До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що робити на День Незалежності: виставки, концерти, фільми, поп-апи

Напередодні Дня Незалежності ми зібрали найцікавіші виставки, вистави, концерти — не тільки у Києві, а й у Львові, Чернівцях, Івано-Франківську. Нагадаємо, що влада закликає всіх нас бути уважними і не нехтувати сигналами повітряної тривоги, а при її оголошенні прямувати в укриття.

"Птах", Жадан і друзі

23 серпня, МЦКМ

Реклама

В свій день народження Сергій Жадан презентує в Києві великий проєкт "Птах", який об'єднав поезію та музику. В основі — вірші Сергія Жадана, які надихнули найкращих українських музикантів на створення пісень. У концерті візьмуть участь Святослав Вакарчук, "Брати Гадюкіни", "Мертвий півень", Kozak System, Саша Кольцова, Мар’яна Садовська, Олег Каданов, Сестри Тельнюк, Христина Соловій, Уляна Горбачевська. Ведучий концерту — Ахтем Сеітаблаєв.

Концерт стане презентацією артбуку "Птах: вірші, що стали піснями", який вийшов у видавництві "Ковчег "Україна" у травні цього року. Усі кошти будуть скеровані у фонд Сергія Жадана, який опікується допомогою ЗСУ.

Гала-концерт з нагоди Дня Незалежності України

24 серпня, 17:00, Національна опера

У програму концерту увійшли кращі твори світової та української класики у виконанні провідних солістів, хору та оркестру Національної опери України. Гості вечора почують фрагмент з балету "Лісова пісня" на музику Скорульського, арію з опери "Запорожець за Дунаєм" Гулака-Артемовського, сцени з "Набукко" Верді тощо. Завершиться гала-концерт "Молитвою за Україну" Миколи Лисенка.

"Коли цвіте папороть"

24 серпня, Львівська опера

"Коли цвіте папороть" — фольк-опера композитора Євгена Станковича, написана ще у 1970-ті роки, але вперше почута широким тільки у 2000-ні. Опера була заборонена радянською владою прямо напередодні прем'єри, якої мала відбутись у Києві 1978 року. Гучна сучасна прем’єра відбулася на сцені Львівської національної опери у 2017 році.

Фольк-опера-балет "Коли цвіте папороть" втілює унікальний український обряд на Івана Купала, а також розгортає перед глядачем ключові історичні події боротьби українського народу.

Великий благодійний концерт в артпросторі UYAVA

24 серпня, з 15:00 до 22:00

У новому артпросторі на ВДНГ з нагоди Дня Незалежності пройде великий благодійний концерт. Участь у ньому візьмуть яскраві молоді музиканти: це співачки ROXOLANA, Юля Юріна, Мішель Андраде, BURLA, Уляна Ройс, Настя Балог та інші. Концерт ініційований задля підтримки потреб 3-ї окремої штурмової бригади, яка зараз перебуває на Бахмутському напрямку. Для виконання бойових завдань бригаді потрібні багі — авто високої прохідності з відкритими колесами для їзди по бездоріжжю. Мета благодійного заходу 3ОШБ_LOVE — зібрати 300 000 грн. В межах заходу також відбудеться тренінг з домедичної допомоги від представників бригади та показ документального фільму "Воїни".

Артпроєкт "Космогонія сенсів"

З 24 серпня, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Луцьк

На День Незалежності в Луцьку відкриють масштабну виставку, в якій беруть участь 300 українських художників. Проєкт "Космогонія сенсів" об'єднав художників з усієї країни, які рефлексують стосовно подій сьогодення, а також міркують про розвиток всесвіту. На виставці будуть представлені живопис, графіка, інсталяція та перформанс — всього понад 500 творів.

Виставка відбудеться в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку, який цього року відзначає 5-річчя з дня заснування.

"Тут був художник"

До 29 серпня, Івано-Франківський краєзнавчий музей

Колекція Ростислава Шпука
Колекція Ростислава Шпука

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї триває виставка художника й музиканта Олега Парфьонова. Парфьон, як називали художника у місті, відомий грубими портретами, у яких, за словами кураторів Альони Каравай та Антона Усанова, фіксував те, що втрачає протягом життя.

Виставка "Тут був художник" складатиметься з робіт колекціонерів мистецтва
Парфьона: Ростислава Шпука, Тараса Прохаська, Юрія Іздрика, Нікіти Кадана,
Анатолія Звіжинського, Христини Михайлюк та Мірека Боднара, Юрія Бакая, Олега Гнатіва (Мох), Оксани Бринської, Олесі Саєнко та Альони Каравай. Загалом на виставці покажуть роботи з понад 11 колекцій, а за її результатами організатори
планують видати альбом.

"Поліна Райко. Зникоме"

До 27 серпня, Український дім

Виставка-документ, присвячена дослідженню спадщини художниці з Херсонщини, є реакцією на руйнування будинку-музею Поліни Райко в Олешках, що сталося внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами. На виставці представлені архівні фотографії, відеоінсталяція, фільми про художницю; плакати від провідних українських ілюстраторів, які дають змогу зануритись у яскравий світ самобутньої художниці-самоуки, чиї малюнки ставлять поряд із роботами Марії Примаченко і Катерини Білокур.

Одеський кінофестиваль

Чернівці

"Ти мене любиш?"
"Ти мене любиш?"

Цього року основні події Одеського міжнародного кінофестивалю проходять у Чернівцях. У програмі фестивалю зібрані найгучніші українські прем'єри, які ми побачимо у прокаті цього та наступного року. Це пригодницька стрічка "Довбуш" режисера Олеся Саніна, драма "Ти мене любиш?" — довгоочікуваний повний метр режисерки Тоні Ноябрьової, прем'єра якого відбулася цієї зими на Берлінському кінофестивалі, документальна стрічка режисера Девіда Гутніка "Правило двох стін" та багато інших.

"Довбуш"

З 24 серпня в кінотеатрах

До Дня Незалежності в прокат виходить масштабний фільм "Довбуш", події якого розгортаються у Карпатах XVIII століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбуші стають ворогами. Один прагне грошей, інший — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша.

Головні ролі у фільмі виконали Сергій Стрельников, Олег Шульга, Олексій Гнатковський, Дарія Плахтій.

Лекція "Історія незалежності України"

27 серпня в Avangarden gallery, Київ

Відомий український політолог, автор книжок "Як працює путінська пропаганда" та "Як зробити Україну успішною" Микола Давидюк прочитає лекцію про історію незалежності і те, що відбувалося з нами та Україною протягом цих 32 років. "Поговоримо про наше місце в цьому русі та звернемо увагу на деталі історії та події, про які варто згадати й пам’ятати", — розповідають організатори.

Усі зібрані кошти будуть направлені на купівлю ударного безпілотника Punisher для 45-ї артилерійської бригади.

Pop-up українських брендів

24 серпня, салони краси Backstage Comfort Town та Backstage Hilton

24 серпня у мережі салонів краси BACKSTAGE beautv&refresh відбудеться благодійний POP-UP MARKET українських брендів. Івент проводиться спільно з благодійним фондом "ЗЕМЛЯЧКИ" з метою зібрати кошти на авто для українських жінок військових. На ньому будуть представлені такі бренди, як Eternal Concept,
Have A Rest, Marie Fresh Cosmetics та багато інших.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.