До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Нью-Йорку відбулася премʼєра мистецького проєкту про окупацію Маріуполя

15 березня в Нью-Йорку відбулася премʼєра мистецького проєкту "Маріуполь" — присвята місту, що вже майже два роки перебуває в російській окупації. Основна частина проєкту — це фотовиставка оскарівських лауреатів Мстислава Чернова та Євгена Малолєтки, чиї кадри з окупованого Маріуполя навесні 2022 року облетіли весь світ.

Реклама

Фотовиставку доповнює документальний перформанс Mariupol: Diary of War and the Tree of Life, поставлений українською режисеркою Вірляною Ткач, засновницею колективу Yara Arts Group, та організацією Howl Arts. Його сюжет побудовано на чотирьох реальних історіях українців, які на початку повномасштабного вторгнення опинились у блокадному Маріуполі. Ці історії було вперше записано для подкасту української активістки Дарʼї Коломієць Diary of War, який Дарія запустила 2022 року, аби інформувати про події в Україні іноземну аудиторію. У перформансі звучать історії Ярослава Семененка, члена паралімпійської збірної України з плавання; Євгенії Іванченко, пані капітана поліції Маріуполя; Олени Нікуліної, дружини азовця Максима Нікуліна, який зараз перебуває в російському полоні та Валерії Михайловської, яка на момент 24 лютого 2022 року працювала в Чехії та вирішила повернутися додому в Маріуполь, щоб врятувати матір.

"Наприкінці перформансу всі актори виходять на сцену і розповідають, чиї щоденники кожен з них читає, — розповідає Дарʼя Коломієць. — Після цього я розповідаю глядачам, як склались життя героїв після 2022 року, і що з ними відбувається зараз: наприклад, Ярослав Семененко зараз у Фінляндії, він готується до наступних Паралімпійських ігор, Євгенія Іванченко далі служить у поліції, але вже в Києві. Олена Нікуліна народила сина Костянтина, так і не маючи змоги розповісти про це чоловікові, який у російському полоні вже 22 місяці. Це повертає присутніх гостей у реальність — нагадує, що це передовсім документальний матеріал і що описані події насправді й досі тривають".

Дарʼя Коломієць

Окремою візуальною лінією перформансу є мозаїчне панно Алли Горської "Дерево життя", створене в Маріуполі у 1967 році спільно з Віктором Зарецьким, Галиною Зубченко, Борисом Плаксієм, Григорієм Пришедьком, Василем Прахніним та Надією Світличною. Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну панно було зруйноване обстрілами росіян.

Виставка "Маріуполь" триватиме до 24 березня 2024 року за адресою Howl 6 East 1st Street на Мангеттені. Виставу Mariupol: Diary of War and the Tree of Life можна буде побачити з 22 до 24 березня о 18:00.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.