До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих костюмованих фільмів з Кірою Найтлі

39 років сьогодні (26 березня) виповнилося Кірі Найтлі — акторці з прекрасним почуттям смаку і чуттям на хороші ролі. Vogue.ua згадує 5 найстильніших фільмів із Кірою Найтлі, один з яких варто переглянути сьогодні ввечері.

Кіра Найтлі у фільмі "Герцогиня"
Кіра Найтлі у фільмі "Герцогиня"

"Король Артур"

В огляд цей фільм потрапив невипадково. У "Королі Артурі" Кіра Найтлі грає Ґвіневеру — кохану, а згодом і дружину короля Артура, яка дуже вплинула на його долю. Роль не найвідоміша в біографії акторки, але за нею можна простежити еволюцію образів, до яких звертається Найтлі. Її Ґвіневера, з одного боку, "муза" епохи Середньовіччя, а з іншого — войовниця, що не розлучається з луком. Розмальоване символічними тату обличчя, шкіряний костюм, що складається з тонких смужок, сандалі — образ середньовічної воїтельки Кірі Найтлі личить.

Реклама

"Гордість та упередження"

2005 року з цієї роботи почалася співпраця Кіри Найтлі з важливим для неї режисером, британцем Джо Райтом, за яким закріпилася слава автора масштабних костюмованих стрічок, екранізацій великої літератури. До слова, спочатку Райт не планував запрошувати Кіру Найтлі на роль Елізабет Беннет, йому потрібна була акторка з більш "хлоп’ячою" зовнішністю й характером. Зрештою за роль Елізабет Беннет в екранізації культового роману Джейн Остін Кіра Найтлі була номінована на "Оскара", а те, що режисер дуже полюбив свою акторку, показують сильні великі плани — у "Гордості та упередженні" їх багато. Костюми до фільму розробила Жаклін Дюрран, постійна напарниця Джо Райта. За словами Кіри Найтлі, Дюрран завжди зважає на характер героїні, тому Елізабет Беннет носить світлі й легкі сукні з бавовни та мережива.

"Спокута"

Другий костюмований фільм з уже сформованим тріо: Джо Райт, Кіра Найтлі і Жаклін Дюрран. Екранізація роману Яна Макевана, події якого відбуваються в 1930-ті—1940-ві, принесла команді два "Золоті глобуси" і сім номінацій на "Оскара", зокрема й одну статуетку. На премію "Оскар" була номінована й художниця костюмів, а "Спокута" досі вважається однією з найсильніших робіт Дюрран. Героїня Найтлі, Сесилія, носить романтичний, але вже сучасний гардероб, який не може не змінюватися в переддень великих історичних подій: блузи та спідниці пастельних тонів, сукні-халати в смужку, ну й, звісно, смарагдова шовкова сукня до підлоги на тонких бретельках, що відкриває лінію плечей, — і має армію шанувальниць.

"Колетт"

"Колетт" — біографічна драма 2018 року про Сідоні-Габріель Колетт, одну з перших феміністок у світовій історії. "Я погодилася на цю роль, тому що мені важливо грати жінок, які надихають, — каже Кіра Найтлі. — І мене дуже турбує, що сьогодні, 2018 року, право вибору досі залишається "революційною ідеєю" для жінок. Героїня Найтлі, Сідоні Колетт була дружиною популярного письменника й критика Анрі Готьє-Віллара. Вона написала для чоловіка серію романів, яку Анрі видав під власним ім’ям. 1906 року Коллет розлучилася й почала власну літературну кар’єру, виступала в Мулен Руж, написала лібрето для опери Моріса Равеля. 1949 року Колетт стала президенткою Гонкурівської академії, її номінували на Нобелівську премію та вважали однією з найвпливовіших жінок у французькій культурі. Костюми авторства Андреа Флеш — приклад стилю Прекрасної епохи, але з огляду на те, що героїня була феміністкою. Вона вдягається в стилі томбой: чорно-білі штани кюлоти, прості блузки, укорочені жакети, а відтак чоловічий костюм.

"Наслідки"

Драма "Наслідки" розповідає про життя в повоєнному Гамбурзі. У центрі сюжету англієць, полковник Л'юіс Морган, який став комендантом міста і опікується його відновленням. Разом із дружиною вони розташовуються у будинку, де також проживає німецький архітектор із донькою. Між дружиною Л'юіса, яку грає Кіра Найтлі, і архітектором-німцем виникає роман. Колегами британки по знімальному майданчику стали Олександр Скарсгард і Джейсон Кларк.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.