До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Бернардо Бертолуччі

16 березня 1941 року народився легендарний італійський режисер Бернардо Бертолуччі. Майстер соціального та інтимного кіно, Бертолуччі був володарем премії "Оскар" і "Золотої пальмової гілки". Vogue.ua згадує культові шедеври режисера.

Конформіст, 1970

Дослідження сутності і витоків фашизму, погляд на тоталітаризм з опорою на філософію Фрейда — все це про картину "Конформіст". Це спогади героя, якому фашисти доручили вбивство професора-антифашиста, його колишнього вчителя.

Реклама
Кадр із фільму "Конформіст", 1970

Сценарій до фільму Бертолуччі написав на основі однойменного роману 1951 року Альберто Моравії. Надихнули його на створення цієї кінострічки студентські заворушення в Парижі 1968 року, учасником яких був сам Бертолуччі. "Конформіст" серйозно вплинув на розвиток світового кінематографу і на створення психологічних драм нового покоління, як-от "Хрещений батько" (1972) і "Апокаліпсис сьогодні" (1979). Міжнародний кінофестиваль у Торонто включив картину до топ-100 фільмів, обов'язкових до перегляду.

Останнє танго в Парижі, 1972

Еротична, філософська мелодрама про стосунки літнього чоловіка і молодої жінки. Ця стрічка про крах надій, ідеали, вічну гармонію і щирість кохання.

Кадр із фільму "Останнє танго в Парижі", 1972

Скандальна кінострічка Бертолуччі в різний час була заборонена до показу в Італії, Португалії, Сінгапурі, Новій Зеландії та Південній Кореї через звинувачення у порнографії. Головні ролі в картині виконали Марлон Брандо і Марія Шнайдер. Фільм був номінований на дві премії "Оскар" за найкращу режисерську роботу і найкращу чоловічу роль.

Останній імператор, 1987

"Останній імператор" — фільм про життя останнього китайського імператора Пу І: від його безтурботного дитинства, проведеного в Забороненому місті, до великих змін, принесених вітрами революції.

Кадр із фільму "Останній імператор", 1987

Бертолуччі сам написав сценарій до фільму. У цій епічній кінострічці виражені кілька років вивчення історії Китаю. Дев'ять "Оскарів", чотири "Золоті глобуси", премія "Сезар" та інші престижні нагороди, — саме ця картина зробила італійського режисера "класиком".

Украдена краса, 1996

Кадр із фільму "Украдена краса", 1996

Драма про юну американку, яка вирушає до Тоскани, зокрема аби дізнатися, чому її матір-поетеса наклала на себе руки. Цей фільм став дебютним для Лів Тайлер у ролі провідної акторки. Компанію їй на майданчику склали Джеремі Айронс і Рейчел Вайс. Прем'єра фільму відбулася в Італії в березні 1996 року. Картину офіційно відібрали для участі в Каннському кінофестивалі. Стрічка повністю знята в Тоскані в Італії. Основним місцем для зйомок був маєток Кастелло ді Бролі і невелика вілла на цій ділянці.

Мрійники, 2003

Один із найпопулярніших фільмів італійського режисера розповідає історію кохання трьох молодих людей: брата і сестри — Ізабель і Тео, та американця Метью, що приєднався до них. Події у фільмі відбуваються на тлі студентських заворушень у Парижі 1968 року.

Кадр із фільму "Мрійники", 2003

Головні ролі у фільмі виконали Єва Грін (дебют акторки на екрані), Луї Гаррель і Майкл Пітт. Цікаво, що на роль Метью, якого зіграв Майкл Пітт, запрошували Леонардо ді Капріо і Джейка Джилленгола. Перший відмовився через участь у фільмі "Авіатор", а другому фільм видався надто відвертим. Цю камерну еротичну драму називають "збіркою кіноалюзій". У фільмі багато сцен, фраз, музики, деталей є відсиланнями до інших стрічок. Так Бертолуччі висловив повагу до класиків світового кінематографу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.