До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найочікуваніших українських фільмів цієї весни

У прокат повернувся фільм "20 днів у Маріуполі", який став першим володарем премії "Оскар" в Україні. Розповідаємо про цю та ще кілька українських стрічок, які не можна пропустити цієї весни в кінотеатрах.


"Смак свободи"

Реклама

Для тих, хто шукає теплу й легку сімейну стрічку, аби подивитися всією родиною на вихідні, "Смак свободи" чудовий варіант. У центрі фільму — молода кулінарна майстриня Варя (Ірина Кудашова), яка з дитинства мріє про високу кухню, тож вирушає на пошуки себе в місто Лева. На неї чекають не лише романтичні пригоди та гастрономічні експерименти, а й знайомство з таємничою Ольгою Франко, яке змінить життя Варі назавжди...

Завдяки фільму глядачі відкривають для себе важливу постать української культури дослідницю старовинної української кухні Ольгу Франко, авторку легендарної книжки "Перша українська загально-практична кухня" (1929 рік) та дружину Петра Франка, сина Івана Франка. Роль Ольги Франко втілила актриса Ірма Вітовська, також у стрічці знялися Римма Зюбіна, Костянтин Темляк, Томаш Собчак.

У прокаті

"20 днів у Маріуполі"

Всі українці бажали б, аби не було потреби знімати цю стрічку, адже вона оповідає про страшну блокаду й подальшу окупацію російськими військами Маріуполя. Проте тепер "20 днів у Маріуполі", який 10 березня приніс Україні першу історичну нагороду "Оскар" у категорії "найкращий документальний фільм", — наша можливість розповідати світові правду. "20 днів у Маріуполі", знятий пулітцерівським лауреатом Мстиславом Черновим, розповідає про облогу міста навесні 2022 року. Тоді члени команди Associated Press, серед яких був і Чернов, стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжували роботу та зафіксували кадри, які згодом стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

У прокаті

"Я, "Побєда" і Берлін"

"Я, "Побєда" і Берлін" — довгоочікувана екранізація однойменної повісті Кузьми Скрябіна 2006 року. Події цієї пригодницької стрічки відбуваються у 1990-ті роки й розповідають про пригоди музиканта Кузьми, який на старій "Побєді" вирушає зі своїм другом Бардом до Берліна, де планує обміняти автівку на шестисотий "Мерс". Роль Кузьми зіграв Іван Бліндар, яскравий актор Національного Івано-Франківського театру, відомий за роллю у фільмі "Коли падають дерева". Режисерка стрічки — Ольга Ряшина.

13 березня

"Я і Фелікс"

Один із найочікуваніших фільмів року — повнометражний художній дебют режисерки і письменниці Ірини Цілик. Ця драма дорослішання повертає нас у 1990-ті роки: у провінційному містечку в пострадянській Україні Ольга (Анастасія Карпенко) виховує сина Тимофія. Коли в бабусі з’являється новий супутник життя Фелікс (Юрій Іздрик), хлопчик, що росте без батька, швидко знаходить з ним спільну мову. Фелікс не соромлячись ділиться з малим своєю життєвою мудрістю та завжди й в усьому захищає його...

В основі фільму — біографічна книжка "Хто ти такий?" Артема Чеха, чоловіка режисерки: це щемка та щира історія дорослішання хлопця у непрості дев'яності в Україні, пошук власного "я" та опір. У ролі харизматичного Фелікса — поет Юрій Іздрик.

11 квітня

"Ти мене любиш?"

Очевидно, що зображення 1990-х років — великий тренд українського кіно сьогодні: цьогоріч нас очікують три нові стрічки, події яких відбуваються одразу після здобуття Україною незалежності. Це, зокрема, новий фільм режисерки Тоні Ноябрьової. Він розповідає про 17-річну киянку Кіру — вільну та чуттєву дівчину, доньку богемних батьків, балерини та кінорежисера. Кіра дорослішає, закохується та шукає себе на тлі зламу епох, адже події відбуваються в Києві на початку 1990-х. "Ти мене любиш?" — насамперед історія дорослішання та пошуку кохання: дівчина переживає першу закоханість і розлучення батьків, усвідомлює себе молодою жінкою, а паралельно стає свідкинею розпаду однієї країни та народження іншої.

У ролі — нова зірка українського кіно Карина Химчук, інтерв'ю з якою читайте за посиланням.

30 травня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.