До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 фактів з документального серіалу "Супермоделі"

У документальному серіалі "Супермоделі" режисери Роджер Росс Вільямс і Лариса Біллс повертають нас у 1980— 1990-ті роки, щоб показати стрімке зростання карʼєр чотирьох моделей — Лінди Євангелісти, Сінді Кроуфорд, Наомі Кемпбелл і Крісті Тарлінгтон. З-поміж архівних кадрів та інтерв’ю можна побачити їхні важкі починання: від того, як їх помітили в підлітковому віці, до труднощів з проникненням у неймовірно конкурентоспроможну галузь. У Нью-Йорку четверо стали постійними учасницями модних показів, перш ніж низка подій підняла їх на вершину — спільна поява на обкладинці британського Vogue, участь у музичному кліпі Джорджа Майкла та іконічний показ Versace. Vogue.ua зібрав 12 фактів з серіалу "Супермоделі", що відкривають завісу таємниць життя цієї зіркової четвірки.

Лінда Євангеліста, Сінді Кроуфорд, Наомі Кемпбелл і Крісті Тарлінгтон дефілюють для Versace, 1991 рік
Лінда Євангеліста, Сінді Кроуфорд, Наомі Кемпбелл і Крісті Тарлінгтон дефілюють для Versace, 1991 рік

Реклама

Наомі не стала іконою — вона нею народилася

Перший епізод "Супермоделей" розповідає про дитинство квартету, і якщо четверо були чарівними малюками, то головний приз отримала Наомі Кемпбелл. У дитинстві вона вже була акторкою. У 8-річному віці вона грала Білосніжку та Попелюшку, а потім з’явилася в музичних кліпах Боба Марлі IsThisLove та CultureClubI’llTumble 4 Ya. "Коли мені було п’ять років, — розповідає модель, — мама віддала мене до приватної школи, де я стала жертвою расистських образ. Я в жодному разі не дозволила би знущатися з себе, тому дуже рано навчилася захищатися та відповідати на образи".

Наомі Кемпбелл у віці 18 років, 1988 рік
Наомі Кемпбелл у віці 18 років, 1988 рік

1980-ті та 1990-ті роки були божевільним часом

Дебют квартету в індустрії моди стався, коли вони були ще підлітками. Певні ситуації, з якими вони стикалися, є гротескними: Сінді Кроуфорд, якій стрижуть волосся без її згоди, Наомі Кемпбелл, яку фотографували на колишній рабській плантації... Остання також згадує художнього керівника, який торкався її грудей під час фотосесії, а 16-річна Лінда Євангеліста опинилася в Японії з модельним контрактом, коли її попросили позувати оголеною. Зі свого боку, Крісті Тарлінгтон розповідає про те, як вона була змушена показати свої груди для портрета, який потім зʼявився на першій шпальті журналу. "Я була молода і наївна, — згадує вона. — Пригадуючи це, я розумію, що мені справді пощастило вибратися". Один із найтривожніших моментів також стосується Крісті Тарлінгтон, яка одного дня опиняється в Парижі з агентом Жаном-Люком Брюнелем. Згодом останній створить власну компанію за підтримки Джеффрі Епштейна, що буде звинувачений у зґвалтуванні неповнолітніх, а потім покінчить життя самогубством перед судом.

АззедінАлайя завжди підтримував Наомі Кемпбелл

У 16 років у Наомі Кемпбелл вкрали сумку в Парижі, в якій були всі її гроші. Колега-модель змилосердилася над нею і відвела на вечерю. Саме там Кемпбелл зустріла чоловіка, якого незабаром назве "татом" — АззедінаАлайя. Після зустрічі цей провидець дзвонить матері Наомі і каже, що її донька буде в безпеці під його дахом. "Він був тим, хто познайомив мене з усім, — згадує Наомі. — Він познайомив мене з надзвичайними людьми в мистецтві, архітектурі та дизайні. Мені доводилося спостерігати за його роботою, я вчилася в нього, і він ставився до мене як до своєї дочки. Він готував для мене сніданок і вечерю. Іноді ми сперечалися". Коли скандально відомий артист доторкнувся до її грудей, Наомі Кемпбелл негайно повідомила про це АззедінуАлайя, який зателефонував нападнику, після чого той більше до неї не наближувався. У 2017 році зірку шокувала смерть дизайнера.

Аззедін Алайя та Наомі Кемпбелл, 2000 рік
Аззедін Алайя та Наомі Кемпбелл, 2000 рік

