До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Спайка Лі

Небагато професіоналів у кінематографі говорять так голосно й гордовито, як Спайк Лі, що став одним із найбільших новаторів і політично заряджених режисерів. Комедії, драми, мюзикли та документальні стрічки Спайка Лі ніколи не бувають однаковими, але завжди тримають руку на пульсі. У день 67-річчя маестро згадуємо культові роботи з його фільмографії.

"Роби як треба!", 1989

"Роби як треба!", 1989

Реклама

Вплив стрічки "Роби як треба!" свого часу виявився настільки колосальним, що після її прем'єри на Каннському кінофестивалі 1989 року сміливі білі журналісти почали масово писати про те, чи може цей фільм розпалити расову напругу в США аж до заворушень. Найбільш тривожним у шедеврі Лі є те, наскільки він залишається актуальним і зараз.

"Малкольм Ікс", 1992

"Малкольм Ікс", 1992

Грандіозна епопея "Малкольм Ікс" упродовж трьох з половиною годин розповідає історію великого американського політичного діяча. Це той рідкісний байопік, який дозволяє глядачам не лише пізнати та зрозуміти героя, а й спостерігати за його змінами й бачити трансформації. Зворушливий і безкомпромісний, і водночас розважальний і захопливий — безумовно, це один із наймасштабніших фільмів Спайка Лі.

"Круклін", 1994

"Круклін", 1994

Лі розповідає власну історію дитинства очима дев’ятирічної дівчинки, яка росла в Брукліні на початку 1970-х. Режисер полегшує свій стилістичний тон, щоб зняти найбільш ностальгійний свій фільм — напівавтобіографію, вбрану в ніжну історію про дорослішання.

"25-та година", 2002

Несамовита меланхолійна драма Лі розповідає про останні години свободи Монті, колись багатонадійного молодика, який наступного ранку має почати відбувати тюремний термін за торгівлю наркотиками. Монті достатньо розумний, щоб визнати, що він зробив кілька дурних і необачних вчинків; однак протягом тривалого часу він хоче звинуватити всіх у своїй долі. Фільм Лі, який вийшов у кінотеатри лише через 15 місяців після падіння веж-близнюків, повертає глядачів у Нью-Йорк, де спогади про трагедію 11 вересня та параною, яку вона викликала, все ще висять у повітрі, як отруйний газ, впливаючи на людей, навіть коли вони живуть своїм безтурботним, самозаглибленим життям.

"Чорний куклукскланівець", 2018

"Чорний куклукскланівець", 2018

Спайк Лі екранізував роман Рона Столворта про поліціянта під прикриттям, якому на початку 1970-х вдалося проникнути в місцеве відділення Ку-клукс-клану, попри те що він був афроамериканцем. Лі надав власний безпомилковий відбиток історії Столворта й зняв неймовірно цікавий фільм, який увійшов до числа найкращих в його кар'єрі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.