До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Акторка Карина Химчук — про роботу над фільмом "Ти мене любиш?", лондонські кастинги та власну сміливість

24-річна акторка КаринаХимчук — справжнє відкриття минулого року. У 2023-му вона дебютувала одразу в двох помітних стрічках: виконала головну роль у фільмі "Ти мене любиш?" Тоні Ноябрьової, та другорядну, але яскраву, — в комедії "Королі репу" Мирослава Латика.

Карина Химчук
Карина Химчук

Реклама

16 травня на екрани виходить фільм "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової. КаринаХимчук грає 17-річну Кіру — вільну та чуттєву дівчину, доньку богемних батьків, балерини та кінорежисера. Кіра дорослішає, закохується та шукає себе на тлі зламу епох, адже події відбуваються в Києві на початку 1990-х років. "Ти мене любиш?" — насамперед історія дорослішання та пошуку кохання: дівчина переживає першу закоханість і розлучення батьків, усвідомлює себе молодою жінкою, а паралельно стає свідкинею розпаду однієї країни та народження іншої.

24-річна Химчуку ролі Кіри магнетична, від неї неможливо відірвати очі: смішлива та розкута, чуттєва та зухвала, ну а її танець під популярний у 90-х трек "I'myourVenus, I'myourfire, Atyourdesire" — одна з найкращих сцен в українському кіно за останні кілька років. Непересічний талант акторки вже оцінила кіноспільнота: в 2023 році Карина здобула спеціальну відзнаку за найкращу жіночу роль на Одеському кінофестивалі та нагороду як найкраща акторка Національної премії кінокритиків "КІНОКОЛО". Одним словом, запам’ятайте це ім’я!

"Ти мене любиш?"
"Ти мене любиш?"

З КариноюХимчук ми спілкуємося зумом — зараз вона мешкає в Лондоні і якраз тільки-но переїхала в нове помешкання разом зі своїм бойфрендом, українським актором Данилом Шраменком. Лондон Карина "підкорює" з літа 2023 року, куди поїхала на навчання (Карина закінчила кілька курсів у Королівській академії драматичних мистецтв). Згадує, що, коли вирішила поїхати в Лондон, всі навкруги говорили їй, що там величезна конкуренція і знайти агента неможливо. "Я це розуміла — але в моїй голові немає нічого неможливого. Я дівчина з простої родини, із села. Коли мені кажуть "неможливо", я кажу: "у мене все вийде"", — усміхається з екрану Кіра, і в її великих сірих очах я бачу чортиків.

Сьогодні Химчук співпрацює з одним із найвідоміших британських кастинг-агентств — IndependentTalentGroup, що представляє нове покоління талантів: зірок серіалу "Гра престолів" Гвендолін Крісті та Софі Тернер, Джоді Комер із "Вбиваючи Єву" та Асу Баттерфілда зі "Статевого виховання". У пошуку класного агента в Британії Химчук допомогла стрічка "Ти мене любиш?".

"Минулого року ми представляли фільм на фестивалі OffCamera у Кракові. У журі був ірландський актор ЕйданҐіллен, що грав у "Гри престолів" лорда Пітера Бейліша (Мізинець). Він звернув на мене увагу і залишив свій контакт, сказав, що може допомогти з агентом у Лондоні. Я спочатку не повірила цьому, а потім подумала: чому ні? Зібрала портфоліо й написала. Згодом він познайомив мене з агенткою з IndependentGroup, з якою ми тепер співпрацюємо".

Знімання для зимового числа VogueUkraineз Кариною ми планували понад місяць — намагалися знайти вікно в її графіку. На фотографування VogueКарина приїхала буквально зі знімального майданчика — кілька тижнів до того знімалася в британському фільмі "Скорботні камені" режисера Ларса Янссена на Нормандських островах.

"На місяць я маю кілька кастингів, — розповідає дівчина. — Рада, що мені пропонують гідні ролі. Я одразу сказала в агентстві, що не хочу бути стереотипною акторкою зі Східної Європи, якій пропонують грати певні кліше, натомість шукаю можливості грати автономні ролі в проєктах класу А". Це може звучати надто амбітно або зухвало, але для 24-річної Химчук це можливість тримати планку, адже обидва її повнометражні фільми в Україні — це дуже якісні роботи. Ну а секретом вдалого кастингу молода акторка називає… відсутність бажання сподобатися. "Коли ти намагаєшся сподобатися, це відчувається. А ось бути собою — це складно".

Карина Химчук
Карина Химчук

Карина отримала роль у фільмі Тоні Ноябрової "Ти мене любиш?" у 21-річному віці. Це її перша головна роль — після другорядної, але яскравої ролі Свєти, дівчини, що мріє вибитися з села й докладає до цього неабияких зусиль, у комедії "Королі репу".