ІвСен-Лоран допоміг Наомі Кемпбелл створити її першу обкладинку Vogue

Якось Наомі Кемпбелл розповідала про свою вдячність темношкірим моделям, які прийшли в індустрію раніше, від Донієл Луни до Іман, але додала, що вона "хотіла розширити межі й отримати те, що мали білі". Ось як вона попросилася зробити свою першу обкладинку для Vogue у 1987 році. "Вони не знали, що сказати, і мені було ніяково, ніби я зробила помилку, піднявши цю тему. У той час я працювала з ІвомСеном-Лоран. Я вирішила поговорити з ним про це, не знаючи, чи зможе він мені допомогти чи навіть захистити мене. Наступного дня я була в Нью-Йорку на зніманні з Патріком Демаршельє. Поки номер не вийшов, я не знала, що темношкіра жінка вперше була на обкладинці французького Vogue. Я не знала, що це порушує таке табу". Лінда Євангеліста пригадує, що її збентежило те, що Наомі не працює на стількох шоу, як вона та інші: "Тож, — каже вона, — я сказала їм: якщо вони не візьмуть Наомі, вони також не матимуть мене". Наомі Кемпбелл погоджується: "Лінда та Крісті ризикнули заради мене. Вони підтримали мене, і це дозволило мені продовжувати. Я робила всі ці престижні модні покази, але коли дійшло до реклами, мене ніхто не запрошував. Мені було боляче. Іноді мене запрошували на роботу просто для того, щоб заспокоїтися, а на знімальному майданчику я просто сиділа і нічого не робила. Це змусило мене як ніколи рішуче припинити дискримінацію".

Лінда Євангеліста, Наомі Кемпбелл, Поллі Меллен і Крісті Тарлінгтон в готелі Plaza в Нью-Йорку, 1989 рік
Лінда Євангеліста, Наомі Кемпбелл, Поллі Меллен і Крісті Тарлінгтон в готелі Plaza в Нью-Йорку, 1989 рік

Супермоделі отримували дуже добрі гроші

На піку успіху чотири моделі отримували захмарні зарплати. Лінда Євангеліста отримала 23000 євро за один показ Lanvin. Але квартет думав не лише про гроші. "Я хотіла працювати з дизайнерами, які мені подобаються", — згадує Крісті Тарлінгтон. Тому вона допомогла привернути увагу до молодих дизайнерів, серед яких Марк Джейкобс, Анна Суї та Джон Гальяно. "Я не міг заплатити моделям за свій показ, — каже Марк Джейкобс. — Я телефонував до агентств і питав, чи хтось погодиться на роботу в обмін на одяг. Крісті погодилася, перш ніж переконати Сінді, Наомі та Лінду".

Марк Джейкобс і Крісті Тарлінгтон, 1993 рік
Марк Джейкобс і Крісті Тарлінгтон, 1993 рік

Їх називали "важкими" за найменшої нагоди

У цей період супермоделі утвердили свою владу. Як результат — їх почали називати "важкими", як пояснює Наомі Кемпбелл. "Важко було бути чорношкірою жінкою, яка не тримає язика в кишені, і я не раз від цього страждала. Я залишила модельне агентство Ford і пішла до Elite. Одного разу Джон Касабланкас, засновник Elite, повів мене в Revlon для підписання контракту. Але коли мені назвали зарплату, я відмовилася. Я сказала їм, що заробила би це за один день у Токіо, і що я не розумію, чому я маю погоджуватися на ту саму суму за рік роботи. Джон виглядав надзвичайно збентеженим. Саме тоді він у пресі почав називати мене "важкою" і казати всім, що звільнив мене. Це зруйнувало мою кар’єру на багато років, але все, в чому я була винна, це в тому, що наважилася відкрити рот".

Наомі Кемпбелл, Карл Лагерфельд і Крісті Тарлінгтон, 1991 рік
Наомі Кемпбелл, Карл Лагерфельд і Крісті Тарлінгтон, 1991 рік

Лінда Євангеліста досі шкодує, що сказала, що не встає з ліжка менш ніж за 10000 доларів на день

"Я вже не та людина, якою була 30 років тому, — зізнається Лінда Євангеліста, посилаючись на цитату, яка обійшла весь світ і за яку вона роками вибачалася. — Я не хочу бути відомою цим. Я не мала цього казати. Ця цитата зводить мене з розуму. Я вже навіть не знаю, як підійти до цієї теми. Але якби ці слова сказала інша людина, я переконана, що це сприйняли б інакше".

Лінда Євангеліста під час знімання для Vogue, березень 1995 року
Лінда Євангеліста під час знімання для Vogue, березень 1995 року

Після того, як Наомі Кемпбелл впала під час показу VivienneWestwood, інші дизайнери попросили її зробити це знову

Одна з найдивовижніших сцен документального серіалу "Супермоделі" Наомі розповідає про своє епічне падіння під час показу колекції VivienneWestwood осінь-зима 1993/1994. Коли вона падає, глядачі підстрибують з місць, і Наомі опускає голову, перш ніж підвестися, посміхаючись. "Згодом, — згадує вона, — інші дизайнери запитували мене, чи не хочу я повторити це. Тоді я не зрозуміла, а потім у мене зʼявилося пояснення — увага ЗМІ!".

