До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки року: 10 найкращих серіалів 2020-го

Напередодні Нового року vogue.ua традиційно підбиває підсумки й цього разу розповідає про найкращі серіали 2020 року. "Корона", "Королівський гамбіт", "Неортодоксальна" — цього року є з чого вибрати!

"Місис Америка"

Події "Місис Америка" відбуваються в 1970-ті й показують боротьбу феміністок за свої права. Сюжет зосереджений навколо руху за ратифікацію Поправки про рівні права (ERA), що назавжди змінило політичний і соціальний ландшафт у Штатах. Кейт Бланшетт грає супротивницю поправки, одіозну консервативну політикиню Філліс Шлефлі. Але серіал цікавий не тільки через харизму Бланшетт, роль якої зрештою не можна назвати негативною, але й завдяки іншим яскравим акторським роботам. Це стильна Роуз Бірн у ролі феміністки Глорії Стайнем; Узо Адуба в ролі грізної Ширлі Чизголм, кандидатки на посаду президента США в 1972; Сара Полсон у ролі найкращого друга Шлафлі, а також Елізабет Бенкс у ролі прогресивної конгресменки-феміністки Джилл Рукелсгаус. Якщо ви любите політику й хочете дізнатися більше про третю хвилю фемінізму, то цей серіал для вас.

Реклама
"Усюди жевріють пожежі"

"Усюди жевріють пожежі" — екранізація бестселера письменниці Селести Інг, який актриса Різ Візерспун спочатку розрекламувала у своєму знаменитому книжковому блозі, а потім взялася за його екранізацію як продюсерка. Події відбуваються в 1990-ті в спокійному й респектабельному містечку в Огайо та розповідають про дві сім’ї. В обох ростуть підлітки і в обох вирують неабиякі пристрасті. Керрі Вашингтон і Різ Візерспун грають двох головних героїнь. Візерспун дісталася роль Еллен Річардсон — матері респектабельного сімейства, а Керрі Вашингтон — навіженої художниці Мії Воррен. Серіал гідний опинитися в списку найкращих шоу 2020 року тільки завдяки блискучому акторському тандему Візерсупн-Вашингтон і їхньому вмінню зображувати екранні пристрасті на півтонах.

"Неортодоксальна"

Якщо ви не бачили "Неортодоксальну", то цей мінісеріал цілком можна встигнути переглянути за святкові вихідні. Впевнені, ви не зможете відірватися від цього блискучого шоу про дівчину, що тікає з ортодоксальної громади хасидів у вільний світ. "Неортодоксальна" порушує водночас кілька глобальних питань, від консерватизму релігії до ставлення до жіночого тіла. Серіал знято за однойменним автобіографічним романом Дебори Фельдман, що вийшов у 2012 році й наробив чимало галасу. 33-річна Дебора дійсно виросла в хасидській громаді у Вільямсбергу в Нью-Йорку, а, покинувши її, випустила відвертий роман "Неортодоксальна: скандальна відмова від моїх хасидських коренів". Докладніше читайте за покликанням.

"Змова проти Америки"

"Змова проти Америки" — чудово зроблена політична мелодрама за однойменним романом володаря Пулітцерівської премії Філіпа Рота. У центрі історії — Левіни, єврейська сім’я середнього класу з Нью-Джерсі, налякана перемогою Ліндберга, а не Рузвельта на виборах президента. Ліндберг обіцяє запобігти участі Америки у війні, що назріває в Європі, і водночас із цим знаменитий своїми антисемітськими настроями. Герман, патріарх родини (якого грає Морган Спектор), особливо обурений ситуацією і не готовий спостерігати за тим, як формується нацистська диктатура. У головних ролях — Вайнона Райдер у ролі невістки Германа, яка підпадає під вплив апологета Ліндберга, Лайонела Бенгельсдорфа, і Зої Казан, яка чудово зіграла дружину Германа, Елізабет.

"Я можу знищити тебе"

Американський Vogue називає серіал "Я можу знищити тебе" приголомшливим: "Персонаж актриси Мікаели Коельйо — Арабелла, письменниця, яка намагається примиритися із сексуальним насиллям. Пізніше до поліції звертається найкращий друг Арабелли, Кваме, який недавно також зазнав сексуального насилля. Але якщо Арабеллу офіцери хоча б вислуховують, то Кваме допитують, висміюють і в кінцевому підсумку відмахуються від нього. Сумна правда серіалу полягає в тому, що система кримінального правосуддя не звертає уваги ні на Кваме, ні на Арабеллу, ні на будь-якого іншого темношкірого, який зазнав сексуального насилля. Однак після сплеску руху BlackLiveMatter серіал про насилля й про те, як поліція змушує замовкнути або повністю ігнорує тих, хто вижив, видається особливо актуальним".

