До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

20 найкращих біографічних фільмів в історії кіно

Грандіозний розмах історії часом буває легше передати за допомогою одного героя. Саме тому біографічні фільми, які розповідають про революції, епохи або ідеї через життя однієї людини, стали настільки популярними в останні роки — вони допомагають дізнатися про складні долі і неординарних особистостей, які змогли вплинути на світ.

"Людина-слон", 1980
Джон Херт в фильме Джон Херт у фільмі "Людина-слон", 1980

Важка чорно-біла стрічка Девіда Лінча розповідає історію британця Джозефа Мерріка, відомого як "людина-слон", котрий страждав від надзвичайної деформації тіла. Меррік упродовж усього життя страждав на гіпертрофію, гіперостоз, ліпоми і мав багато інших фізіологічних проблем, які спонукали його до роботи в шоу виродків. Там його знайшов хірург Фредерік Трівз, який став його близьким другом.

Реклама
"Скажений бик", 1980
Роберт Де Ниро в фильме Роберт Де Ніро у фільмі "Скажений бик", 1980

"Скажений бик" Мартіна Скорсезе розповідає історію злетів і падінь боксера Джейка Ламотта. Лють і тваринний апетит спортсмена привели його до неймовірних перемог на рингу, але зруйнували майже всі аспекти його життя поза межами рингу. Спочатку фільм був провальним між критиків і в комерційному сенсі, але згодом став вважатися головним опусом Скорсезе.

"Ганді", 1982
Бен Кингсли в фильме Бен Кінгслі у фільмі "Ганді", 1982

"Ганді" став абсолютним тріумфатором у всіх сенсах і приніс Бену Кінгслі перший "Оскар". Це епічна драма про життя Махатми Ганді як юриста, який став активістом і лідером руху із захисту громадянських прав, і використовував ненасильницький опір для досягнення незалежності Індії від Великобританії.

"Останній імператор", 1987
Тао У и Джоан Чэнь в фильме Тао У і Джоан Чень у фільмі "Останній імператор", 1987

У фільмі Бернардо Бертолуччі "Останній імператор" історія Пу І, що зійшов на престол, коли йому було 3 роки і відрікся від престолу, коли йому було 7 років. У стрічці також розповідається про перехід країни від феодалізму через революцію до мирної республіки через призму життя однієї людини.

"Моя ліва нога", 1989
Рут МакКейб и Дэниел Дэй-Льюис в фильме Рут МакКейб і Деніел Дей-Льюіс у фільмі "Моя ліва нога", 1989

Оскароносна гра Деніела Дей-Льюїса в ролі Крісті Брауна — ірландського письменника і художника з церебральним паралічем, який міг писати і малювати тільки однією ногою — стала еталоном біографічного кіно, почасти через рівень досконалої підготовки і бездоганного виконання ролі.

"Малкольм Ікс", 1992
Дензел Вашингтон в фильме Дензел Вашингтон у фільмі "Малкольм Ікс", 1992

Дензел Вашингтон отримав свою третю номінацію на "Оскар" за зображення легендарного борця за громадянські права Малкольма Ікса. Епічний за розмахом фільм прямує за лідером темношкірих націоналістів і розповідає про його життя і перетворення з дрібного гангстера на духовного лідера і борця за права афроамериканців.

"Список Шиндлера", 1993
Рэйф Файнс и Лиам Нисон в фильме Рейф Файнс і Ліам Нісон у фільмі "Список Шиндлера", 1993

Шедевр Стівена Спілберга про Голокост "Список Шиндлера" — це, по суті, два паралельних дослідження персонажів. З одного боку, це злий психопат Амон Гет (Рейф Файнс), а з іншого Оскар Шиндлер (Ліам Нісон), жадібний бізнесмен, який став гуманістом. Потужний фільм наочно демонструє, що добро і правда можуть переважати навіть в найпохмуріші моменти людства.

"Ерін Броковіч", 2000
Джулия Робертс в фильме Джулія Робертс у фільмі "Эрін Броковіч", 2000

Біографічна драма Стівена Содерберга заснована на реальній історії американської правозахисниці та активістки. В середині 1990-х Ерін Броковіч вела справу проти компанії Pacific Gas and Electric Company, яка забруднювала хімікатами грунтові води, що призвело до онкогологічних захворювань у місцевих жителів. Роль Броковіч блискуче зіграла Джулія Робертс, за що отримала "Оскар".

"Авіатор", 2004
Леонардо Ди Каприо в фильме Леонардо Ді Капріо у фільмі "Авіатор", 2004

В епопеї Мартіна Скорсезе Леонардо Ді Капріо грає Ховарда Х'юза — піонера американської авіації, мільярдера-підприємця і режисера. Фільм заснований на біографії Howard Hughes: The Secret Life і фокусується на 20-річний період життя Х’юза, коли його робота найбільше впливала на суспільтне життя.

"Капоте", 2005
Филип Сеймур Хоффман в фильме Філіп Сеймур Хофман у фільмі "Капоте", 2005

Трумен Капоте (Філіп Сеймур Хофман) був спочатку відомий тим, що написав "Сніданок у Тіффані", а згодом прославився своєю наркотичною низхідною спіраллю у вищому суспільстві Нью-Йорка. Але цей фільм найкраще розповідає про важливий період у його житті: з 1959 по 1965 рік, коли він написав історію про двох злочинців, які по-звірячому вбили цілу сім'ю в невеликому містечку в Канзасі. Книга "Холоднокровне вбивство" стала грандіозним тріумфом, але й причиною загибелі її автора.