Сінді та Лінда розповіли про свої перші шлюби

Про свій шлюб із Річардом Гіром, який тривав чотири роки, Сінді каже: "Мені було 22, коли ми познайомилися. У молодості ви питаєте партнера: "Тобі подобається бейсбол? І мені теж. Тобі подобається тибетський буддизм? Гей, мені це теж може сподобатися. Ти готова наслідувати свого коханого". Лінді теж було 22 роки, коли вона вийшла заміж за свого агента Жеральда Марі. "Я швидко зрозуміла, що була не з тією людиною, — згадує вона. — Але покинути насильницькі стосунки не так легко, як здається. Він ніколи не псував мені обличчя, тому що це було моїм заробітком. У 27 років він нарешті відпустив мене". Пізніше кілька жінок звинуватили Жеральда Марі в зґвалтуванні та сексуальному насильстві, але минулого лютого французька прокуратура закрила розслідування через термін давності. Він заперечує звинувачення і стверджує, що "ніколи нікому не шкодив". "Коли я дізналася, що він ображав і ґвалтував усіх цих жінок, — продовжує Лінда, — це розбило моє серце. Я ніколи не розповідала про це, бо боялася. Завдяки силі всіх цих жінок, які виступили, я знайшла в собі сміливість говорити. Я хотіла би, щоб справедливість перемогла, і щоб жінки знали, що вони не самотні".

Сінді Кроуфорд і Річард Гір на церемонії вручення премії "Оскар", 1991 рік
Сінді Кроуфорд і Річард Гір на церемонії вручення премії "Оскар", 1991 рік

Лінда Євангеліста розповіла про операції

В останньому епізоді Лінда розповідає про сеанси CoolSculpting, які залишили її, за її словами, "повністю спотвореною" та змусили переховуватися п’ять років. "У цьому середовищі, — сказала вона зі сльозами на очах, — нам постійно пропонували нові методи краси, і я спробувала деякі, що були показані ефективними в рекламі. Але після CoolSculpting моє життя перетворилося на пекло. Якби мені сказали, що це може призвести до того, що я погладшаю настільки, що не здатна буду це скинути, я б ніколи не ризикнула. Ось що занурило мене в депресію. Я роками не працювала і ховалася". У серіалі ми також бачимо її в лікарні, коли вона бореться з раком грудей. "Три роки тому мені поставили діагноз. Рішення про подвійну мастектомію зробити було легко, але цього виявилося недостатньо. Я вже навіть не знаю, скільки операцій я перенесла... Для мене ці шрами — це трофеї, бо вони нагадують про випробування, які я подолала. Бути спотвореною, з іншого боку, не є трофеєм. Втрата роботи та засобів до існування розбили моє серце". Пізніше в епізоді ми бачимо, як її запрошують закрити шоу Fendi у 2022 році завдяки Кіму Джонсу, який дізнався, що з нею сталося. Поки публіка шалено аплодує, Лінда намагається приховати свої емоції.

Лінда Євангеліста закриває показ Fendi у 2022 році
Лінда Євангеліста закриває показ Fendi у 2022 році

Донька Крісті Тарлінгтон, Грейс Бернс, заснувала власну організацію EveryMother Count

Лінда Євангеліста не єдина, хто мав серйозні проблеми зі здоров'ям. В одному з епізодів Крісті Тарлінгтон розповідає про кровотечу, яку вона зазнала після народження доньки Грейс Бернс у 2003 році. За нею добре доглядали, вона одужала, але тяжке випробування підштовхнуло її до ідеї створити свою некомерційну організацію EveryMotherCount ("Кожна мати має значення"). "Мені потрібно було щось зробити, — коментує вона. — Чому ніколи не говорилося, що стільки жінок померло від таких ускладнень? Просто через нашу репродуктивну систему ми більш чутливі до багатьох речей, але набагато менше грошей вкладається в дослідження та в наше здоров’я. Я намагалася використовувати свій голос, щоб захищати інших жінок. Моя донька любить EveryMotherCount і вона каже: "Ти робиш це завдяки мені. Завдяки мені ця організація існує. Вона дуже добре знає, що змінила моє життя".

Грейс Бернс і Крісті Тарлінгтон, 2023 рік
Грейс Бернс і Крісті Тарлінгтон, 2023 рік

Наомі Кемпбелл розповіла про свої проблеми із залежністю

Не все було райдужно і для Наомі Кемпбелл. Після смерті Джанні Версаче в 1997 році вона поринула в депресію: "Моє горе було величезним. Цей траур був дивним, тому що я була в шоці і не могла це висловити. Я тримала в собі весь свій смуток. І так я почала вживати заборонені речовини, бо намагалася приховати своє горе. Залежність — це неприємна річ. Ви думаєте, що це вас вилікує, але ні. Це може викликати величезний страх і тривогу, тому я розлютилася. Я вбивала себе. Я вирішила піти на реабілітацію". Ми також бачимо, як вона підтримує Марка Джейкобса та Джона Гальяно в їхніх битвах із залежністю, а також її велику благодійну роботу після одужання, щоб висвітлити ринки, що розвиваються, які довгий час ігнорувалися індустрією моди. "Люди в Африці, на Близькому Сході та в Індії... Мені досі шкода, що я їх ігнорувала. Це було не більше і не менше, ніж дискримінація. Тож, тепер я хочу використати свій соціальний стан, щоб допомогти молодим креативним людям бути там, де вони мають бути, і спробувати надолужити згаяне".

Наомі Кемпбелл під час Arise Fashion Week у Лагосі, 2019 рік
Наомі Кемпбелл під час Arise Fashion Week у Лагосі, 2019 рік

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.