До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових стрічок з Марлоном Брандо

Кар’єра Марлона Брандо, якого вважають одним із — якщо не найвидатнішим — актором усіх часів, охопила понад шість десятиліть і залишила колосальний вплив на кіно. Серед майже пів сотні фільмів, в яких він знявся, Брандо отримав вісім номінацій на премію "Оскар" і дві нагороди: в 1955 році за фільм "У порту" і в 1973 році — за свою найвідомішу роль у стрічці "Хрещений батько". В день народження актора згадуємо одні з найкращих його робіт.

"Трамвай „Бажання"", 1951

Марлон Брандо у фільмі
Марлон Брандо у фільмі "Трамвай „Бажання"", 1951

Реклама

"Трамвай „Бажання"" увіковічив Марлона Брандо як легендарного актора. Він не є головним героєм фільму, але запам’ятався в ролі Стенлі Ковальскі, владного і часто жахливого молодого чоловіка. Брандо виконував цю роль в театрі до того, як став кіноактором, тому так легко ввійшов у неї та повністю перевтілився. Легко зрозуміти, чому це один з найвідоміших виступів Брандо на екрані.

"Дикун", 1953

Марлон Брандо у фільмі
Марлон Брандо у фільмі "Дикун", 1953

"Дикун — ще одна з ранніх культових ролей Марлона Брандо. Тут він грає бунтівного лідера мотоциклетного клубу. Протягом усього фільму він стикається із законом, мешканцями міста, у яке щойно потрапив його клуб, і конкурентною мотоциклетною бандою. Небагато фільмів так кричать про "1950-ті", як цей. Окрім того, Брандо демонструє себе на екрані як талановитий актор, що був більш ніж готовий зіграти пригніченого, цинічного юнака, який бунтує проти всього.

"У порту", 1954

Марлон Брандо у фільмі
Марлон Брандо у фільмі "У порту", 1954

У цій стрічці Брендо зіграв Террі Меллоя, людину малорозвинену й не дуже грамотну, яку разом з іншими робітниками нещадно експлуатують господарі доків. Мабуть, це найбільш фактурний виступ у всій фільмографії Марлона. У його виконанні Террі — зруйнований самоненавистю, але сповнений чарівності; кипить від насильства, але ніжний і до болю крихкий. Його культовий монолог (який він допоміг написати) став не лише кульмінацією його кар’єри, але й історії кіноакторства.

"Хрещений батько", 1972

Марло Брандо у фільмі
Марло Брандо у фільмі "Хрещений батько", 1972

Дон Віто Корлеоне — найвідоміший персонаж Брандо, який вкотре продемонстрував його акторський талант. Гангстерський шедевр Френсіса Форда Копполи розповідає про персонажа Брандо як главу злочинної родини та його боротьбу за владу у світі. Брандо блискуче й тонко зображує Віто як людину, сповнену кмітливості й тепла, з великою кількістю доброти й щедрості для тих, хто його поважає, і такою ж кількістю жорстокості й байдужості для тих, хто намагається нашкодити йому. Своїм виконанням Брандо створив одного з найбільш знакових персонажів в історії кінематографа.

"Апокаліпсис сьогодні", 1979

Марлон Брандо у фільмі
Марлон Брандо у фільмі "Апокаліпсис сьогодні", 1979

Небагато людей мають значущість і присутність на екрані, необхідні для того, щоб зіграти туманну, загадкову та могутню постать, як-от полковник Курц у пекельному фільмі про війну у В’єтнамі "Апокаліпсис сьогодні". Однак, з іншого боку, мало хто так чудово грає, як Марлон Брандо, і, зрештою, він ідеально підходить для цієї ролі, знову об’єднавшись з режисером Френсісом Фордом Копполою. Роль Брандо тут відносно невелика, але він робить важливою кожну секунду екранного часу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.