прийомом був би зелений екран і спецефекти. Але це не фільм-катастрофа, це історія про людей, тому на зйомках все було справжнім", – говорить продюсер серіалу С. Волленберг.

Головна особливість серіалу в тому, що його творці принципово не хотіли робити традиційне телевізійне шоу-катастрофу. Саме тому аварія на ЧАЕС відбувається в перші хвилини серіалу – без "барабанного дробу", як каже шоуранер Крейг Мазін в інтерв'ю Variety. Чому саме так? Щоб зрозуміти людську сторону трагедії. "Для мене як для автора серіалу вибух – найменш цікаве з того, що сталося", – каже Мазін. "Я хотів, щоб це сталося прямо зараз, на початку, і якимось дивним чином майже безшумно. Найцікавіше в цій історії – люди і їхня поведінка".

Незважаючи на те що аварія на ЧАЕС зараз є однією з найбільш вивчених катастроф у світовій історії, працювати над цією темою було не так просто. Мазін розповідає, що під час роботи над сценарієм йому довелося зіткнутися з усіма видами "суперечливих думок" про те, як сталася катастрофа. За словами Мазіна, "Чорнобиль" показує велику мережу брехні, якою були оповиті всі рівні командного ланцюга Радянського Союзу, що зрештою й призвело до інциденту і первинної спроби його приховати.

Принциповим моментом під час написання сценарію і розробки характерів була правдоподібність. Саме тому більшість героїв, судячи з трейлеру, здаються не дуже приємними людьми. Не заперечує цього і шоуранер. "Я сподіваюся, що до кінця серіалу глядачі побачать людське у всіх них ... Я ніколи не переймався тим, щоб герої мали симпатичний вигляд, я думаю, що симпатичне – нудно".

"Чорнобиль" порівнюють з ще одним серіалом, який йде на HBO прямо зараз – "Грою престолів". І там, і там багато смертей; обидва серіали епічні і зняті блискуче. Але в деяких сценах "Чорнобиль" значно страшніший. Тим часом світова преса складає оди серіалу. "Чорнобиль" HBO – це не просто історична драма, це попередження, – пише Time. – "Чорнобиль" демонструє, що відбувається, коли суспільство перестає слухати науку. В умовах глобальної кліматичної кризи, що швидко посилюється, це дуже важливий сигнал".

Серіал складається з п'яти епізодів. Прем'єра – 6 травня на каналі HBO.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.