До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 фільмів-номінантів на "Оскар–2024", які вже можна подивитися

Оскарівські перегони офіційно розпочато. Цього року на кінопремію номіновані дуже різні фільми: від сюрреалістичної казки "Бідолашні створіння" до масштабного байопіка "Оппенгеймер". Аби краще підготуватися до церемонії, запланованої на 10 березня, пропонуємо добірку фільмів-номінантів, які вже можна подивитися — онлайн та в кінотеатрах.

"Анатомія падіння"

Реклама

Номінації: найкращий фільм, найкращий режисер (Жюстін Тріє), найкраща актриса (Сандра Гюллер), найкращий оригінальний сценарій, найкращий монтаж.

Цьогорічний фільм-переможець Каннського кінофестивалю. "Анатомія падіння" французької режисерки Жюстін Тріє — напружений трилер про відповідальність та провину. Події трилеру починаються у віддаленому засніженому будиночку у Французьких Альпах, де німецька письменниця Сандра (Сандра Гюллер) живе зі своїм маленьким сином Даніелем (Майло Мачадо Гранер) і дещо розчарованим у житті чоловіком Семюелем (Семюель Тейс). Коли тіло чоловіка знаходять біля їхнього будинку, всім навкруги незрозуміло, чи він упав сам, чи стрибнув, чи його штовхнули — і незабаром героїня Сандри постає перед судом за його вбивство.

"Барбі"

Номінації: найкращий фільм, найкраща жіноча роль другого плану (Америка Феррера), найкращий актор другого плану (Раян Гослінг), найкращий адаптований сценарій, найкраща робота художника-постановника, найкраща оригінальна пісня ("I'm Just Ken" і "What Was I Made For?"), найкращий дизайн костюмів.

Яскрава та іронічна стрічка Ґрети Ґервіґ розповідає історію Барбі, яка живе в наївному ляльковому світі, проте одного дня стикається з екзистенційною кризою та вирушає у реальний світ. Талановита акторська гра (в ролі Барбі — Марго Роббі, Кена втілює блискучий Раян Гослінг), фантазійні декорації, костюми, музика та феміністичне режисерське послання роблять "Барбі" одним з найголовніших фільмів року.

"Вбивці квіткової повні"

Номінації: найкращий фільм, найкращий режисер (Мартін Скорсезе), найкраща актриса (Лілі Гладстон), найкращий актор другого плану (Роберт Де Ніро), найкраща операторська робота, найкраща робота художника-постановника, найкраща оригінальна музика, найкраща оригінальна пісня ("Wahzhazhe (A Song For My People)"), найкращий монтаж, найкращий дизайн костюмів.

Нова робота легендарного Мартіна Скорсезе з оскароносними Робертом Де Ніро та Леонардо Ді Капріо у головних ролях. Події відбуваються в 1920-х роках в Оклахомі, в основі сюжету — реальна історія про серію вбивств представників племені осейджів, які у ті часи були захмарно заможними через знайдені на їхніх землях родовища нафти. Окремої уваги заслуговує драматична робота акторки індіанського походження Лілі Гладстон, яка зіграла Моллі Баркхарт — представницю осейджів, яка закохується та одружується з підступним і жадібним Ернестом Баркхартом (Леонардо Ді Капріо).

"Маестро"

Номінації: найкращий фільм, найкраща актриса (Кері Малліган), найкращий актор (Бредлі Купер), найкращий оригінальний сценарій, найкраща операторська робота, найкращий макіяж і зачіска, найкращий звук.

"Маестро" — біографічний фільм режисера Бредлі Купера, присвячений легендарному диригенту та композитору Леонарду Бернстайну, а також його стосункам з дружиною, акторкою Феліцією Монтеалегре. Широкій аудиторії Бернстайн відомий насамперед як автор музики до стрічки "Вестсайдська історія" 1961 року, яка здобула 10 "Оскарів". У головних ролях — Бредлі Купер та Кері Малліган.

"20 днів у Маріуполі"

Номінація: найкращий документальний фільм.

Документальна стрічка лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова розповідає про облогу Маріуполя на початку вторгнення. Члени команди Associated Press стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів. Фільм здобув приз глядацьких симпатій в межах програми World Cinema Documentary на кінофестивалі "Санденс".

"Минулі життя"

Номінації: найкращий фільм, найкращий оригінальний сценарій.

Чуттєва мелодрама режисерки Селін Сон розповідає про стосунки кореянки Ен На та її шкільного друга Хе Сон, в якого дівчина була закохана з дитинства. Вона емігрує в Канаду, і їхня наступна зустріч відбувається за 12 років, а потім — ще за 12, коли Ен На вже носить ім'я Нора та одружена з американцем.

"Оппенгеймер"

Номінації: найкращий фільм, найкращий режисер (Крістофер Нолан), найкращий актор (Кілліан Мерфі), найкраща актриса другого плану (Емілі Блант), найкращий актор другого плану (Роберт Дауні-молодший), найкращий адаптований сценарій, найкраща операторська робота, найкращий дизайн, найкраща оригінальна музика , найкращий монтаж, найкращі костюми, найкращий макіяж та зачіска, найкращий звук.