"Нормальні люди"

Талановиті книги рідко вдається екранізувати блискуче, але повірте: "Нормальні люди" Hulu вийшов приголомшливо сексуальним, сучасним і розумним серіалом. Не дивно, що це вдалося: авторка книги Саллі Руні сама написала більшу частину діалогів і об’єдналася з режисером гучного фільму "Кімната" Ленні Абрагамсоном. Але заслуговують на увагу також Дейзі Едгар-Джонс і Пол Мескаль, майже невідомі до серіалу молоді актори, які дуже талановито зіграли свої ролі. З одного боку, історія "Нормальних людей" здається майже банальною: популярний хлопчик і незграбна, але вродлива дівчина створюють пару, хлопчик погано поводиться, все розвалюється. Але ці два блискучі актори надають шоу до болю актуального характеру.

"Ретчед"

Новий серіал Раяна Мерфі "Сестра Ретчед" — стильна, захоплива, почасти моторошна драма про жорстоку медсестру Мілдред Ретчед, яку ми пам’ятаємо за культовим романом епохи бітників "Політ над гніздом зозулі". Сподобається вам, якщо ви полюбляєте стильні горори, якими так славиться Мерфі, творець "Американської історії злочинів". Окрема насолода — жваво закручений сюжет і акторська гра Сари Полсон (вона грає Ретчед) і Синтії Ніксон (її героїня закохується в Ретчед і допомагає їй поглянути на світ по-новому).

"Корона"

Четвертий сезон "Корони" став видатним у сенсі акторських перевтілень. Джилліан Андерсон перевтілилася на грізну Маргарет Тетчер, а молода британська актриса Емма Коррін — на принцесу Діану. Уже звичні для нас Олівія Колман, Гелена Бонем Картер і Джош О'Коннор повернулися на екрани як члени королівської сім’ї. Про те, як Емма Коррін готувалася до ролі Діани, читайте за покликанням. А якщо хочете дізнатися більше про життя королівської сім’ї, ось огляд семи класних книг про британських монархів.

"Хід королеви"

Якщо ви шукаєте серіал для того, щоб втекти від дійсності за вікном, "Хід королеви" ідеальний для цього. Похмура казка про дівчинку-сироту, яка стала чемпіонкою з шахів, і захоплива гра Ані Тейлор-Джой у ролі вигаданої вундеркіндки 1960-х Бет Гармон робить цей серіал надзвичайно цікавим. "Хід королеви" — найпопулярніший реліз Netflix цього року. В основі серіалу — роман "Ферзевий гамбіт" письменника-фантаста Волтера Тевіса. Роман вийшов у 1983 році й викликав захват у критиків. New Yorker написали, що Тевіс, сам професійний шахіст, блискуче описав одержимий світ шахів, у якому геніальність часто межує з дивацтвами та ексцентричністю (щонайменше в уявленнях обивателів).

"Відіграти назад"

Автор цього серіалу — досвідчений виконавчий продюсер Девід Е. Келлі, який у 1990-ті стояв біля джерел популярного юридичного серіалу "Закони Лос-Анджелеса", а у 2017 році придумав для HBO "Велику маленьку брехню" — гламурний і драматичний серіал про скелети в шафах і сім’ях багатих та успішних людей. У "Відіграти назад" він повертається до улюбленої теми, а допомагає йому в цьому чудовий акторський дует Ніколь Кідман і Г’ю Ґранта. Їхні герої — ідеальна сім’я: психологиня Грейс Фрейзер (Ніколь Кідман), її чоловік, лікар-онколог Джонатан Сакс (Г’ю Ґрант) і син Генрі. Вони живуть у гарній квартирі у Верхньому Іст-Сайді, снідають під музику з "Лускунчика" Чайковського, багато жартують, ніжно цілують одне одного на прощання. Але станеться вбивство молодої дівчини, у цьому звинуватять героя Г’ю Ґранта, і всі вісім серій ми гадатимемо — а він убивця?..

За матеріалами Vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.