До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі фільми про джаз

З 24 по 28 червня у Львові триває джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest. Він став першою масштабною концертною подією в країні з початку пандемії. Для тих, хто не зміг потрапити на захід, vogue.ua зібрав найкращі тематичні фільми, які можна переглянути на oll.tv.

"У джазі самі дівчата", 1959
Кадр із фільму "У джазі самі дівчата", 1959

Чорно-біла класика світового кінематографа з Мерилін Монро, Тоні Кертісом і Джеком Леммоном у головних ролях. Культовий фільм Біллі Вайлдера сповнений смішного фарсу, жартів і каламбурів. Леммон і Кертіс грають ролі Джеррі й Джо, двох музикантів, які змушені покинути Чикаго після того, як стали свідками різанини в день Святого Валентина в 1929 році, і замаскувалися під жінок — учасниць жіночого джазового оркестру, що вирушає до Флориди на гастролі. "У джазі самі дівчата" вважається одним з найвидатніших фільмів усіх часів.

Реклама
"Одержимість", 2014
Майлз Теллер и Джонатан Кимбл Симмонс в фильме Майлз Теллер і Джонатан Сіммонс у фільмі "Одержимість", 2014

Бездоганний трилер Дем’єна Шазелла про молодого джазового барабанника, що одержимий прагненням досконалості. Після прем’єри на фестивалі "Санденс" фільм здобув приз журі й приз глядацьких симпатій. Рік по тому Дж. К. Сіммонс дістав "Оскара" за роль наставника гурту, історія якого оповідається в стрічці. Показово, що сюжет картини ґрунтується на подіях із життя режисера. Як і головний герой фільму, Шазелл теж хотів стати музикантом. Він мав прекрасного вчителя музики, який згодом надихнув його на створення персонажа Сіммонса.

"У блюзі тільки Бессі", 2015
Куин Латифа в фильме Куїн Латіфа у фільмі "У блюзі тільки Бессі", 2015

Історія легендарної блюзової виконавиці Бессі Сміт, що прославилася у 20-30-ті роки XX століття. У стрічці "Бессі" головну увагу зосереджено навколо перетворення бідної артистки водевілів на імператрицю блюзу. Головну роль виконала Куїн Латіфа, а Мо'Нік з’явилася в ролі ще однієї геніальної співачки Ма Рейні. Фільм дістав схвальні відгуки критиків і здобув дванадцять номінацій на премію "Еммі", чотири з яких виграв. Також за рік після прем’єри "Бессі" став найпопулярнішим оригінальним фільмом HBO всіх часів.

"Зелена книга", 2018
Махершала Али в фильме Магершала Алі у фільмі "Зелена книга", 2018

Біографічна драма "Зелена книга" Пітера Фареллі — це роудмуві про те, як джазовий піаніст Дон Ширлі вирушає в турне півднем США, а супроводжує його здоровань Тоні "Базіка" Валлелонг. У дорогу з собою вони беруть екземпляр "Зеленої книги" — путівника для темношкірих автомобілістів, який видавали в США в 40-60-ті роки. Головна насолода фільму — дует Вігго Мортенсена і Магершала Алі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.