До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар 2019: що потрібно знати про Олівію Колман

Серед її шанувальників – Меріл Стріп і Йоргос Лантімос, але сама Олівія Колман дуже скромна, і каже, що не вірить, що може отримати "Оскара". Проте, ця 45-річна британська акторка – одна з головних номінанток у категорії "Найкраща жіноча роль", а фільм "Фаворитка", в якому вона зіграла ексцентричну королеву Анну, номінований в 10 категоріях. За кілька днів до вручення "Оскара" Vogue.ua розповідає головне, що потрібно знати про Олівію Колман.

Кадр з фільму "Фаворитка"

"Я ніколи не була тією жінкою, яку вибирають на блискучі головні ролі". Олівія Колман – не тільки неймовірна драматична акторка, у неї ще й чудове почуття гумору. Колеги-актори і режисери, а серед них Меріл Стріп, Йоргос Лантімос, Колін Фарелл, Емма Стоун, називають її найскромнішою акторкою у світі, і цінують за темперамент і "вміння чергувати в ролі різні пікові стани, від істерики до умиротворення". "Ви можете просто сказати, що я закохана в неї", – каже Емма Стоун, колега по фільму "Фаворитка", в інтерв'ю New York Times. Всі шаленіють від Олівії.

Реклама
Олівія Колман

У вересні Колман отримала приз за найкращу жіночу роль на Венеціанському кінофестивалі. "Фаворитка" Йоргоса Лантімоса, здається, дійсно пік її кар'єри. Вона грає королеву Анну, яка править Англією на початку XVIII століття – і зовсім не знає, що робити з королівством. Це дико смішний і настільки ж дико трагічний фільм, де левова частка уваги, незважаючи на прекрасну гру Емми Стоун (фаворитка королеви Абігейл) і Рейчел Вайс (ще одна фаворитка – герцогиня Мальборо), належить Колман. Її королева – нещасна і незграбна, зла і добра одночасно, моторошно самотня і розгублена – така собі королева-самодур, що не знає, що робити зі своїм троном. Цікаво, що у фільмі є сцени, де Колман грає обличчям, і робить дуже мало – а вдається багато.

"Фаворитка"

Більшу частину фільму дивитися на неї неприємно: вона товста, страшна і дуже хвора. Цей стан абсолютної розгубленості Колман передає геніально. "Мені не потрібно було мати милий вигляд, чи такою здаватися, – каже акторка. – І це було вільно і легко. Завжди мати хороший вигляд – дуже складно насправді. Я щаслива, що зіграла таку негарну Анну, і співчуваю тим акторам, які все життя грають милих в усіх сенсах людей. Після цього страшно бути собою".

Олівія Колман і герцогиня Кетрін

Режисер фільму Йоргос Лантімос вперше побачив Колман 2011 року в "Тиранозаврі" – складній психологічній драмі, де вона грала глибоко віруючу жінку, якою нехтує рідний чоловік, і вже тоді знав, що хоче з нею працювати. За "Тиранозавра" Колман отримала першу серйозну нагороду, приз "Санденс" і незабаром стало очевидно, що її коник – трагікомічні ролі.

Кадр з фільму "Тиранозавр"

Олівія виросла в Норвічі і з дитинства мріяла бути акторкою, але боялася цього і намагалася всіляко уникнути. Тому вступила до педагогічного коледжу в Кембриджі, де грала в аматорському театрі. Там познайомилася з майбутнім чоловіком, драматургом Енді Серкісом, з яким щаслива і виховує трьох дітей. Третю доньку Колман народила в 42 роки.

"Вбивство на пляжі"

Її велика кар'єра почалася 2002 року з серіалу "Піп шоу", популярної британської комедії зізнань, яка принесла їй славу комічної акторки. У 2000-х Колман багато працювала на телебаченні: в її фільмографії є серіали "Офіс", "Доктор Хто" і "Скінс", і до недавнього часу за межами Великобританії вона була не дуже відома. Новий етап у кар'єрі Колман почався 2012 року завдяки проекту "Вбивство на пляжі". Після успіху серіалу, де Колман зіграла детектива і сержанта поліції Еллі Міллер у строгому синьому костюмі і з заклопотаним виразом обличчя, за нею закріпилася слава головного спеціаліста по детективах. Після трьох успішних сезонів "Вбивства на пляжі" трапився ще один детектив – "Нічний адміністратор", який цього разу змусив говорити про Олівію по обидва боки Атлантики. В екранізації шпигунських романів Джона ле Карре Колман зіграла Анджелу Берр, співробітницю розвідки в мішкуватому одязі і з трохи загнаним поглядом. Героїні Колман віриш беззастережно – здається, готуючись до ролі, вона годинами спостерігала за ходою, повадками і мімікою жінок, які працюють в поліції і розвідці.

Олівія Колман і Том Гіддлстон, "Нічний адміністратор"

Сама акторка в інтерв'ю жартує, що ходить, "як фермер", тому їй зовсім не складно грати детективів. За роботу в "Нічному адміністраторі" вона отримала "Золотого глобуса". Варто відзначити, що Колман зіграла у всіх класних британських серіалах і фільмах останніх років: це і "Флібер" Фібі Воллер-Брідж, і "Вбивство в Східному експресі", і "Лобстер" Йоргоса Лантімоса.

Кадр з фільму "Лобстер"

Минулого року стало відомо, що Олівія Колман замінить Клер Фой у ролі королеви Єлизавети в великому хіті Netflix – "Короні". Акторка говорить, що ця пропозиція була для неї немов грім посеред ясного неба. "Я обожнюю це шоу. Клер Фой грала так, що мені захоплювало дух, – каже вона. Я не знала, що вони збиралися продовжити шоу на третій і четвертий сезони, тому взагалі не думала про роль". Коли агент повідомив їй новину про те, що її запросили грати Єлизавету II, вона довго кричала в слухавку. Зйомки активно тривають, і, зважаючи на перші кадри з майданчика, в інтерпретації образу королеви Олівією Колман буде багато і комедії, і трагедії. Побачимо вже цього року.

На зйомках серіалу "Корона"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.