"Оппенгеймер" оповідає історію геніального вченого, винахідника ядерної бомби Роберта Оппенгеймера. Фільм Нолана натхнений книжкою лауреатів Пулітцерівської премії Кая Берда та Мартіна Дж. Шервіна "Американський Прометей", яка розповідає про життя та спадщину Дж. Роберта Оппенгеймера, батька атомної бомби. На головну роль Крістофер Нолан обрав свого давнього друга Кілліана Мерфі.

"Бідолашні створіння"

Номінації: найкращий фільм, найкращий режисер (Йоргос Лантімос), найкраща акторка (Емма Стоун), найкращий актор другого плану (Марк Руффало), найкраща операторська робота, найкращий дизайн, найкращий монтаж, найкращий дизайн костюмів, найкращий грим і зачіска, найкраща оригінальна музика.

Чи не найкращий за всю кар'єру фільм грецького режисера Йоргоса Лантімоса. В його основі — однойменний роман шотландського письменника Аласдера Ґрея, який розповідає історію юної Белли Бакстер, яка живе у Лондоні у вікторіанську епоху. Героїня по суті є творінням геніального хірурга Годвіна Бакстера, який підживлює їй мозок дитини. "Бідолашні створіння" — розкішна сюрреалістична казка про жінку, яка здобуває свободу, пізнаючи себе та світ навколо.

"Наяд"

Номінації: найкраща жіноча роль (Аннет Бенінг), найкраща жіноча роль другого плану (Джоді Фостер).

Спортсменка Даяна Наяд у 60 років вирішує здійснити мрію свого життя — перетнути пролив між Кубою та Флоридою понад 165 кілометрів завширшки. Допомагає їй у цьому давня подруга і тренерка Бонні. У головних ролях відповідно — Аннет Бенінг і Джоді Фостер.

"Зона інтересу"

Номінації: найкращий фільм, найкращий міжнародний фільм, найкращий режисер, найкращий адаптований сценарій, найкращий звук.

Німецький трилер Джонатана Глейзера розповідає про коменданта Освенцима (Крістіан Фрідель) та його холоднокровну дружину (Сандра Гюллер), які виховують своїх маленьких дітей у квітучій ідилії біля концтабору. Безперечно, це один із найкращих фільмів року.

"Снігова спільнота"

Номінації: найкращий міжнародний повнометражний фільм, найкращий макіяж та зачіска.

"Снігова спільнота" — моторошний трилер про виживання, заснований на реальних подіях. Він розповідає про жахливе випробування, з яким зіткнулися ті, хто вижив у авіакатастрофі в Уругваї в 1972 році, яка сталась в Андах. У фільмі показано, як героям вдається вжити в умовах сильного холоду і дефіциту ресурсів. Стрічка також досліджує теми людської стійкості в найскладніших умовах. Прем'єра відбулася на кінофестивалі у Венеції, фільм представлятиме на церемонії "Оскар" Іспанію.

"Граф"

Номінація: найкраща операторська робота.

Італійський режисер Пабло Ларраін представляє чорну комедію "Граф": це такий собі паралельний всесвіт, у якому покійний чилійський диктатор Аугусто Піночет (Хайме Ваделл) живе як 250-річний вампір. Мешкаючи в напівзруйнованому маєтку на південному краю континенту, він продовжує підживлювати свій апетит до зла та чинити жорстокість — і це потужне нагадування світу про підступну та постійно присутню небезпеку фашизму.

"Американська симфонія"

Номінація: найкраща оригінальна пісня ("It Never Went Away").

Зворушливий документальний фільм досліджує рік із життя відомого музиканта Джона Батіста та зосереджується на його музичній кар’єрі (включно з його 11 номінаціями на 64-й церемонії вручення премії "Греммі") та труднощами, з якими стикається його дружина Сулейка Джауад, борючись з лейкемією.

"Індіана Джонс і реліквія долі"

Номінація: найкраща оригінальна музика.

П'ята стрічка про пригоди культового археолога Індіани Джонса у виконанні Гаррісона Форда. У новому фільмі Індіану Джонса відвідує його похресниця, втягуючи в пошуки реліквії Архімеда, механізму, здатного переміщувати в часі. За ним полюють нацисти, з якими археолог боровся в молодості, і тепер справа його життя та сама історія опиняються в небезпеці.

"Німона"

Номінація: найкращий мультфільм.

Події цього непересічного мультфільму відбуваються у футуристичному середньовічному світі. Лицар Баллістер став головним підозрюваним у вбивстві королеви, тому змушений тікати. Зухвала дівчинка-підліток на ім'я Німона виявляється єдиною, хто здатний допомогти йому очистити власне ім'я від підозр — проте виявляється, що вона перевертень, і на таких, як вона, лицар раніше полював.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.