До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найочікуваніший серіал 2019 року: "Моя геніальна подруга" на каналі HBO

Роман "Моя геніальна подруга" однієї з найпопулярніших письменниць сучасності, італійки Елени Ферранте, прямо зараз екранізовує канал HBO.

Перший кадр зі зйомок

Елена Ферранте – загадкова італійська письменниця. Вона не дає інтерв'ю і ніхто не знає, який у неї вигляд, і хто саме ховається за псевдонімом Ферранте. Проте, популярність циклу "Неаполітанський квартет" принесла Елені рядок в рейтингу 100 найвпливовіших людей світу за версією Time. Серію романів про дружбу двох дівчаток з бідного району Неаполя, яка тривала протягом 60 років, переклали на 40 мов світу, одна з книг потрапила в шортлист премії Man Booker Prize, а фільми з її романів брали участь в конкурсі Венеціанського і Каннського кінофестивалів. Після першої ж книги циклу – "Геніальна подруга" – європейські журналісти почали розслідування в спробах докопатися до істини, хто ж стоїть за ім'ям Ферранте, а в інтернеті з'явився хештег #Ferrantefever ( "лихоманка Ферранте"). Тепер на черзі в цьому божевіллі – серіал. Його вже щосили знімає гігант HBO, якому належать такі епічні проекти, як "Гра престолів", "Світ Дикого Заходу ", а в минулому – "Секс у великому місті".

Реклама

Історія "Моєї геніальної подруги", першого роману з циклу "Неаполітанський квартет", розгортається в неаполітанських декораціях. Дівчатка Елена і Ліла вчаться в початковій школі, мріють написати книгу, вирватися з убогості. Їх чекають пригоди, любов, драми, дорослішання, спокуси, пошуки себе. І все це – в післявоєнному Неаполі, де є каморра, фашисти, торговці овочами, теслі, домогосподарки, де покататися в машині з приятелем – означає накликати на себе ганьбу, а вийти заміж в 16 – звичайна справа. Романи Ферранте на перший погляд здаються класичними і навіть старомодними, але насправді – вони сучасні і вирізняються яскравим феміністським дискурсом. У своїх книгах Ферранте говорить про дискримінацію, рівність, зради, а в інтерв'ю зізнається: "Я росла з думкою про те, що, якщо я не зможу максимально влаштуватись в світ надзвичайно обдарованих чоловіків, якщо я не витягну уроки з їх культурного досвіду, не здам блискуче всі іспити, які приготує мені життя, це буде рівнозначно тому, що я не існую взагалі".

Гайя Джірасе і Маргарита Мацука грають головних героїнь в юності

Як екранізовуватиме цю історію HBO?

Цієї весни зйомки серіалу почалися в Італії: знімальна група включає 150 фахівців, а в зйомки залучені більше 150 акторів. Кастинг актрис на головні ролі тривав 8 місяців, в ньому взяли участь 9 тисяч дівчат. У підсумку на головні ролі обрали четверо актрис: Еліза дель Геніо і Людовика Насті грають головних героїнь в дитинстві, а Гайя Джірасе і Маргарита Мацука – в юності. У кріслі режисера – італієць Саверіо Констанзо, відомий фільмами "Приватне" і "Голодні серця". Очікується, що в серіалі буде чотири сезони, в кожному по вісім епізодів.

... а Еліза дель Геніо і Людовика Насті в дитинстві

Тим часом, італійські продюсери не пошкодували коштів на те, щоб вибудувати в передмісті, що 35 км від Неаполя колоритне місто 50-ти річної давнини. Декорації займають простір більше 20 тисяч квадратних метрів: тут і 14 багатоквартирних будинків, і 5 повністю обладнаних квартир, є церква і тунель. Художники по костюмах створили 1,5 тисячі оригінальних костюмів для героїв і масовки.

Район Неаполя, де виросли героїні

Ще один доказ серйозності витівки HBO – мова, на якій знімають серіал. Щоб передати колорит, герої розмовлятимуть на старовинному неаполітанському діалекті, а сам серіал ітиме з англійськими субтитрами. У тому числі і тому на головні ролі вирішили запросити не голлівудських зірок, а місцевих акторів, зокрема, початківців та аматорів – щоб історія була чеснішою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.