До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 фільмів, які не можна пропустити на Одеському кінофестивалі

У Чернівцях триває Одеський міжнародний кінофестиваль, місце проведення якого цього року перенесли на Захід України у зв'язку з безпекою. Ми вибрали кілька фільмів, які не можна пропустити в межах програми (чи варто подивитися пізніше у прокаті).

"Довбуш"

Реклама

Вперше за 12 років існування Одеського кінофестивалю він відкриється українським фільмом — це пригодницька стрічка "Довбуш" режисера Олеся Саніна. Події фільму розгортаються у Карпатах XVIII століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків, вони стають ворогами. Один прагне грошей, другий — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша.

Головні ролі у фільмі виконали Сергій Стрельников, Олег Шульга, Олексій Гнатковський, Дар’я Плахтій, оператор фільму — Сергій Михальчук. Стрічка відкриє Одеський фестиваль 19 серпня, а вже 24-го числа епічна драма про карпатського лицаря Довбуша вийде в український прокат.

"Ти мене любиш?"

Довгоочікуваний повний метр режисерки Тоні Ноябрьової, прем'єра якого відбулася цієї зими в межах Берлінського кінофестивалю. "Ти мене любиш?" — історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої.

"Це особиста історія мого дорослішання та становлення покоління, — розповідає режисерка Тоня Ноябрьова. — Я хотіла, щоб аудиторія фізично відчула, як наше минуле вислизає, немов пісок крізь пальці. Моя Кіра — символ мого покоління, першого покоління незалежної України". Головні ролі виконали Карина Химчук, Наталія Лазебникова, Олександр Жила та Максим Михайличенко.

"Валерія виходить заміж"

Стрічка ізраїльського режисера Мікаля Віника, знята в копродукції України та Ізраїлю. У центрі — історія молодої дівчини Валерії, яка приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком, бо вони мають одружитися за домовленістю в інтернеті. В аеропорту Валерію зустрічає її сестра Христина зі своїм чоловіком, яка вже деякий час живе в Ізраїлі і вийшла заміж так само за домовленістю. Христина задоволена своїм життям і хоче того ж для своєї сестри. Але у Валерії з’являються сумніви.

"Крихка пам'ять"

Ніжна і зворушлива стрічка, присвячена відомому українському оператору Леоніду Бурлаці, одеситу, ім'я якого нерозривно пов'язано з Одеською кіностудією. Стрічку зняв його онук, також оператор, Ігор Іванько. Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — і має дізнатися, ким той був і про що мріяв, допоки хвороба Альцгеймера не відібрала у Леоніда можливість впізнавати онука.

"Правило двох стін"

Документальна стрічка режисера Девіда Гутніка "Правило двох стін" досліджує війну в Україні очима митців, які живуть і творять у розпал протистояння. Чуттєвий та поетичний фільм висвітлює життєво важливу роль культурного спротиву під час війни. Головними героями стали культурна активістка Діана Берг, художниця Kinder Album, музикант Степан Бурбан (автор та виконавець проєкту "Паліндром"), Ляна Мицько (засновниця Львівського муніципального мистецького центру, організаторка концертів), Богдана Давидюк (художниця та ілюстраторка), дизайнер та художник Bob Basset. Прем'єра фільму відбулася на відомому американському кінофестивалі Трайбека.

"Клуб зеро"

Міа Васіковська грає молоду вчительку міс Новак, яка працює у приватній школі, де кілька учнів мають розлади харчової поведінки. Там вона формує таємний клуб з п'ятьох членів, де агітує учнів відмовитися від їжі. Звісно, це призводить до небезпечних наслідків.

Стрічка режисерки Джессіки Хауснер ("Готель") стане фільмом-закриття Одеського кінофестивалю, її покажуть 26 серпня.

"Хліб і сіль"

В межах програми "Фестиваль Фестивалів" покажуть польську драму "Хліб і сіль". Стрічка, заснована на реальних подіях, розповідає про Тимека, студента Варшавської музичної академії, піаніста, який повертається на канікули в своє рідне невеличке містечко. Головним місцем зустрічі місцевої молоді є не так давно відкритий кебаб-бар. Тимек спостерігає за конфліктом, який розростається між арабами, працівниками бару, та його приятелями з району. Конфлікт переросте в щось трагічне.

"Штетл"

Події фільму, знятого в копродукції України та Франції, відбуваються в 1941 році на Заході України. В єврейському поселенні на Львівщині повним ходом йдуть приготування до весілля сина м’ясника і доньки рабина. Інтрига цієї, здавалося б, звичайної події полягає в тому, що наречена Юна любить іншого і він, Мендель, планує її викрадення. Водночас до поселення наближається нацистський ескадрон смерті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.