До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Оскар-2024": найкращі моменти церемонії

Цьогорічна церемонія вручення премії "Оскар" запам’ятається нам першою історичною перемогою України стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова здобула нагороду як найкращий документальний фільм, епічним перформансом Раяна Ґослінґа з піснею I’m just Ken та зворушливими виступами акторів, що отримали статуетки. Але про все своєю чергою.

Промова українського режисера Мстислава Чернова — безумовно, найпотужніший момент церемонії, адже точні й лаконічні слова Мстислава влучають в саме серце — не тільки українців, але й, зважаючи на аплодисменти, і світової спільноти.

Реклама
Команда фільму "20 днів в Маріуполі"

"Це перший "Оскар" в історії України, — сказав Чернов зі сцени церемонії. — Для мене це честь. Але, ймовірно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: я хотів би не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, аби Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян. Я би віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів та цивільних. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. Проте ми з вами зараз серед найталановитіших людей світу: ми можемо зробити так, щоб виправити історію, щоб правда перемогла. І щоб загиблих людей Маріуполя ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію".

Разом із Мстиславом Черновим на сцену піднялися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із Мстиславом працювали в облозі в Маріуполі у березні 2022 року, а також продюсери фільму Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат, які співпрацювали над стрічкою.

Мстислав Чернов, Мішель Мізнер, Рені Аронсон-Рат

Справжнім тріумфатором церемонії став фільм "Оппенгеймер", який з 13 номінацій переміг у семи, зокрема і за найкращу режисуру (Крістофер Нолан), найкращу чоловічу роль (Кілліан Мерфі) та найкращу чоловічу роль другого плану (Роберт Дауні-молодший) "Я думаю, кожен із нас, хто знімав фільм, знає, що ти мріяв про цю мить", — сказала продюсерка "Опенгеймера" Емма Томас, приймаючи трофей за найкращий фільм, на адресу режисера Крістофера Нолана. "Ви знаєте, це так. Я міг би це заперечити, але я так довго мріяв про цей момент, проте він здавався таким малоймовірним", — зізнався Крістофер Нолан.

Крістофер Нолан і Емма Томас

Жартівливого настрою вечору надав Раян Ґослінг з перформансом "I’m Just Ken". "Здається, не має значення, що я роблю. Я завжди номер два": Ґослінґ виконав свій гіт зі стрічки "Барбі", вийшовши на сцену в рожевому костюмі Gucci, прикрашеному кристалами. Ковбої в танці та багато Кенів навкруги, гітарист Guns N' Roses та Марк Ронсон у складі музикантів, та навіть Емма Стоун, яка підспівує йому, — без сумніву, виступ Раяна Ґослінґа нагадав всім, що "Оскар" — це насамперед свято.

Емоційний виступ був і в Емми Стоун, яка вийшла на сцену, аби отримати нагороду як найкраща акторка. Стоун подякувала за перемогу режисеру Йоргосу Лантімосу та своїй трирічній доньці, а потім зізналася в тому, що вона дуже нервує, тож, по-перше, втратила голос, по-друге, її сукня розірвалася. Тим часом міжнародна преса називає вибір найкращої акторки "втраченою можливістю" кіноакадемиків, адже більшість критиків робили ставку на Лілі Гладстоун, зірку фільму Мартіна Скорсезе "Вбивці квіткової повні", яка могла би стати першою жінкою з корінного населення Америки, що здобула нагороду.

Емма Стоун

Найкращі моменти церемонії "Оскар" дивіться в нашій галереї:

<b>Виступ Біллі Айліш</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.