До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найцікавіших виставок серпня в Києві

Масштабний проєкт, присвячений історії Бахмута; колекція вишитих килимів народної майстрині Катерини Коліди та дослідження їжі як форми пам'яті — серед найцікавіших виставок серпня в Києві.

"Папір, олія". Виставка Тіберія Сільваші

З 1 до 25 серпня в The Naked Room

Реклама

Велика персональна виставка Тіберія Сільваші — відомого художника-абстракціоніста та представника Нової хвилі. "Папір, олія" — це серія робіт на папері 2019 року, що відсилають до проблеми "невидимого" — того, що приховує будь-яке медіа, й буквально — шар фарби на папері. Фундаментальне для живопису Тіберія питання сьогодні видається актуальним як ніколи.

25 серпня відкривається друга виставка Сільваші "Стіна, папір" — робота художника з живописом як обʼєктом та простором галереї як полотном.

"Бахмутобличчя геноциду 1942–2022"

З 1 до 31 серпня, виставковий центр "Жива пам'ять", Бабин Яр

"Пил", автор – Михайло Алексеєнко
"Пил", автор – Михайло Алексеєнко

Виставка в Бабиному Яру розповідає про два геноциди, скоєні у Бахмуті: нацистський 1942–1943 років та сучасної Росії 2022–2023 років. У текстах, фотографіях та спогадах свідків про так званий Бахмутський "Бабин Яр" 1941–1943 років (тоді Бахмут був Артемівськом), коли місто окупували німці. За різними даними, у цей період в Бахмуті було вбито понад три тисячі євреїв. Сьогоднішня трагедія Бахмута представлена очима військових кореспондентів — це Костянтин і Влада Ліберови, Сергій Коровайний, Андрій Дубчак та Георгій Іванченко. Архівні та документальні матеріали доповнює чуттєвий артпроєкт художника Михайла Алексеєнка — про крихкість пам'яті.

"Гостинець"

З 12 до 31 серпня, thesteinstudio

Автор – Євген Корушнов
Автор – Євген Корушнов

Головною темою проєкту "Гостинець" стала їжа як форма пам‘яті, її роль та значення у житті людини. Тема їжі надзвичайно актуалізується під час повномасштабного вторгнення — кожен з етапів її споживання, починаючи з вирощування, набуває додаткових сенсів. У виставці зібрані різні історії українських художників і художниць, пов’язані з традицією приготування та споживання їжі. Учасниці та учасники: Катя Лесів, Катерина Алійник, Лада Вербіна, Євген Коршунов, Ольга Штейн, Інга Леві, Діана Халілова, Тамара Турлюн.

Виставка проходить в новому мистецькому просторі thesteinstudio, який заснувала художниця Ольга Штейн.

"Сергій Животков. Постлюдія"

З 1 серпня до 3 вересня, Stedley Art Foundation

Персональний проєкт одного з найцікавіших митців в історії сучасного українського мистецтва, яскравого представника покоління 1980–1990-х Сергія Животкова. На виставці "Постлюдія" експонуються твори, які входять до "Біблійної серії" (1990–1998), у якій художник ніби одночасно вступає в діалог з флорентійським живописцем Чімабуе — та з безіменним майстром Холмської ікони Божої Матері. За словами докторки філософських наук Ольги Петрової, це "артистична бесіда митця з першообразами".

Виставка вишитих килимів Катерини Коліди

До 27 серпня, Національний музей українського народного декоративного мистецтва

У Києві вперше демонструють доробок народної майстрині із села Волсвин на Львівщині Катерини Коліди. Усе життя вона прожила в селі, не мала художньої освіти, а вечорами та ночами вишивала килими, камізельки, сорочки, рушники, подушки, заквітчані особливою технікою гладі, яку сама вдосконалила. На виставці покажуть колекцію вишитих килимів — вперше доробок сільської рукодільниці з родинної колекції, який пролежав у скринях пів століття, буде презентований для широкого загалу.

"Стиснуті нескінченністю". Виставка Наді Каабі-Лінке

До 8 вересня, Національний художній музей

На фото – кураторка виставка Дарія Придибайло
На фото – кураторка виставка Дарія Придибайло

Виставковий проєкт відомої української художниці туніського походження Наді Каабі-Лінке. "Стиснуті нескінченністю" — про відчуття недосяжної нескінченності, звуження актуального простору дії. Він говорить про відсутність орієнтації у світі без горизонту, сконструйованому пустими наративами про вічність і кінець історії. Наді Каабі-Лінке представить в музеї два проєкти: абстрактну фотосерію "Стиснуті нескінченністю" та інсталяцію "Рай і пекло", створену в діалозі з історичною архітектурою музею.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.