До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найстильніших історичних серіалів

Схоже, пандемія перетворила багатьох з нас на фанатів історичних серіалів, які часом допомагають сховатися від сьогоднішніх новин. Спеціально для шанувальників жанру ми вибрали серед величезного розмаїття п’ять стильних костюмованих драм, де образи й стиль героїв відіграють ключову роль.

"Велика"

Не надто реалістичний, але дуже ефектний серіал "Велика" в загальних рисах описує сходження Катерини Великої (Ель Фаннінг) до влади в Росії XVIII століття. Серіал вийшов на Hulu у 2020 році й миттєво зачарував аудиторію, здебільшого завдяки тому, що це яскрава сатира. На початку серіалу Катерина постає перед нами як молода німецька принцеса, що мрійливо розгойдується на оповитій квітами гойдалці, і гучно святкує свої казкові королівські заручини. Але коли вона приїздить до двору, її романтичні уявлення про шлюб швидко руйнуються. Наприклад, у першій серії майбутній чоловік знайомить її зі збереженим трупом своєї матері (що зберігається в складній скляній вітрині в повних регаліях). Так само ексцентричний гардероб героїв. На розкішні костюми їхню авторку, Емму Фраєр, надихнули силуети, що їх вона побачила на виставці Christian Dior у музеї Вікторії й Альберта. Спершу Катерина носить романтичні сукні з парчі, але незабаром її гардероб еволюціонує від пастельних суконь до вбрання андрогінного крою з коштовним камінням. Тим часом її чоловік Пітер (у виконанні Ніколаса Голта) виявляє надзвичайний несмак у ролі імператора, одягненого в плетіння з перлів (належить, звісно, його покійній матері) і величезну кількість анімалістичних принтів.

Реклама
"Корона"

Понад 70 мільйонів осіб у всьому світі подивилися "Корону" — історичний серіал, що розповідає про правління королеви Єлизавети. Для Netflix він став революційним проєктом: за чотири сезони серіал здобув 26 номінацій на "Еммі" (і вісім разів став лауреатом), виграв три "Золоті глобуси" і показав, що Netflix може випускати продукт, гідний Голлівуду. Серіал розповідає про життя королеви, починаючи з її весілля в 1947 році до наших днів; а більшу частину костюмів у шоу зробила вручну команда під керівництвом художниці Емі Робертс. Серіал славиться точністю й відповідністю історії не тільки через висвітлені в ньому події, а й завдяки костюмам: наприклад, у нещодавно випущеному четвертому сезоні модну пресу захопило, як команді вдалося відтворити фірмовий образ прем’єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер у 1980-ті. Легендарний синій костюм Тетчер, пишна укладка, великі сонцезахисні окуляри, перлинні сережки й темно-сині туфлі — що ж, Джилліан Андерсон у кадрі не відрізнити від її прототипа.

Про костюми принца Чарльза в "Короні" і в житті читайте в нашій статті за посиланням.

"Гострі картузи"

Якщо потрібно вибрати один сучасний серіал, який навчив чоловіків одягатися стильніше, то це точно "Гострі козирки". Серіал присвячений кримінальному світу британського Бірмінгема на початку XX століття, а головну роль — главу гангстерського угруповання "Гострі козирки" Томаса Шелбі — грає Кілліан Мерфі. Автори серіалу, що ґрунтується на історії реального кримінального угруповання, спробували передати не тільки своєрідний кодекс честі гангстерів, а і їхню манеру вдягатися. Брати Шелбі носять строгі твідові костюми-трійки темних відтінків, пальта до підлоги й незмінні пласкі козирки. За їхнім стилем можна простежити не тільки, як змінювалася чоловіча мода в ті роки, а і як зміна соціального статусу головних героїв впливала на їхній зовнішній вигляд.

"Гра родом з Англії"

Оригінальний британський мінісеріал, що розповідає про зародження англійського футболу. Його автор — видатний письменник, режисер і сценарист Джулліан Феллоуз, найгучніший проєкт якого ви точно дивилися — це "Абатство Даунтон". Події серіалу відбуваються в 1870-х і розповідають про двох яскравих гравців з протиборчих команд. У Британії Феллуоза називають королем костюмованих драм, і в "Грі родом з Англії" цей його талант реалізований сповна: герої не тільки бігають полем в ефектній спортивній білизні, а й задають тон на чоловічі зачіски й бороди. Багато футболістів можуть похвалитися екстравагантною стрижкою, подібною до зачіски британського бізнесмена й брата герцогині Кембриджської, Джеймса Міддлтона, ніби вони щойно вийшли з модної перукарні.

"Белгравія"

Ще один витвір короля костюмованих драм Джуліана Феллоуза названо в честь Белгравії, багатого району Лондона, а описувані події відбуваються в XIX столітті. У центрі історії — складнощі у взаєминах двох сімейств: заможної родини Тренчардів і аристократичної династії Белласісів, представників яких пов’язує трагічна любовна історія. Автор костюмів Джеймс Кіст чудово розбирається в історичному кіно (у його фільмографії — "Титанік", "Містер Селфрідж", "Скандальна леді У", "Вікторія"), тому герої "Белгравії" вдягнені з історичною точністю. Дами носять характерні чепчики й капелюхи-капори, важке вбрання з парчі й оксамиту, а чоловіки — котелки, костюми-трійки і обов’язкові тростини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.