До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися "Ейр" — стрічку про культову колаборацію Nike та Майкла Джордана

У прокат вийшла спортивна драма "Ейр" Бена Аффлека, яка розповідає про легенду Nike Air неймовірну колаборацію Nike та баскетболіста Майкла Джордана в 1980-х роках. Чому це більше ніж кіно про кросівки читайте нижче.

Реклама

Що ж, Голлівуд любить стрічки про моду. Два найяскравіші приклади цього жанру за останні роки це фільм "Дім Gucci" Рідлі Скотта та серіал "Американська історія злочинів: Версаче" Раяна Мерфі, які висвітлюють не так моду, як трагічні долі засновників цих брендів. Нова спроба Голлівуду розповісти історію про світ моди та великого бренду це спортивна драма "Ейр", в якій режисер Бен Аффлек зібрав зірковий акторський склад, зокрема Метта Деймона, Віолу Девіс і Кріса Такера.

"Ейр" занурює нас у 90-ті роки минулого століття. За сюжетом, Сонні Ваккаро, директор Nike, та співзасновник компанії Nike Філ Найт ставлять собі за мету посилити увагу до бренду і збільшити продажі. Так у них з'являється ідея підписати контракт з 21-річним невідомим баскетболістом Майклом Джорданом. Тоді, коли Джордан ще був новачком, а гігант спортивного одягу майже банкрутом, це здавалося жахливою ідеєю. Адже хоча в ті роки Джордан вже був яскравим та амбітним студентом і спортсменом, він ще не зіграв офіційної першої гри в НБА, тож робити на нього ставку було зарано.

Втім, співзасновник Nike Філ Найт, якого тут грає Аффлек, і виконавчий директор компанії Сонні Ваккаро (Метт Деймон) вирушають на місію, аби познайомитися з Джорданом та його матір'ю Делоріс (Віола Девіс). З цього сюжету виростає захопливий фільм, який тонко досліджує складні відносини між спортом, капіталізмом та расою в Америці.

Стрічка Бена Аффлека демонструє нам, як поняття модної колаборації перетворюється на міф, що захоплює увагу людей по всьому світові та, звісно, змушує їх скуповувати кросівки або інші речі. Ми бачимо, як герой Бена Аффлека каже: "Мені потрібні найкращі баскетбольні кросівки в світі", "Я ставлю на цього хлопця свою кар’єру" та "Його історія змусить нас захотіти літати". Що ж, саме таку історію транслювали Nike і Jordan протягом багатьох років і це було успішно.

Варто зазначити, що на даний момент Air Jordan — це набагато більше, ніж взуття; це тотем глобальної поп-культури, схожий на iPhone чи Coca-Cola. Торік бренд Air Jordan отримав 4,1 мільярда доларів доходу від продажів.

Справжній центр тяжіння фільму це Віола Девіс у ролі матері Майкла Джордана Делоріс Джордан. Коли реальний Майкл Джордан спілкувався з командою "Ейр", у нього було лише одне прохання: щоб саме Девіс зіграла його маму. І дійсно, кастинг працює. Девіс, яка має хист до сміливих материнських образів (приклади "Королева-воїн" і "Сумнів"), чудово демонструє впевненість, необхідну для цієї ролі. В одній зі сцен вона говорить: "Це не буде так, ніби НБА розкручує мого сина. Запевняю вас, що буде навпаки". Оскільки Майкл Джордан у фільмі здебільшого поза кадром, саме Делоріс виступає провідником цієї колаборації талановитого спортсмена та бізнес-імперії, яка згодом породила легенду Air Jordan. Звичайно, Джордан безпосередньо не розробляв взуття, але, давши йому своє ім’я, він підняв його на космічні висоти.

Ця стрічка яскрава історія талановитого спортсмена, який зробив себе сам. Тож "Ейр" фільм про взуття, моду та, звісно, велику мрію.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.