До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 чудових серіалів, знятих за книгами

Література — ​​нескінченне джерело натхнення для творців сучасних серіалів. Серед величезної різноманітності серіалів за книгами ми вибрали кілька найбільш гідних вашої уваги – тут і такі гіти, як "Олівія Кіттерідж" з прекрасною Френсіс Макдорманд, і менш відомі, але не менш цікаві серіали.

"Валерія"

"Валерія" — чарівна іспанська драма, яка найбільше нагадує "Секс у великому місті". Її головна героїня — 30-річна письменниця Валерія, яка намагається впоратися з творчою і особистою кризою і знаходить підтримку у трьох своїх подруг. Як і в "Сексі у великому місті", четвірка дівчат тусуються, танцюють, п'ють коктейлі (це перший план), щиро ділячись одна з одною найпотаємнішим і допомагаючи подолати кризу. В основі серіалу — книга популярної іспанської письменниці Елізабет Беневант, історія якої цілком може бути екранізована. Елізабет завжди мріяла опублікувати книгу, але довго не знаходила на це коштів. Опублікувавши в 2013 році свої автобіографічні нотатки про пригоди письменниці Валерії на платформі Amazon, вона отримала такі теплі відгуки читачів, що їй миттєво зателефонували з кількох видавництв і запропонували кругленький гонорар за дебютний роман. Зрештою права на екранізацію "Валерії" викупив Netflix.

Реклама
"Залишені"

Один із найуспішніших серіалів HBO, який ішов на каналі з 2014 по 2017 роки – по-справжньому похмурий та драматичний, із блискучою музикою сучасного композитора Макса Ріхтера. Джастін Теру грає шефа поліції Кевіна, який змушений підтримувати порядок у штаті Нью-Йорк після того, як світ просто збожеволів. Події відбуваються після "Раптового відходу" — коли 2 відсотки землі зникає безвісти, а частина людей приєднуються до культу "Винних решти". Приєднується до нього і дружина Кевіна, тому тільки й залишається, що рятувати світ. "Залишені" — екранізація бестселера Тома Перроти, письменника і сценариста, чиї сюжети завжди блискуче перетворюються на кіно — наприклад, екранізація його роману "Як малі діти" у 2007 році була номінована на "Оскар".

"Прибиральниця"

Маргарет Квеллі, про яку світ дізнався після фільму "Якось у Голлівуді" Квентіна Тарантіно, грає головну роль у новому серіалі "Прибиральниця: Історія матері-одиначки". Вона грає молоду матір, яка миє туалети заможних людей, щоб забезпечити усім необхідним маленьку доньку. Партнеркою Маргарет на зйомках стала її мати, актриса Енді Макдавелл — у фільмі вона також зіграла матір героїні Квеллі. Серіал знято на основі мемуарів Стефані Ленд "Прибиральниця. Історія матері-одиначки, що вирвалася зі злиднів" і це один із найкращих серіалів про аб'юз та емоційне насильство, що вийшли останнім часом.

"У пошуках Аляски"

"У пошуках Аляски" Енді Макдавелл — роман популярного американського письменника, майстра підліткової літератури Джона Гріна. У 2005 році книга була визнана найкращим романом року, написаним для підлітків, а в 2019 році історію Гріна екранізував Hulu. У центрі сюжету — 16-річний Майлз Холтер, який вирушає до академії Калвер-Крік, щоб розгадати останні слова Франсуа Рабле "Іду шукати Величне "Можливо"". У школі хлопець знаходить друзів, закохується в дівчину на ім'я Аляска Янг, а трагічні події, що з ним відбулися, допомагають розгадати таємницю слів Рабле. У ролі Майлза — талановитий юний актор Чарлі Пламмер ("Усі гроші світу"), лауреат премії Марчелло Мастрояні Венеційського кінофестивалю. До слова, саме Пламмер міг зіграти Людину-павука, але в зрештою його випередив Том Холланд.

"Підземна залізниця"

Екранізація найгучнішого американського роману останніх років. Барак Обама назвав "Підземну залізницю" великим американським романом і вніс до свого щорічного рейтингу книг, які необхідно прочитати всім. Книга вийшла в 2016 році і отримала ключові літературні премії — Національну книжкову премію США та "Пулітцера". Дія відбувається в Америці до Громадянської війни і розповідає про звільнення від рабства. Головна героїня Кора працює на плантації бавовни в Джорджії й вирішує втекти, коли дізнається про існування Підземної залізниці. Дорогою Кора вбиває молодого білого хлопця, який намагається спіймати її. Режисер серіалу — Баррі Дженкінс, оскарівський номінант за фільми "Місячне світло" та "Якби Білл-стріт могла говорити".

"Колесо часу"

Серіал "Колесо часу" напевно оцінять любителі фентезі. Він знятий за однойменною серією Роберта Джордана, яка увійшла в історію як один із наймасштабніших фентезі-романів: це сага з 11 томів, яка налічує понад 300 персонажів. У всьому світі "Колесо часу" страшенно популярна книга, багато в чому тому, що натхненна і написана в стилі незмінної саги Толкієна "Володар перснів". У 2021-му серіал екранізував Amazon, ще до прем'єри продовживши його одразу на 2 сезони. У шоу йдеться про юнаків з невеликого села — Дворіччя — Ранда, Перріна і Мета, на яких починає полювати Темний і його поплічники. Впоратися зі злом їм допомагає Морейн Дамодред, впливова членкиня жіночого ордену (у виконанні Розамунд Пайк). Серіал розкішно знятий і цілком може замінити "Гру престолів", якщо ви сумуєте за цим шоу.

"Олівія Кіттерідж"

Чотирьохсерійний мінісеріал HBO "Що знає Олівія" варто подивитися хоча б тому, що головну роль там грає блискуча Френсіс Макдорманд, володарка "Оскара", "Золотого глобуса", "Еммі" і зірка багатьох фільмів братів Коен. "Що знає Олівія" зняла американська режисерка українського походження Ліза Холоденко: це захоплива і зворушлива історія про 25 років з життя простої шкільної вчительки Олівії Кіттерідж. В основі серіалу — гучна книга Елізабет Страут, яка у 2013 році отримала за свій тонкий, розумний, зворушливий роман Пулітцерівську премію.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.