"Харві Мілк", 2008
Шон Пенн в фильме Шон Пенн у фільмі "Харві Мілк", 2008

У цій драмі з Шоном Пенном у головній ролі задокументоване життя борця за права геїв і політика Харві Мілка. Пенн отримав "Оскар" за роль Мілка — першого відкритого гея, обраного на державну посаду в Каліфорнії.

"Соціальна мережа", 2010
Джесси Айзенберг в фильме Джессі Айзенберг у фільмі "Соціальна мережа", 2010

У фільмографії Девіда Фінчера багато гарних фільмів, але "Соціальна мережа" — це його "Громадянин Кейн". Ця історія, заснована на відвертій книзі "Мільярдери мимоволі", розповідає про життя Марка Цукерберга, створення Facebook і вплив компанії на увесь світ.

"12 років рабства", 2013
Чиветел Эджиофор в фильме Чіветел Еджіофор у фільмі "12 років рабства", 2013

Соломон Нортап був вільним чорношкірим з Нью-Йорка, якого викрали у рабство в 1841 році, де він провів 12 років на плантаціях в Луїзіані, перш ніж був знову звільнений. "12 років рабства", реалістичний і жорстокий опис досвіду Нортапа, було засновано на його мемуарах. Фільм зробив те, що багатьом до нього не вдавалося: він раз і назавжди спростував ідею про те, що рабство було чим завгодно, тільки не жахливою і несправедливою практикою, з наслідками якої Америка розплачується досі.

"Незламний", 2014
Джек О'Коннелл в фильме Джек О'Коннелл у фільмі "Незламний", 2014

Фільм "Незламний" не відбувся б без героя, який пережив випробування за часів Другої світової війни. Центром своєї другої режисерської роботи Анджеліна Джолі зробила історію Луї Замперіні — олімпійського чемпіона, який під час Другої світової війни став командиром бомбардувальника і зазнав аварії в Тихому океані, потрапив в полон до японців і дивом вижив.

"Усесвіт Стівена Хокінга", 2014
Эдди Редмэйн в фильме Едді Редмейн у фільмі "Усесвіт Стівена Хокінга", 2014

Доля вченого фізика Стівена Хокінга вражає, навіть якщо ви не цікавитеся фізикою. Заснований на книзі Travelling to Infinity: My life with Stephen Джейн Хокінг, першої дружини Стівена Хокінга, фільм розповідає про життя і кар'єру астрофізика. Ще в студентські роки у Хокінга діагностували хворобу Лу Геріга, через яку вчений поступово втрачав здатність говорити і рухатися. Попри прогресуючу хворобу, Хокінг продовжував свою наукову діяльність.

"Стів Джобс", 2015
Майкл Фассбендер в фильме Майкл Фассбендер у фільмі "Стів Джобс", 2015

Цифрову революцію неможливо уявити без Стіва Джобса — загадкового і геніального винахідника. Цей біографічний фільм намагається пролити світло на його особистість і життя, завжди оповите міфами і плітками. Майкл Фассбендер грає головну роль в захоплюючій драмі, дія якої розгортається навколо створення трьох знакових продуктів Apple.

"Засновник", 2016
Майкл Китон в фильме Майкл Кітон у фільмі "Засновник", 2016

Роль, з якою Майкл Кітон повернувся в кіно. "Засновник" розповідає про пізні починання і швидке зростання до мультимільярдера Рея Крока, творця мережі ресторанів швидкого харчування McDonald's, який прославився не лише своєю геніальністю, а й жорстокістю.

"Тоня проти всіх", 2017
Марго Роббі у фільмі "Тоня проти всіх", 2017

Практично кожен американець, який народився до 1985 року, знав, хто така Тоня Хардінг. Але саме фільм "Тоня проти всіх" вивела її божевільну історію на міжнародний рівень. Фільм, в якому Марго Роббі зіграла головну роль, оповідає про походження знаменитої американської фігуристки, яка була на межі всесвітньої слави, поки все це звалилося в 1994 році під час відбору на Оліпмпійські ігри

"Гаррієт", 2019
Синтия Эриво в фильме Синтія Еріво у фільмі "Гаррієт", 2019

Синтія Еріво грає Гаррієт Табмен, яка народилася в рабстві на півдні Америки і втекла. За допомогою системи Підземна залізниця, вона повернулася, принаймні, з низкою місій, щоб врятувати інших рабів.

"Джуді", 2019
Рене Зеллвегер в фильме Рене Зеллвегер у фільмі "Джуді", 2019

У легендарної співачки, виконавиці і акторки Джуді Гарланд — попри увесь її блиск і гламур — було важке життя, повне травм і залежностей. У цьому фільмі основна увага приділяється останнім місяцям життя Гарланд, напередодні її смерті в 1969 році. На цьому етапі свого життя Гарленд пережила низку серйозних злетів і падінь, і боролася з хворобами, викликаними вживанням наркотиків і алкоголю.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.