Кариною сталася фантастична історія, — розповіла в інтерв'ю Vogue.ua влітку минулого року Тоня Нобярьова. — Коли вона з'явилась, у мене вже була дівчинка на головну роль, теж непрофесійна акторка, і ми навіть почали репетиції, якими я була задоволена. Карина надіслала мені відеопроби на другорядну роль, на яких була з довгим волоссям. Та коли прийшла в офіс, я побачила цю її коротку зачіску — і закохалася. Один журналіст дуже влучно назвав її зовнішність NewbornChick (новонароджене курчатко). Тоді я зрозуміла: це те що треба. Я бачу реакції на неї, міжнародна публіка тільки й питала, де я її знайшла. Від Кіри неможливо відірвати очей, і це абсолютна правда".

Карина Химчук і Тоня Нобярьова
Карина Химчук і Тоня Нобярьова

Сама ж Карина з властивою їй відвертістю каже: "я заслужила цю роль, я її вигризла". Кастинг на "Ти мене любиш?" тривав шість місяців і не був простим. "Я ходила туди щодня, — згадує дівчина. — Цей фільм ми почали знімати у 2021 році, закінчили прямо перед війною, за два тижні до початку вторгнення, потім тривав постпродакшен. Тобто він виносився".

Коли дивишся на Кіру, складно повірити, що її міг би зіграти хтось, окрім Карини, настільки це стовідсоткове потрапляння: від зовнішності (зухвала коротка стрижка, великі відкриті світу очі, чуттєві губи) — до пластики, манери рухатися та говорити. У кадрі Химчук невимушена та справжня, і це, зокрема, пояснюється її підходом до роботи — Карина працює радше емоційно. "Коли думаю про свою героїню і представляю її, для мене важливо, аби мені було цікаво за нею спостерігати. Вона має бути різною. Я шукаю цікаві, неоднозначні, живі ролі. Неважливо, хто режисер та продюсер. Головне — внутрішня сила рухатися вперед, енергія персонажа".

"Королі репу"
"Королі репу"

Ця енергія рухатися вперед відчувається і в самій Карині. Вона народилася і виросла в селі в Рівненській області, з дитинства професійно займалася спортом: із семи років вільною боротьбою, з 14 — гандболом. В 14 років підлітка переїхала до Києва, поступила в Київській спортивний ліцей-інтернат та розпочала самостійне життя. "Я зрозуміла, що вже не можу жити в селі та ходити тими самими вулицями. Я рано почала жити сама, і це навчило мене тому, що ти мусиш бути сама за себе. Цей підхід мені близький і в професії".

Трохи більше пів року тому Химчук дебютувала на Netflix — зіграла невелику роль у нідерландському серіалі "Феррі" про місцевого наркодилера ФерріБумена. Проте все це — тільки один бік успіху: ось ми спілкуємося через два місяці після нашого знімання, і на моє запитання, де вона зараз знімається, Карина відверто зізнається: "Ніде". Бо насправді отримати хорошу роль у британському проєкті, зважаючи на конкуренцію, — диво. "Нещодавно мене майже затвердили в новий проєктHBO, але я дізналася, що там зніматиметься російський актор, тому вимушена була відмовитись", — ділиться вона.

На зніманнях фільму "Ти мене любиш?"
На зніманнях фільму "Ти мене любиш?"

Карина розповідає про свої лондонські кастинги, які називає виснажливими — "через нерідну мову, через необхідність вчити велику кількість тексту". Вона згадує, як комплексувала, коли ще у 2022-му знімалася в своєму першому закордонному проєкті "Феррі", адже тоді майже не розмовляла англійською. Опанувати мову допоміг курс у Королівській академії драматичних мистецтв, а також постійне слухання мови — чи то кіно, чи то театр, чи то спілкування з місцевими.

"Є розхожа фраза: головне не перемога, а участь, але я думаю, все навпаки. Оце "головне — участь" придумали ті, хто ніколи не вигравав", — сміється Карина, яка ставить собі високу планку в роботі. Ще одна планка — обов’язково й надалі зніматися в Україні. Тут її родина, друзі, а її батько служить в лавах ЗСУ та захищає нашу землю. "Це для мене принципово — бути причетною для розвитку українського кіно".

Коли я запитую, в яких проєктах вона мріє зніматися та ким із режисерів захоплюється, вона каже про ЙоргосаЛантімоса та українців Антоніо Лукіча та Дмитра Сухолиткого-Собчука, а ще згадує про серіали AppleTV, які називає значно крутішими, ніж проєктиNetflix. Зважаючи на енергію та магнетизм цієї дівчини, все це — лише питання часу.

КаринаХимчук учасниця знімання "Епоха Ренесансу" зимового числа VogueUkraineEdition.

Текст: Daria Slobodianyk

Відео: Misha Omelchuk

Фото: Yan Wasiuchnik

Стиль: Eugenia Skvarska

Макіяж: Dasha Taivas

Зачіски: Yulia Kuzmenko

Асистентки стилістки: AnnaSoli

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.