До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Літо в місті: 5 головних виставок червня

Іронічні колажі Нікіти Кравцова і Каміль Саньє-Кравцової, зворушлива графіка Гамлета Зиньковського та обкладинки старих українських платівок в інтерпретації молодих художників – у червні київські галереї і музеї пропонують багато цікавого.

Колаж дуету ThetOOth & therOOt
"Армагеддон", ThetOOth & therOOt

З 3 до 29 червня в Port creative hub

Реклама
Нікіта Кравцов і Каміль Саньє-Кравцова

ThetOOth&therOOt – це україно-французький дует Нікіти Кравцова та його дружини Каміль Саньє-Кравцової. У Києві художники покажуть роботи, представлені до цього в Нью-Йорку: колажі, вишивку, живопис. Тема виставки – пророцтва Армагеддона в книзі Одкровення. Починається вона серією ілюстрацій битв добра і зла та веде до панно на тему раю. Сцени баталій виконані в техніці колажу, що зібраний з антикварної поліграфії і тому нагадує гравюри, в яких абсурдно змішалися епохи та стилі. Рай же художники конструюють з сучасного візуального трешу за принципом "все найкраще відразу". "Котики, коні, ангели в білих тапках, всі тварини по парі, – жахливий кітч. Рай, в якому не хочеш опинитися", – кажуть художники. Так Нікіта і Каміль, які називають себе політичними художниками, іронізують на тему людей, які мріють про рай, але продовжують "викидати недопалки на вулицю або влаштовувати релігійні війни" замість того, щоб створювати рай тут, на Землі.

"Нічого зайвого"

З 30 травня до 30 червня в М17 Contemporary Centre

Робота Гамлета Зиньковського

"Нічого зайвого – ось те, про що я нагадую собі багато разів на день. Не так вже й багато речей потрібно для життя: летиш з однією валізою на цілий місяць в іншу країну – і нічого, не помер без сервізів, штор, торшерів ... ". Ці слова харківський художник і стрит-артист Гамлет Зиньковський, відомий далеко за межами України завдяки своїм зворушливим муралам на вулицях рідного міста, виніс в епіграф його нової виставки. Гамлет представляє в Києві відразу три проекти. Найзворушливіший і найбільш витончений – "Полароїди 2015": це замальовки формату полароїдних світлин, на які протягом року Гамлет фіксував все, що з ним відбувалося. Важливо, що це фактично документальний проект: протягом дня Гамлет знімав найцікавіше з того, що відбувається на телефон, а ввечері перемальовував усе це тушшю на папір.

Другий проект називається "Шмат Землі": це папка з малюнками, присвяченими 100-річній історії клаптика землі і трьох поколінь людей, чиї життя залишили на ній свої сліди; 10 років роздумів Гамлета на тему землі. Третя частина "В очікуванні війни" – серія колажів зі старих анонімних фотографій, які художник роками купував на блошиних ринках. Він почав серію 2014 року після початку військових дій на Сході країни, показав її в Австрії та Німеччині, і тільки зараз вони дісталися до України.

"Українська ідентифікація"

З 5 червня до 14 липня в галереї "Лавра"

"Українська самоідентифікація" – виставка Анатолія Криволапа та Ігоря Ступаченка, яка представить розписи церкви Покрови Пресвятої Богородиці в селі Липівка в Київській області. У проекту – важлива історія: старовинну церкву в Липівці зруйнували ще за радянської влади. На її місці з'явився новий храм, відновлений меценатом Богданом Батрухом, розписи для нього створили Анатолій Криволап і Ігор Ступаченко. Оригінальний розпис, створений для церкви, спочатку покажуть на виставці, а потім вмонтують у стіни храму.

РЕ:МАЙСТЕР

З 6 червня у "ГРАМ"

Художник Вова Воротньов і музичний продюсер, засновник культового клубу "XLIБ", Віталій Бардецький задумали незвичайну виставку. РЕ: МАЙСТЕР представляє друге життя старих музичних платівок. Художники Вова Воротньов, Леся Хоменко, Петро Ряска, Роман Хімей, Ярема Малащук пропонують свою інтерпретацію музичних обкладинок, випущених у 70-80-х роках в Україні. Серед них є альбоми культових музикантів – наприклад, Софії Ротару та гурту "Водограй". Кожен художник використовував різні техніки: графіку, ілюстрації, фотографії та навіть дизайн одягу.

"Human Condition", Marianne Hollenstein

До 10 липня в арт-просторі Set

У травні виставка швейцарської художниці Маріанни Голленштайн "Стан людини" відкрила новий арт-простір Set. Маріанна працює в напрямку посттоталітарного мистецтва, а одна з ключових тем – Голокост. Основа цієї виставки – листування філофоса Анни Арендт з її чоловіком Генріхом Блюхером, психіатром і філософом Карлом Ясперсом і філософом Гершомом Шолемом. Тінню за цими посланнями з'являється учитель і коханець Арендт, Мартін Гайдеггер. Це історія кохання, яка стала неможливою через ідеологічний конфлікт: Хайдеггер прийняв нацизм і пропагував його у своїх творах. За мотивами листування художниця створила колажі і живопис – це великі полотна паперу, розписані Маріанною текстом-орнаментом.

Виставка випускників КАМА

З 19 червня в Naked Room

Єлизавета Герман і Марія Ланько

У виставці випускників Кyiv Аcademy of Мedia Аrts відділення Contemporary Art бере участь 21 художник. У своїх випускних роботах учні художниці Лесі Хоменко, а також кураторів The Naked Room, Марії Ланько і Єлизавети Герман, говорять про актуальні питання: тиск стереотипів на особистість, знецінення особистого, вплив травматичного досвіду, дослідження реального і вигаданого простору, історичної пам'яті, децентралізації мистецтва, соціальної класовості. Художники працюють з живописом, фотографією, аудіо та відео, інсталяцією та редімейдом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.