До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 найкращих трилерів в історії кіно

З усіх жанрів сучасного кіно трилер, мабуть, — найскладніша для визначення категорія фільмів. Але замість намагатися окреслити поняття жанру, краще зрозуміти, які трилери вважаються знаковими, і як вони визначають жанр.

"Подвійна страховка", 1944

"Подвійна страховка" Біллі Вайлдера вважається одним з найкращих американських фільмів усіх часів. У цьому нуарному кіно Барбара Стенвік грає головну роль провокаційної домогосподарки, яка спокушає страхового агента в особі Фреда Макмюррея й намовляє на вбивство свого чоловіка, адже тоді зможе отримати виплату за його страховим полісом.

Реклама
"Запаморочення", 1958

"Запаморочення" нерідко вважається найбільшим досягненням кінематографа, уособлюючи пік психосексуальних пристрастей легендарного Альфреда Гічкока. У цій стрічці Джеймс Стюарт грає колишнього детектива Джона "Скотті" Фергюсона, який змушений достроково вийти на пенсію. Але невдовзі, приставши на прохання знайомого простежити за дружиною, Скотті погоджується на роль приватного детектива.

"На північ через північний захід", 1959

Навряд чи є ще такий зворушливий, сексуальний і сповнений багатьох знакових моментів фільм, як "На північ через північний захід". З-поміж багатьох переваг стрічки — її справжня легкість у всьому: у розгортанні сюжету, грі акторів, роботі кінематографістів.

"Синій оксамит", 1986

"Синій оксамит" — ідеальний приклад жанрового кіно. Відчайдушні дівчата, корумповані поліційники та злочинний світ — синергія цих чинників у комбінації з фірмовою естетикою Девіда Лінча зробили стрічку шедевром епохи.

"Основний інстинкт", 1992

Пол Верговен — майстерний режисер, фільми якого часто межують між добром і злом. "Основний інстинкт", що вийшов на екрани 1992, набагато випередив свій час у питаннях зображення сексу. Найвідоміший фільм у кар’єрі не тільки Шерон Стоун, а й легендарного режисера.

"Скажені пси", 1992

Дебютний авторський фільм Квентіна Тарантіно "Скажені пси" змінив кінематограф і мав колосальний вплив на майбутні покоління в створенні стилю й побудові сюжету. Фільм вирізнився вже знаковими для режисера елементами: насильницькі злочини, відсилання до попкультури, ненормативна лексика й нелінійне оповідання. Свого часу журнал Empire назвав його "найнезалежнішим фільмом усіх часів".

"Секрети Лос-Анджелеса", 1997

Заснована на однойменному романі Джеймса Еллроя, найнігілістичнішого кримінального письменника сучасності, стрічка "Секрети Лос-Анджелеса" порушує питання глибоко вкоріненої корупції в поліційному управлінні Лос-Анджелеса на початку 1950-х. Це гарний, динамічний фільм, який відповідає всім очікуванням від нуару, але водночас пропонує цікавих, деталізованих персонажів і химерно сплетену сюжетну лінію.

"Із широко заплющеними очима", 1999

Останній фільм Стенлі Кубрика, у якому Ніколь Кідман і Том Круз грають проблемну сімейну пару. Стрічка "Із широко заплющеними очима" оповідає історію лікаря Білла Гартфорда, який проходить пришвидшений курс з усіх питань сексу, коли його дружина зізнається в альтернативних сексуальних фантазіях. Ця еротична містерія, як і всі інші фільми Кубрика, така стильна, що від екрана неможливо відвернути погляду.

"Бійцівський клуб", 1999

Екранізація роману Чака Паланіка стала візитною карткою режисера Девіда Фінчера. Як часто буває, на час виходу стрічки багато хто вважав її надто похмурою, жорстокою й нігілістичною, що призвело до середніх касових зборів. Проте "Бійцівський клуб" отримав нове життя завдяки астрономічному продажу DVD й у кінцевому підсумку став гітом 90-х і культовою класикою.

"Малголланд-драйв", 2001

Глибоко специфічні й часто незрозумілі фільми Девіда Лінча нерідко викликають розбіжності: ентузіасти хвалять прагнення режисера до сюрреалізму, а недоброзичливці просто стверджують, що його стрічки не мають жодного сенсу. Що стосується "Малголланд-драйв", то фільм і справді без чіткого сюжету, але оскаржувати його красу й привабливість досить складно.

"Чорний лебідь", 2010

Драматичний світ балету — ідеальний ґрунт для дослідження професійних ревнощів та одержимості. Похмурий психологічний фільм Даррена Аронофскі переконливо розкриває ці теми через чудові виступи Наталі Портман і Міли Куніс, які доводять залаштункові інтриги до запаморочливих крайнощів.

"Полонянка", 2013

Дені Вільнев знає, як створити суворе й напружене кіно. Фільм "Полонянки" розповідає історію батька, шестирічна дочка якого разом з подругою зникла безвісти. З відчаю він починає вершити правосуддя сам і бере в заручники головного підозрюваного у викраденні дітей. Г’ю Джекман, Джейк Джилленгол і Пол Дано — грізне тріо акторів, які чудово впоралися із зображенням сили людського відчаю й бажання помститися.

"Служниця", 2016

Коли здавалося, що еротичні трилери — це всього лише заборонений плід колишньої епохи, на світ з’явився готичний фільм Пак Чхан Ука. Сюжет розгортається в окупованій японцями Кореї, де служниця бере участь в афері зі зваблення багатої японської спадкоємиці заради привласнення її спадку.

"Тебе ніколи тут не було" 2017

Опус Лінн Ремсі розповідає про найманого вбивцю, який рятує життя дівчат, що зазнали насилля. Галюцинаторний, сміливий і такий же гарний, як і жорстокий, фільм "Тебе ніколи тут не було" — шедевр сучасного кіно.

"Паразити", 2019

Тріумфатор 2019 року — "Паразити" — це гострий напівмарксистський коментар про труднощі позбавлення від бідності й класового невдоволення. Сюжет стрічки оповідає про членів бідної родини, які прагнуть влаштуватися на роботу до багатіїв і вдають із себе висококваліфікованих працівників.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.