До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найцікавіших фактів про "Гру престолів"

У квітні 2011 року відбулася прем'єра серіалу "Гра престолів", який ще тільки стане справжнім культурним феноменом і завоює любов мільйонів телеглядачів. Ми зібрали про нього кілька цікавих фактів.

1. Найсвіжіший рекорд: фінальну серію восьмого сезону одночасно дивилися 19,3 мільйони людей. Таким чином HBO побив власний рекорд, поставлений 2004 року серіалом "Клан сопрано" – тоді прем'єру четвертого сезону подивилися 13 мільйонів осіб. Ці цифри сприймаються спокійно, якщо ставитися до них виключно як до цифр. Але варто їх "олюднити" і не віриться, що це реально: 19 мільйонів – це, наприклад, дещо менше половини населення України або Канади, або півтори Бельгії.

Реклама

2. Ще один рекорд також пов'язаний з останнім сезоном, і він такий же дивний, як і його фінал, який не сподобався більшості глядачів. На сайті change.org шанувальники серіалу запустили онлайн-петицію: люди з усіх усюд збирають підписи за те, щоб команда HBO перезняла останній сезон. На їхню думку, він не просто невдалий, а шоуранери "вчинили некомпетентно", і глядачі рекомендують їм знайти хороших сценаристів і все перезняти.

3. В історію телебачення "Гра престолів" увійшла як найжорстокіший серіал (але не найстрашніший – фору йому легко дасть "Чорнобиль", оснований на справді страшній події). Проте на момент сьомого сезону в серіалі сталося 1211 смертей: глядачі навіть порахували, що серед них 12 страт від обезголовлювання, 51 смерть від отрути і 83 смерті від вогню дракона. Після восьмого сезону до цієї статистики можна додати ще кілька сотень тисяч смертей, велика частина з них – спойлер! – від вогню дракона.

4. HBO не шкодували грошей ні на зйомки серіалу, ні на гонорари артистів. Американські журналісти провели розслідування, в ході якого з'ясували, що виконавці головних ролей у восьмому сезоні отримували по мільйону за серію: разом Кіт Герінгтон, Емілія Кларк, Лена Гіді, Пітер Дінклейдж і Ніколай Костер-Вальдау заробили по 6 мільйонів кожен. Що стосується бюджету на зйомки, то вартість кожної серії в останньому сезоні досягла 15 мільйонів, тобто разом 90 мільйонів. Розмах був відповідний: останній сезон знімали протягом 9 місяців на 150 майданчиках у п'яти країнах: Великобританії, Ірландії, Іспанії, Хорватії та Ісландії. У складі знімальної групи включно з асистентами було близько шести тисяч людей.

5. 2008 року HBO остаточно оголосили про купівлю прав на екранізацію "Пісні льоду і полум'я" Джорджа Мартіна. Кастинги тривали більше ніж півроку, зрештою кістяк команди склали молоді актори з Великобританії і Шотландії. Спочатку в серіалі практично не було зірок, актори стали знаменитостями вже у процесі зйомок – наприклад, Емілія Кларк, яка зіграла Дейнеріс, з'явилася на обкладинці британського Vogue і уклала рекламні контракти з Dior і Dolce & Gabbana. І тільки єдиний актор серед сотень інших був обраний на свою роль без кастингу – Пітер Дінклейдж, який зіграв Тіріона Ланністера. Джордж Мартін та HBO відразу знали, що роль Тіріона дістанеться Дінклейджу, і не влаштовували кастинг на цю роль взагалі. По суті, Дінклейдж був єдиною зіркою "Гри престолів" з самого початку: до 2008 року він встиг зіграти в "Хроніках Нарнії", "Частинах тілах", "Маленьких пальчиках" з Гері Олдменом і отримати кілька кінопремій.

6. Кількість смертей у серіалі зашкалює. Після сцени кривавого весілля в третьому сезоні, коли за задумом автора Джорджа Мартіна жорстоко вбивають вагітну героїню, стає зрозуміло, що для Мартіна немає нічого святого. Його дружина сказала одного разу в інтерв'ю, що вона розлучиться з ним, якщо він насмілиться вбити Сансу або Арію Старк.

7. 20 травня, наступного дня після показу останньої серії, Instagram буквально заполонили прощальні пости акторів. Емілія Кларк, Софі Тернер, Кіт Герінгтон і інші зворушливо освідчуються в коханні своїм героям. Щоб прощання з серіалом не було таким важким, багато акторів залишили собі дещо на згадку після зйомок: наприклад, Кіт Герінгтон нескромно забрав статую свого героя (ми бачимо її в тизері восьмого сезону). А Емілія Кларк зробила на руці тату з зображенням трьох драконів. Матір драконів – відтепер і назавжди.

8. "Я – фемініст", – говорить у численних інтерв'ю Джордж Мартін. І це правда: "Гра престолів" – єдине фентезі в історії, де жінки сильніші, яскравіші і цікавіші, ніж чоловіки. Символічно, що одна з ключових ліній сюжету, боротьба за Залізний трон, також розгортається між двома жінками, Дейнеріс і Серсеєю, тоді як чоловіки на трон давно не претендують. Глядачі тим часом звинувачують Мартіна в зайвому потуранні жінкам: мовляв, чоловічі персонажі в серіалі виявилися непослідовними, слабкими, жадібними і хтивими, тоді як жінки – Дейнеріс, Санса або Серсея – до кінця вірні своїм принципам, якими б вони не були.

9. Найзнаменитіший шанувальник серіалу – королева Великобританії, Єлизавета II. У червні 2014 року разом з принцом Філіпом вони відвідали знімальні майданчики студії Paint Hall у Белфасті в межах візиту в Північну Ірландію. Вони зустрілися з акторами та знімальною групою і навіть отримали в подарунок мініатюрну версію Залізного трону. Єлизаветі запропонували сісти на Залізний трон – у серіалі це ключове місце влади і справжній obsession для більшості героїв, але вона відмовилася. Згідно з традицією, монарху Великобританії не дозволено сидіти на чужому троні, навіть вигаданому. Деякі джерела стверджують, що Єлизавета – відданий прихильник серіалу.

"Гра престолів" закінчилася, і ми більше не побачимо Джона Сноу, але не прощаємося з Сімома королівствами. У Белфасті вже почалися зйомки приквелу серіалу, який обіцяють показати наступного року. Одну з головних ролей виконує Наомі Воттс, а події відбуватимуться за 5 тисяч років до "Гри престолів".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.